חייל משוחרר: יותר קשה להוציא את כספי הפיקדון
היום נסגר המכרז להפעלת מערך תשלום הפיקדון האישי לחיילים משוחררים. באופן תמוה, הקריטריון המכריע בבחירת הבנק המבצע, הוא שיעור התגמולים שיעברו מהבנק למשרד הביטחון. מנגד, המכרז יגביל את קבלת הפיקדון לשני בנקים בלבד. משרד הביטחון: "הכסף הולך חזרה לטובת החיילים, והבנקים יצטרכו לבצע את מתן הפיקדון ללא כל עלות. חסכנו עמלות של 2 מיליון שקל בשנה, שגבו הבנקים"
האם המכרז החדש של משרד הביטחון ייטיב עם החיילים המשוחררים? היום (ד') נסגר המכרז שהוציא משרד הביטחון באמצע חודש מאי, להפעלת מערך תשלום הפיקדון האישי לחיילים משוחררים.
על פי תנאי המכרז, שאמור היה להיסגר ביום ראשון, אך הוארך בשלושה ימים, ניתן יהיה לקבל את תשלומי הפיקדון רק בשני הבנקים שיזכו במכרז. עד כה יכול היה כל חייל משוחרר לקבל את כספי הפיקדון (בהתאם להגבלות) בכל סניף בנק. בנוסף, המכרז אינו כולל תנאים למתן הטבות שונות למקבלי הפיקדון.
פיקדון אישי - לניצול תוך 7 שנים
הפיקדון האישי, שהסכום הכולל שלו בקופת הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים עומד על כ-800 מיליון שקל, אינו מגיע ישירות לחשבונות החיילים המשוחררים, אלא "יושב" בקרן של משרד הביטחון, עד שהחייל יממש אותו בהתאם לקריטריונים מגבילים: ניצול הפיקדון ב-5 השנים הראשונות מיום השחרור לצורך לימודים, הכשרה מקצועית, רכישת דירה, הקמת עסק או נישואים.
על פי החוק, בתום 5 שנים מיום השחרור ניתן להשתמש בכספי הפיקדון לכל מטרה. ואולם, נקבע כי לאחר 7 שנים מיום השחרור, אם החייל המשוחרר לא מימש את זכותו בפיקדון, יחזור הכסף לקרן, ולא ניתן יהיה לממש אותו יותר.
משרד הבטחון: אנחנו מונעים הונאות
מדוע יצא המכרז החדש? בהנהלת הקרן מסבירים את הצורך במכרז בכך שבשנים האחרונות היו מקרים רבים של הונאות. נוכלים התחזו לחיילים הזכאים והצליחו להוציא את כספי הפיקדון - מכיוון שהבדיקות שביצע הבנק לפני מתן הכסף, לא היו מעמיקות.
לטענת משרד הביטחון, שלדבריו "משלם מכיסו" לחיילים שפקדונם נגנב, על הבנק גם לא חלה חובה כזו ולכן במתכונת החדשה, כפי שפורסמה במכרז, מקבלי הפיקדון יחוייבו לעבור תהליך זהה לזה של פתיחת חשבון, מה שדורש אמצעי זיהוי קפדניים יותר.
ואולם, מתברר שבפועל כמות הזיופים, כפי שטוען המשרד, היתה מועטה ביותר ועמדה על פחות מפרומיל ממספר הפקדונות שחולקו בכל שנה. כך לדוגמה, בשנה שעברה אותרו 45 מקרים כאלו.
עוד טוענים במשרד, כי נכון להיום גובה הבנק עמלה של כ-3 דולר עבור כל פיקדון על תהליך העברת הכסף. לטענת המשרד, במכרז החדש לא ניתנה אופציה לגביית עמלה כזו. ואולם סביר להניח שהבנקים יתנגדו לכך ולא יסכימו לעשות זאת ללא תמורה. העובדה שסעיף כזה אינו מופיע במכרז, אינה אומרת שהבנקים לא ידרשו אותו.
תנאי לזכייה: העברת כסף למשרד על כל פיקדון
החלק המשמעותי ביותר במכרז, מבחינת משרד הביטחון, הוא התנאי שנקבע, לפיו יצטרכו הזוכים לשלם למשרד הביטחון עבור כל פיקדון שינתן. "תמורת ביצוע אספקת שירותי תשלום כספי הפיקדון לחיילים משוחררים יועבר למשרד הביטחון תשלום בגובה אחוזי מינוף הזוכים", נכתב במכרז. מדובר בעמלה שישלם הבנק ממקורותיו, והיא תיקבע כאחוז מסכום המשיכות בגין הפיקדונות. הבנק הזוכה יהיה זה שיציע את שיעור המינוף הגבוה ביותר.
במשרד מדגישים כי הבנקים יצטרכו לבצע את מתן הפיקדון ללא כל עלות וללא כל התחייבות מצד החייל המשוחרר, אך ברור כי האינטרס של הבנק בזכייה במכרז הוא האפשרות לנצל את המעמד ולשכנע את מושך הפיקדון לפתוח חשבון בסניף.
"מה שמקומם במהלך הציני הזה של משרד הביטחון הוא, שהקריטריון היחיד לזכייה בו הוא כמה מוכנים הבנקים הזוכים לשלם לקופת משרד הביטחון כתנאי לזכייתם במכרז, ולא, כפי שהיה מצופה וראוי, מי יהיו הבנקים שיציעו את הצעות הערך המשמעותיות והמשתלמות ביותר לחיילים המשוחררים", טען השבוע ח"כ כרמל שאמה (ליכוד) בתגובה למכרז.
בינתיים הודיע היום (ד') בנק מזרחי-טפחות כי לא ישתתף במכרז. את ההחלטה קיבלה הנהלת הבנק בישיבה שהתקיימה השבוע. הבנק מצידו הודיע כי במקום זאת יציע חבילת הטבות אטרקטיבית לחיילים משוחררים שיפתחו חשבון. יש להניח כי בנקים נוספים שלא יזכו במכרז יצאו גם הם בהטבות שונות לחיילים המשוחררים.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה לפניית ynet בעניין: "מכרז משרד הביטחון על ביצוע הפיקדון לחיילים משוחררים צפוי לחסוך כל שנה למעלה משני מיליון שקלים, דמי עמלות ששולמו לבנקים, וכסף זה יועבר לחיילים המשוחררים ויגדיל את סכום הכסף העומד לרשותם. לכן, הטענה שקופת משרד הביטחון תצא נשכרת מצעד זה אינה מדויקת".
במשרד מוסיפים: "מעטפות המכרז עוד לא נפתחו, המשרד לא מוסר את פרטיהם של הניגשים למכרז או נתונים הקשורים לו. שמות הזוכים במכרז יתפרסמו כשיקבעו הזוכים".