הגליל המערבי: יש לאן להימלט בקיץ הישראלי
שיעור היסטוריה על כוס שיכר, סדנאות אוכל עם שף ידוע, שיט בקיאק לעבר הנקרות או לינה בבנוגלוס על החוף - טל רבינובסקי חזר מטיול בגליל המערבי וגילה שיש מקום מפלט מפני החום
כל מי שמכור לערי נמל של פעם, ימצא בעכו את המקום המושלם. העיר הצפונית, שבה ניצתו מהומות ביום הכיפורים לפני שנתיים, זוכה לתנופת בנייה ושיפוצים. מהסתובבות בסמטאות השוק אפשר לראות שבעיר שמים דגש גדול על שמירה על כל מה שישן וטוב, וכל זה בלי להזניח את הניקיון והסדר.
אחת מהפינות הייחודיות בכניסה לשוק היא "החנות למשמעות". מי שעדיין חושש (שלא בצדק) מלהיכנס לעיר, יגלה את הדו-קיום שבין החברה היהודית והערבית בדיוק בנקודה הזו. את החנות מנהלים צעירים וצעירות מהצפון, יהודים וערבים יחד, שסובלים ממוגבלויות בדרגות שונות.
דו-קיום צפוני. החנות למשמעות (צילומים: טל רבינובסקי)
ב-9.7, בשעה 10:00, יחגגו בחנות את יום הולדתה הראשון, כולל עוגה ונרות, ובמקום ייערך הפנינג עם אמנים, שעת סיפור בשפת הסימנים וסדנאות יצירה, שאת תוצריה אפשר יהיה לקנות במחיר סמלי, תרומה לחנות ולעמותה.
- החנות למשמעות: רח’ סלאח א-דין, עכו העתיקה, פתוח ברוב ימות השבוע, טלפון: 04-9918211
ביקור ב"שוק החי והיפה בארץ"
טיול שכולל שוק בצידו, כמו השוק של עכו לא יכול לעבור בלי שהרעב יפול עליכם, מה שהולך ומתגבר כשאתם מטיילים עם שף. ארז קומורובסקי (זה מ"הלחם"), שמאס בחיי העיר הגדולה ועבר לישוב מתת בגליל, ילמד אתכם מה היא חווית שוק ים-תיכונית וגלילית, כמו שאף אחד לא יעשה. "השוק החי והיפה בארץ", ככה הוא מגדיר את השוק של עכו. תצאו יחד לסדנת שוק שבמהלכה ארז ילמד אתכם לבחור דגים וגם ממי לקנות, ויעשה סדר בין הריחות והמראות.
בסוף הסיור תוכלו לנסוע לביתו במתת, ושם תזכו לארוחה גלילית שבה עשבים וטעמים משכרים של ירקות, דגים בשרים ויין, הרבה יין. המחיר לסיור עם השף 450 שקל לאדם, לא זול, אבל שווה כל אגורה. מדובר באחד החטאים שיותר משתלם לעבור, באחריות.
חווית שוק ים-תיכונית וגלילית. ארז קומורובסקי מבשל בטעם צפוני
- עושים שוק עם ארז קומורובסקי: ניתן ליצור קשר במייל או
בטלפון 03-9772929
שומרי הכשרות יכולים ליהנות מארוחה אצל השף אורי ארנון במסעדת "ארנולדס" , שנמצאת במושב נתיב השיירה ליד שרכי הפסיפלורה במבנה העץ. גם פה התפריט מוגדר כגלילי עם הרבה עשבי תיבול, טעמים ים תיכוניים ושילוב לא שגרתי של תבלינים מהמטבח המצרי והצרפתי. מעל לכל - הקינוח. "ארנולדס" עוברת אצלי במבחן הסופלה, שקשה עד בלתי אפשרי להכין אותו פרווה.
- ארנולד'ס: טלפון 054-5650521 או 04-9522277. המחיר הוגן, תפריט מלא ושעות פתיחה (לא בשבת כמובן, כשר, זוכרים?)
זמן לישון. בגזרת האופציה המסורתית - מלון, "אסיינדה ביער" , הסמוך לכפר ורדים, כ-20 דקות נסיעה מנהריה למעלות. המלון שנפגע במלחמת לבנון השנייה ונסגר ל-10 חודשים, עבר שיפוץ מקיף שבמהלכו שודרג והוכנסו בו אופציות מגורים חדשות: חדרים עם יציאה לגן, חדרים שממוקמים במבנה הספא ומיועדים לזוגות וחדרי גן-ג'קוזי, שהם האופציה הצימרית במלון.
הצ'ופר המרכזי של הבילוי ב"אסיינדה" הוא לאלו שאינם יכולים בלי ארוחת בוקר. ארוחת הערב אומנם טעימה ומגוונת ביותר, ובקיץ מצפה לכם אסאדו בימים שני וחמישי ללא תוספת תשלום, אבל בבוקר בין כל הקעריות בצבעי הפרה, לא מצאתי את הסוף בגיוון הקולינרי. המחיר ההתחלתי של התענוג, הכולל לינה בחדרים הבסיסיים וחצי פנסיון, הוא 1,200 שקל לזוג (100 שקל יותר בקיץ), ולילד תשלמו 300 שקל נוספים. במידה ותרצו ללון בחדרים הייחודיים תשלמו תוספות שנעה מ-50 ועד 250 שקל.
- מלון אסיינדה: טלפון: 6556*
לינה ב"סיני של הצפון"
מי שמעדיף "חופשה זרוקה" יכול לבחור בבננה ביץ', "סיני של הצפון", בפי הגליליים. המקום מנוהל על ידי חבר'ה צעירים, בראשם מיכאל מנהריה, וזו גם האווירה. תוכלו למצוא שתי אופציות לינה אפשריות: באוהלים או בבונגלוס (חדרים עם מיטות ומקרר קטן). החדרים יעלו לזוג 400-300 שקל באמצע השבוע ובסופ"ש, בהתאמה, ותשלמו תוספת של 50 שקל לאדם נוסף.
משחקים כדורעף בחוף הבננה ביץ'
אופציית האוהל היא הזולה ביותר שמציע המקום: 50 שקל לאדם ו-25 לילד. מעבר לכל זה, יש גם חוף ים מוכרז, אחד מארבעת החופים הבודדים בצפון הרחוק: חוף בצת - היחיד שאליו הכניסה ללא תשלום, חוף אכזיב, חוף רשות הטבע והגנים וחוף שבי ציון. במקום מסעדה שפעילה ברוב שעות היממה.
במסגרת פינת התרבות בגליל, תוכלו לבקר במוזיאון חניתה, שנמצא על הגבול עם לבנון. אחרי העלייה התלולה לחניתה, שממנה תוכלו להשקיף על כל הגליל העליון המערבי ולראות אפילו עד חיפה, תמצאו את המוזיאון במרכז הקיבוץ. בכניסה תשמעו את האופרה הישראלית שנכתבה על חניתה, ואם תגיעו עם ילדים תוכלו לחזות בהדרכה אינטראקטיבית. עבור החוויה ההיסטורית, תשלמו 15 שקל למבוגר ו-12 שקלים לילדים וגמלאים, מומלץ ביותר.
סופגים גם קצת תרבות בגליל. מוזיאון חניתה
- מוזיאון חניתה: שעות פתיחה: א'-ה' 14:00-09:00, ו' 13:00-09:00 ושבת 14:00-10:00, טלפון: 04-9859677
מי שעוד יכול לתת לכם שיעור בהיסטוריה הוא גדעון אדר מקיבוץ הגעתון. לקיבוץ הוא הגיע בתום שירותו הצבאי אחרי אחת המלחמות (ספויילר) ונשאב לחקלאות. מה שמייחד את ההרצאה שלו, היא העובדה שתצטרכו לקבוע נהג תורן בתחילתה. אדר היה אחד הראשונים שגידל פסיפלורה, ובגלל עודף תוצרת הוא פיתח לעצמו תחביב חדש בתחילת שנות ה-80 - שיכר.
תוכלו לשבת במבשלת השיכר שלו ולקבל סקירה החל מהיסטוריית המדינה, דרך הקיבוץ ועד לאיך עושים, לעזאזל, שיכר מתמרים?! קבוצות של עד 15 אנשים מוזמנות בתיאום מראש וללא תשלום. את השיכר שלו - 11 סוגים - אפשר ומומלץ לקנות במבשלה מחירים: 68-58 שקל לבקבוק, תלוי בגודל.
שיעור בהיסטוריה ודרינק אלכוהולי. גדעון אדר ושיקויי השיכר
- שיכר בקיבוץ הגעתון: טלפון: 052-2414845
רטוב וחם
איתי מ"טרק-ים" ישמח לקחת אתכם לשיט בסירת טורנדו במהירות שכמעט הובילה אצלי לנשירת שיער מואצת, מה שישמח את רוב האנשים שאוהבים שילוב בין מהירות, סירה ונוף משכר. המסלול מתחיל דרומית לחוף בננה ביץ' ויגיע 100 מטר מהמצוף שמסמן את הגבול. על הדרך תעברו ליד שלושת האיים הצפוניים של ישראל: נחליאלי, שחף ותכלת. אפשר להיות רגועים, ספינות חיל הים תהיינה שם לשמור עליכם. ילדים מעל גיל 3 מורשים לעלות על התענוג הזה תמורת 70 שקל לראש. נשים בהריון תאלצנה להמתין כחצי שעה מתחת לציליה, עד שהמשפחה תחזור מהחוויה.
צמוד לחוף בצת, תמצאו את "המרכז הימי ראש הנקרה" שמנוהל על ידי אודי אדלמן, שמפעיל מועדון שיט עם חוגים ימיים לכל הגילאים. האטרקציה? שיט קיאקים של כשעתיים מהחוף ועד לנקרות ובחזרה. אם תגיעו ביום הנכון, הצ'ופר הוא פגישה עם השייטת האולימפית נופר אדלמן, הבת, ואולי תקבלו ממנה טיפים בזמן אימוניה לאולימפיאדה בלונדון 2012.
המחיר תלוי בגודל הקיאק - עד שלושה אנשים בקיאק אחד - 250 שקל לקיאק, סירה של ארבעה אנשים ויותר - 75 שקלים לאדם.
עם הקיאק לעבר הנקרות בהדרכתו של אודי אדלמן
- המרכז הימי ראש הנקרה: בתיאום מראש. טלפון: 052-3798610 וגם במייל
- הכותב היה אורח של עמותת התיירות הגליל המערבי