שתף קטע נבחר
 

כך מפוטרי קודאק עובדים בשביל קודאק

עשרת עובדים שפוטרו בשנתיים האחרונות עקב התוכנית להעביר את הייצור לסין, גויסו לעבוד בחברות אחרות שפועלות כקבלניות משנה של אותה חברה שפיטרה אותם. העבודה זהה, אך התנאים גרועים יותר והוותק אבד. גורם בחברה: "הוזלנו עלויות"

רחל (שם בדוי) עבדה במחלקת הייצור של חברת קודאק במשך חמש שנים עד שפוטרה בסוף 2009. "לכבוד החג קיבלתי מהחברה הפתעה", היא מספרת. "מעטפה עם מכתב יפה, שבו אמרו לי תודה ואיחלו לי בהצלחה בהמשך הדרך".

 

רחל עובדת כיום בחברת פלקסטרוניקס, העוסקת במתן שירותי ייצור במיקור חוץ לחברות תעשייה והיי טק. פלקסטרוניקס מייצרת עבור חברות רבות, אבל המוצר שרחל מתמחה בו מיועד בעיקר ללקוח אחד: חברת קודאק.

 

קודאק סגרה בשנתיים האחרונות את מערך הייצור שלה בישראל ופיטרה כ-250 עובדים. תוכנית הפיטורים טרם הסתיימה: החודש פוטרו ארבעה עובדים ובחודשים הקרובים אמורים להיות מפוטרים קרוב ל-20 עובדים נוספים. במקביל, מרחיבה החברה את מערך הפיתוח שלה ומגייסת עשרות עובדים, רובם אנשי תוכנה.

 

מהלך הפיטורים נעשה כחלק מהחלטה של קודאק העולמית להעביר את הייצור שלה לסין. המהלך עלה במקומות עבודתם של 3,000 עובדים ברחבי העולם, והיה מביא לפיטורי עובדים ישראלים בכל מקרה. אך נראה כי קודאק ישראל "הגדילה ראש" ופיטרה גם עובדים שלמעשה ממשיכים לייצר את מוצריה. עשרות ממפוטרי קודאק גויסו מחדש לעבודה במפעלים המשמשים כקבלני משנה של קודאק, כולל פלקסטרוניקס ומפעלים נוספים.

 

העובדים שעברו למיקור חוץ קיבלו פיצויי פיטורים כפי שמחייב החוק, אך שכרם יצא בהפסדם: הם מועסקים בתנאים גרועים בהרבה מכפי שעבדו בקודאק והפסידו את הוותק שלהם. הארגונים החברתיים קוראים להתנהלות כזאת "דלת מסתובבת" וטוענים שמדובר במהלך מתואם ומתוכנן.

 

שני עובדים במחיר של אחד

"העובדים הללו הפכו להיות הרבה יותר זולים", מסביר גורם בקודאק. "שולמו להם פיצויי פיטורים, אבל קודאק כבר לא משלמת את התנאים הסוציאליים שלהם. בנוסף, אנחנו מחלקים את עלות העובדים עם חברות אחרות. חברות מיקור-חוץ כמו פלקסטרוניקס מייצרות במקביל עם כמה לקוחות שונים, כך שהם הפכו מהוצאה של חברה אחת להוצאה של כמה". 

 

אותו גורם בקודאק מדגיש שמבחינת החברה, אותם עובדים כבר אינם מועסקים שלה. "קבלן המשנה הוא גוף עצמאי", הוא מסביר. "הוא יכול לגייס איזה עובדים שהוא רוצה, והם יכולים לבחור אם לעבוד אצלו או במקום אחר. קודאק לא אחראית עליהם, גם אם כבני אדם אנחנו דואגים להם ומתעניינים בהם. יכול להיות שחלק מהם פוטרו אחרי שנשכרו לקבלני המשנה. אנחנו לא עוקבים אחריהם".

 

העובדה שקודאק ממשיכה לרכוש בישראל את שירותי הייצור שבוצעו בעבר על ידי עובדים שלה שפוטרו, סותרת את הצהרות החברה מלפני שנה וחצי. מנכ"ל החברה דאז, אבי ולדמן, אמר אז בראיון ל-ynet: "זהו אינו מהלך של פיטורים אלא של העברה. אנחנו עוברים תהליך התייעלות קלאסי - לקודאק יש מפעל בשנחאי, שכבר מייצר מערכות דומות ברמת מורכבות דומה, שעברו לשם במשך השנים מארה"ב ומקנדה, והרעיון הוא פשוט לבצע קונסולידציה (איחוד) - לקחת שני קווים ולהפוך אותם לקו אחד".

 

ולדמן, אגב, התפטר חודשיים אחר כך וציין שאחת הסיבות לכך היו מהלך ה"העברה". אבל נראה שמה שהיה נראה פשוט לפני הפיטורים, נראה מורכב יותר עכשיו. "הייצור של המוצרים השלמים עבר לסין", מסביר כיום גורם בחברה. "אבל הפיתוח של הדגמים נעשה בארץ, וכשיש צורך ברכיבים ספציפיים, עדיין מייצרים אותם בישראל".

 

בקודאק ובפלקסטרוניקס סירבו להגיב לכתבה. 


פורסם לראשונה 12/07/2010 20:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"ל קודאק, חזי רוטמן
צילום: סמי בן-עמי
תמונת מצב (צילום אילוסטרציה)
מומלצים