שתף קטע נבחר

 

צו מעצר בינלאומי נגד נשיא סודן בגין רצח עם

לראשונה בהיסטוריה הוציא בית הדין הבינלאומי בהאג צו מעצר נגד מנהיג מכהן בגין מעורבות בפשע החמור ביותר עלי אדמות - רצח עם. על עומר אל-באשיר הוטלה האחריות לרצח כ-300 אלף בני אדם בחבל דרפור ו"ניהול קמפיין של אונס, רעב ופחד" נגד 1.5 מיליון פליטים שנמלטו אל מחנות העקורים

מנהיג עם דם על הידיים: בית הדין הבינלאומי בהאג הוציא אחר הצהריים (יום ב') צו מעצר בינלאומי שני נגד נשיא סודן, עומר אל-באשיר, בגין רצח עם. שלושת סעיפי האישום נגד אל-באשיר מטילים עליו את האחריות לרצח כ-300 אלף בני אדם בחבל דרפור ומאשימים אותו כמי ש"ניהל קמפיין של אונס, רעב ופחד" נגד 1.5 מיליון פליטים שנמלטו אל מחנות העקורים.

 

"יש לנו סיבות הגיוניות להאמין שאל-באשיר אשם בשלושה סעיפים של רצח עם שבוצע נגד שלוש קבוצות אתניות שונות בדרפור: פור, מסליט וזגהוואה. מדובר ברצח עם שבוצע במעשי הרג, ורצח עם שבוצע באמצעות פגיעות נפשיות ופיזיות קשות ומכוונות כדי להרוס חיי הקבוצות האתניות האלה", כתבו השופטים בפסיקתם.

 

אל-באשיר, שהואשם כבר במארס 2009 בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בדרפור, מיהר לדחות את טענות בית המשפט וטען כי צו המעצר נגדו הוא חלק ממזימה מערבית. יצויין כי זו הפעם הראשונה שנשיא מכהן עומד בפני צו מעצר בינלאומי והאשמות בגין רצח עם.

    

במהלך הדיונים שהתקיימו בשנה שעברה נמנע בית הדיון הבינלאומי מלהאשים את אל-באשיר ברצח עם, בטענה שאין לכך ראיות מספיקות. התובע, לואיס מורנו-אוקמפו, ערער על ההחלטה וזו התקבלה על-ידי בית המשפט, שהורה על חידוש הדיונים בפברואר השנה.

 

לבית הדין הבינלאומי אין יכולת לאכוף את פסיקותיו, והוא סומך על המדינות המכירות בהחלטותיו שיבצעו את המעצרים. למרות הצו שהוצא נגד נשיא סודן אשתקד, הוא המשיך לבקר בכמה מדינות - בעיקר ערביות ואפריקניות - שאינן מכירות בסמכות בית הדין בהאג. הפסיקה כעת, עשויה להגביל את תנועותיו של-באשיר עוד יותר ולצמצם את יכולתו להסתמך על שיתוף הפעולה לו הוא זוכה ממדינות אלה.

 

בית הדין הבינלאומי הפלילי (ICC) נוסד ב-1 ביולי 2002, והוא בית הדין הפלילי הבינלאומי הקבוע הראשון שנוסד כדי להעמיד לדין אישים שביצעו פשעים חמורים נגד הקהילה הבינלאומית. בית הדין הוא גוף בינלאומי עצמאי – ואינו חלק ממערכת האו"ם, למרות שלעתים הוא מתחיל בהליכים משפטיים בעקבות פנייה מצד מועצת הביטחון, כפי שאירע במקרה של אל-באשיר. 

 

הבסיס החוקי להקמת בית הדין היא אמנת רומא שעליה חתמו ב-17 ביולי 1998 120 מדינות. האמנה נכנסה לתוקף ב-1 ביולי 2002, אחרי שאושררה בידי 60 מדינות – ועד היום אישררו אותה 108 מדינות. בין המדינות שלא אישררו את האמנה – ישראל, סין, רוסיה, ארצות הברית, וגם סודן. בית הדין אינו רשאי להעמיד לדין רטרואקטיבית על פשעים שבוצעו טרם הקמתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-באשיר. מזימה מערבית
צילום: AFP
פליט מדרפור במחנה עקורים
צילום: AFP
מומלצים