השבוע בשוק: תנודתיות באג"ח הממשלתיות
לראשונה זה זמן רב נרשמה תנודתיות באג"ח הממשלתיות, תוך נטייה לירידות, במקביל ליציבות תוך נטייה לעליות קלות באג"ח הקונצרניות. גם השבוע: עליות בשוקי המניות גררו ירידות באג"ח, מאחר והתחזקות אמון המשקיעים מובילה להסטת כספים מנכסים סולידיים למסוכנים יותר
בניגוד לשבועות קודמים, השבוע, לראשונה מזה זמן רב, היינו עדים לתנודתיות בשוק אג"ח הממשלתיות, תוך נטייה לירידות שערים, במקביל ליציבות תוך נטייה לעליות שערים קלות בשוק אג"ח הקונצרניות, וכל זאת על רקע המשך פרסום נתוני מאקרו שליליים ותחילת עונת הדוחות לרבעון השני בחו"ל וציפייה לפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש יוני שפורסם הערב ועלה ב-0.3%.
בגזרה הבינ"ל, היינו עדים להמשך פרסום נתוני מאקרו שליליים (בפרט בארה"ב) והורדת דירוג החוב של פורטוגל ע"י סוכנות הדרוג הבינלאומית מודיס לA1. נתונים אלה "נבלעו" באופטימיות ששררה בשווקים הבינ"ל בתחילת השבוע לאור התחלת עונת פרסומי הדוחות לרבעון השני, אשר חלקם הפתיעו לטובה (למשל אינטל ואלקואה) הן בתוצאות עצמן ובעיקר בתחזית קדימה להמשך השנה.
בהמשך לסקירות קודמות, אף השבוע היינו עדים לתופעה במסגרתה עליות שערים בשוקי המניות גוררות ירידות שערים בשוקי אג"ח, ובפרט באג"ח הממשלתיות, וזאת מאחר והתחזקות אמון המשקיעים מובילה להסטת כספים מנכסים בטוחים וסולידיים בעלי תשואות נמוכות לנכסים מסוכנים יותר בעלי פוטנציאל רווח גבוה יותר.
כך השבוע, תשואת אג"ח הממשלתיות ל-10 שנים בארה"ב, עלתה משיעור של כ-2.9% לשיעור של כ-3.05% וסימנה גל של עליות תשואות באג"ח הממשלתיות במרבית השווקים המפותחים.
אף בישראל, היינו עדים בתחילת השבוע לעליות שערים בשווקי המניות, שהובילו לירידות בשערי אג"ח הממשלתיות ונטייה לירידות שערים באג"ח הקונצרניות.
תופעה נוספת שבלטה השבוע בשוק אג"ח הישראלי, היתה הציפייה לפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש יוני הערב, ויתרה מכך הציפיות האינפלציוניות הגבוהות המגולמות באג"ח הממשלתיות צמודות המדד , העומדות כיום על כ-3%, שהינו גבול היעד האינפלציוני הממשלתי השנתי (1%-3%).
נציין כי ציפיות גבוהות אלו, גרמו להערכות בקרב המשקיעים כי נגיד בנק ישראל עשוי להעלות את הריבית במשק כבר בתום חודש זה, כאשר הפתעה "לרעה" במדד המחירים שיפורסם הערב (קרי, עליה גבוהה מהצפוי של המדד) תהווה זרז משמעותי להחלטתו, ואילו הפתעה לטובה (קרי עליה נמוכה מהצפוי של המדד), עשויה לדחות את החלטתו לחודש הבא או לאחר מכן.
על כל פנים, להערכתנו, המשך התשואות הנמוכות בשוק אג"ח, לצד ציפיות אינפלציוניות גבוהות והמשך נהירת המשקיעים לשוק אג"ח (הממשלתיות והקונצרניות), תוביל בעתיד הנראה לעין לעליית ריבית בנק ישראל, כאשר להערכתנו רמת מחירי אג"ח ותשואתיהן בשוק איננה משקפת את הערכות אלו, בעיקר באג"ח הקצרות, ובפרט במק"מים.
כך, השבוע אג"ח הממשלתיות השקליות רשמו ירידות שערים קלות בחלקו הקצר של המח"מ (משך חיים ממוצע), אשר הלכו והתחזקו עד ירידות של למעלה מחצי אחוז בחלקו הארוך של המח"מ. נציין, כי חלקן הגדול של הירידות מיוחס לשלושת ימי המסחר הראשונים של השבוע, בהן נרשמו ירידות של כאחוז בחלקו הארוך של העקום (כאמור בעיקר לאור עליית התשואות באג"ח הממשלתיות בארה"ב), כאשר ירידות אלו הלכו והתקזזו בימי המסחר האחרונים של השבוע.
במקביל אג"ח הממשלתיות צמודות המדד הציגו יציבות בחלק הקצר-בינוני של העקום, תוך נטייה לירידות שערים בחלקו הארוך. גם במקרה זה, פתיחת השבוע לא האירה פנים למשקיעים באג"ח הממשלתיות צמודות המדד שרשמו ירידות שערים (בעיקר בחלקו הארוך של העקום כאמור), שהלכו והתקזזו בעליות שרשמו אג"ח בהמשך השבוע, בהמשך לסקירתנו בשבוע שעבר, נשוב ונציין, כי למעשה כל אג"ח הממשלתיות צמודות המדד במח"מים של עד 3 שנים נסחרות בתשואה שלילית, ולהערכתנו מגמה זאת צפויה להמשיך בעתיד הנראה לעין.
בשוק הקונצרני, היינו עדים השבוע ליציבות תוך נטייה לשערים קלות, כאשר מדד תל בונד 20 רשם ירידות מינוריות ומדד והתל בונד השקלי עלה במעט.נציין, כי בדומה למגמה לה אנו עדים בשבועות האחרונים, דווקא חלק מאג"ח המדורגות נמוך יותר/לא מדורגות כלל הניבו השבוע תשואה נאה, וזאת כחלק מהחיפוש של המשקיעים אחר אלטרנטיבות השקעה מעניינות יותר מאלו הטמונות באג"ח ממשלתיות ואף באג"ח קונצרניות של החברות בדרוג גבוה.
התגברות נסיונות ההנפקה
בגזרת ההנפקות, בדומה לשבועות קודמים, אנו ממשיכים להיות עדים להתגברות ניסיונות ההנפקה של חברות, תוך ניצול הביקוש הרב של המשקיעים לאג"חים בתשואות אטרקטיביות מאלו הנסחרות כיום בשוק. כחלק ממגמה זאת, אנו עדים להמשך הנפקות של חברות איכותיות, הרחבה של סדרות אג"חים הנסחרות בשוק וכן לניסיונות הנפקה של חברות איכותיות פחות ובדרוג נמוך/ללא דרוג.כך השבוע הנפיק בנק הפועלים כתב התחייבות שקליים (מח"מ 6.9 שנים, דרוג AA) וצמודי מדד (מח"מ 2.9 שנים, דירוגיAA+) ; חברת רבוע נדל"ן סיימה בהצלחה הנפקת אג"ח צמודת מדד במח"מ 7 שנים ובדרוג A1; גזית גלוב סיימה בהצלחה הרחבת אג"ח צמודת מדד במח"מ 5.2 שנים ובדרוג A+; חברת ריט 1 סיימה בהצלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח צמודת מדד בדרוג A+ ובמח"מ של כ-6 שנים; החברה לישראל סיימה בהצלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח צמודות מדד ושקליות בשוק בדרוג A+ ובמח"מ של כ-7.2 שנים ו-5.3 שנים בהתאמה
.
נציין כי על הגדר ממתינות לתורן מחכות חברות חבס, אשטרום נכסים, כלל ביטוח וראלקו שתנסנה להנפיק אג"ח בימים הקרובים.
הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.