שתף קטע נבחר

 
צילום: דודי ועקנין

שרים בליכוד: חובתנו להסדיר מעמד ילדי הזרים

רגע לפני הכרעת הממשלה בנוגע לילדי העובדים הזרים, דורשים השרים סער וארדן גישה יותר הומנית לסוגיה. "מי שראה את הילדים האלה מקרוב, כמוני, יודע שאסור לפגוע בהם", אמר שר החינוך ל-ynet. ארדן: "ישראל היא מולדתם"

לקראת ההכרעה בממשלה על עתיד ילדי העובדים הזרים, גוברים הקולות אשר קוראים לנקוט כלפיהם גישה יותר מרוככת מזו שהציגה הוועדה המקצועית שבחנה את הנושא. "אני סבור שיש לגשת אל כל נושא ילדי העובדים הזרים והשוהים הבלתי חוקיים מתוך גישה הומנית", אמר שר החינוך, גדעון סער, בראיון שהעניק אמש (יום ה') ל-ynet. "מדובר במספר קטן של ילדים, שאינו מהווה סכנה חברתית כמו שיש כאלה שמנסים להציג כדי להפחיד".

 

השרים יתבקשו להכריע ביום ראשון בסוגיית ילדי העובדים הזרים, שמספרם נע לפי ההערכות בין 1,200 לכ-3,000. ביום רביעי הגישה הוועדה המקצועית - שהורכבה מנציגי משרד הפנים, המשפטים, האוצר והרווחה - את המלצותיה לראש רשות ההגירה, אמנון בן עמי. המסקנות הונחו על שולחן הממשלה, כולל ניסוח של הצעת החלטה שפורסמה ב-ynet, הכוללת שורת קריטריונים שלפיהם יוחלט אילו ילדים יוכלו להישאר בישראל ואילו יגורשו.

 

הילדים יגורשו? הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

הדיון בגורל ילדי העובדים הזרים הוא המשך לדיונים שקיימה הממשלה השבוע בנושא מדיניות ההגירה של ישראל ומניעת הסתננות אליה. שני נושאים קשים נוספים שיעמדו לדיון, ואולי גם להכרעה ביום ראשון, הם התניית מתן אזרחות לנתינים זרים בהצהרת נאמנות לישראל יהודית דמוקרטית, ואיחוד משפחות בין ערביי ישראל לפלסטינים.

 

"ההתמודדות עם הזרים לא נבונה"

למרות שגם שני הנושאים הללו עוררו מחלוקות ועימותים בין השרים, הרי שסוגיית ילדי העובדים הזרים נושאת את המטען הרגשי הגדול ביותר. החשש הכבד הוא מהדבקת תדמית גזענית לישראל, תוך פגיעה בילדים רכים, שכל אשמתם שנולדו למהגרים לא חוקיים.

 

שר החינוך הוביל בשנה האחרונה קו מתון שדרש התחשבות הומניטרית ומניעה מכל פגיעה בילדים אלה. כעת הוא מצדד בעיקרון בהמלצות הוועדה הבין-משרדית, ובכוונתו לתבוע את שינוי הצעת ההחלטה בהתאם להסתייגויותיו. 

 

"ההתמודדות עם העובדים והשוהים הבלתי חוקיים, דרך הפריזמה של הילדים שלהם, לא נבונה ולא נכונה", אמר סער ל-ynet, "יש להתמודד עם תופעות ההסתננות והשהייה הבלתי חוקית שלא על גבם של הילדים. מי שראה כמוני מקרוב ילדים אלה, את התערותם בבתי הספר הישראליים, בתנועות הנוער ואפילו בשורות הלוחמים, יודע שאסור לנו לפגוע בהם".  

 

ארדן: ניתוק הילדים לא אנושי 

לדברי שר החינוך, "אחרי ארבעה סיבובים של דיונים קשים בנושא בשנה האחרונה, יש להניח לילדים הללו להתרכז בלימודים ובחיים שלהם". הוא הבהיר כי הוא מקבל את המלצות הוועדה המקצועית, אך דורש להכניס בה כמה שינויים. "למשל, צריך להגדיל את זמן הגשת הבקשות מ-21 יום בהצעה הנוכחית, לחודשיים וחצי כפי שהיה בסיבוב הקודם ב-2006. יש לבצע את כל התהליך בתחילת שנת הלימודים, ולא עכשיו בחופש הגדול, כשהמערכת המטפלת בהם בבתי הספר אינה עובדת".

 

השר סער דורש גם להוריד את גיל ההשתלבות לגיל גן חובה, חמש עד שש. "יש להגדיר שלא רק מי שנרשם

לשנת הלימודים הבאה, תשע"א, יוכל להישאר בישראל. יש להקים ועדת חריגים, שתמנע מכאלה שלא הצליחו להשיג מסמכים ממולדתם בשל קשיים אובייקטיביים להיות מגורשים רק בגלל סיבות ביורוקרטיות. ועדה שתאפשר לילדים שהתערו ממש את הגישה ההומנית היא הנבונה במקרה זה. לא צריך לגרום עוול שכזה לילדים שראויים להישאר בארץ, בגלל ביורוקרטיה".

 

גם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מצטרף לתביעות עמיתו מהליכוד. "אני אתנגד אם משמעות ההחלטה תהיה גירוש כמחצית מילדי העובדים הזרים", הבהיר, "חובתנו המוסרית והיהודית היא להסדיר את מעמדם. זאת, כי ישראל היא מולדתם, ואין הם מכירים מדינה, שפה או חברה אחרת. ניתוק הילדים הללו מסביבתם, היא אקט לא אנושי. אדרוש את הגמשת הקריטריונים, כדי שהסבך הביורוקרטי לא יגרום לגירוש הילדים העומדים בקריטריונים שנקבעו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סער. דורש גישה הומנית
צילום: עופר עמרם
"חובתנו להסדיר את מעמדם". ארדן
צילום: אביגיל עוזי
הפגנה נגד גירוש הילדים
צילום: רועי גזית
מומלצים