ישראל וארה"ב חתמו על שת"פ בפיתוח "חץ-3"
שתי המדינות יפעלו יחד לפיתוח מערכת היירוט לטילים בליסטיים בגובה רב, שיחד עם דומותיה - תשפר את ההגנה על שמי ישראל מפני טילים בטווחים שונים. שר הביטחון ברק יצא לוושינגטון, וימשיך במגעים לרכישת המטוס-החמקן F-35
אחרי שהניסוי האחרון במערכת "כיפת ברזל " הסתיים בהצלחה, נמשכת ההיערכות לשלב הבא במערכת ההגנה הרב-שכבתית מפני טילים. ישראל וארצות-הברית חתמו היום (א') על הסכם לפיתוח משותף של שכבת הגנה עליונה נגד טילים בליסטיים, במסגרת פרויקט ה"חץ 3".
מדובר בסיכום בין משרד הביטחון ומחלקת ההגנה האמריקנית, שלפיו ייפעלו שתי המדינות
בשיתוף פעולה בפיתוח מערכת היירוט המתקדמת ושילובה במערך הכולל להגנה מפני טילים של ישראל.
אותו הסכם, שבהכנתו החל מנכ"ל משרד הביטחון הקודם, תא"ל (מיל') פנחס בוכריס, יעניק לישראל יכולת התמודדות עם איום של ירי טילים בליסטים בטווחים גדולים, באמצעות יירוטם עוד מחוץ לאטמוספירה.
על פי משרד הביטחון, ייספק מערך ה"חץ-3", יחד עם "כיפת ברזל" ותוכנית "שרביט קסמים" ליירוט טילים בטווחים בינוניים שפיתוחה יסתיים בעוד כשנתיים, מעטפת הגנה רב-שכבתית משולבת שתתן מענה הולם לאיומים העומדים לפני ישראל.
מצידה של ישראל, חתם על ההסכם ראש מנהלת פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון, אופיר שוהם, ומן הצד האמריקני גנרל פטריק או'ריילי, ראש הסוכנות להגנה מפני טילים בארצות-הברית.
האם תיסגר עסקת הענק של מטוס הקרב העתידי?
על-רקע הדברים, ייצא הלילה שר הביטחון, אהוד ברק, לארצות-הברית - שם יקיים סדרת פגישות עם ראשי הממשלה ועם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון. בין הנושאים שבהם ידונו הצדדים גם האפשרות לרכוש מהאמריקנים מטוס קרב מסוג F-35, נושא שסביבו עורכים הצדדים מגעים כבר יותר משנה וחצי.
הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, הזכיר היום בביקורו בבקו"ם את החשיבות
הרבה שהוא רואה לנוכחותו של אותו מטוס קרב חמקן במערך כלי הטיס של חיל האוויר, שכן הוא נחשב לטוב ביותר מסוגו בעולם. עם זאת, הוא הדגיש כי ההחלטות בסוגיה אינן נחלתם של אנשי הדרג הצבאי.
המכשול העיקרי העומד בפני הרכישה הוא מחירו הגבוה של המטוס, שרק לאחרונה האמיר עוד יותר, כמו גם העלות הרבה של שילוב המערכות הישראליות בו. זו הסיבה שהדיונים בנושא כעת מתמקדים ברכישת 20-22 מטוסים ולא 25 כפי שתוכנן מראש.
Read this article in English