ללא "ניהול קריירה" - לא תשיגו את שאיפותכם
כמעט כל מה שאנחנו רוצים להגיע אליו בחיים, זקוק לתכנון ותשומת לב - כך גם הקריירה שלנו, בכל תחום ובכל מעמד. אם לא נבין איך להתנהל קרוב לוודאי שנכשיל את עצמנו. בין השאר משום שחלומות ושאיפות משתנים כל הזמן
הדרך להגשמת חלומות - בצד המקצועי שלנו - עוברת דרך המושג "ניהול קריירה". אבל למושג הזה יש קונוטציות של אנשי עסקים, אנשים שמה שמעניין אותם זה להגיע לעמדות ניהול בכירות, בעוד ש"ניהול קריירה" חשוב לכל אחד.
הרי כל דבר שאנחנו רוצים להגיע אליו בחיים, זקוק לתכנון ותשומת לב. זו הסיבה ש"ניהול קריירה" מסייע לנו לעשות את מה שאנחנו באמת חולמים לעשות.
פעם בשיחה עם אחותי, היא התעצבנה עלי ואמרה "אני לא רוצה להיות קרייריסטית כמוך!", מיד הבנתי את התפישה המוטעית שלה – יש אנשים שחולמים (כמו אחותי) לעבוד עם ילדים, יש כאלה שחולמים להיות מדענים ויש כאלה שחולמים לעבוד קרוב לבית וכמה שפחות שעות כדי שהם יוכלו לשלב פרנסה טובה עם בילוי יומיומי בים.
גם זו קריירה. כל החלומות האלה קשורים ל"ניהול קריירה" - ויש להם סיכוי קטן מאוד להתגשם אם לא נבין איך לנהל את הקריירה שלנו כדי להגיע לשם.
השבוע יצא לי לשוחח ארוכות עם רונית אוסקטו בלוך, שחלמה להיות מדענית. "תמיד חלמתי על מסלול אקדמי. עשיתי תואר ראשון בביולוגיה ותואר שני בגנטיקה, ואז בגיל 25 התקבלתי לדוקטורט במכון ויצמן, עם מלגה, ועבודה, והכול. עברתי לגור ברחובות וחלמתי להיות מדענית בכירה".
חלומות לפעמים משתנים
רונית סיפרה לי שהיא המשיכה לחלום, עד שפתאום משהו הרגיש לה לא נכון. "דווקא כשכל הדלתות לחלום שלי נפתחו לי, הלכתי עם התחושות שלי ועזבתי אחרי כשנה. "קצת נשברתי, אספתי את הדברים שלי וחזרתי להורים. אחרי שלושה ימי בכי על החלום ושברו, המשכתי הלאה".
חלומות נמצאים שם כדי לדרבן אותנו למטרה, אבל לפעמים נופלות לנו בדרך תובנות חדשות שגורמות לנו לשנות את החלום. חשוב לשים לב לשינויים האלה ולזרום איתם. עם כל הצער על אובדן חלום ילדות, במהלך החיים אנחנו משתנים – והחלומות שלנו משתנים איתנו – וזה ממש בסדר.
להקשיב לתחושות בטן בדרך
רונית עברה לעבוד בתפקידים מדעיים-מקצועיים בחברות תרופות במשך 8 שנים בערך. בעיקר בתיאום ניסויים קליניים. היא פיקחה על מחקרים בתרופות חדשות שעדיין לא קיבלו אישור משרד הבריאות ו-FDA. התפקיד היה כרוך בהרבה נסיעות לחו"ל, הרבה מפגשים עם אנשים יציאה לשטח. היא אהבה את זה.
רונית מגדירה את עצמה כמי שחיפשה שילוב של "אינטראקציה עם אנשים, נתינה, עשייה וגירוי אינטלקטואלי" ואחרי כמה שנים, בהסתכלות על התפקיד שלה, היא הרגישה שאמנם הוא מרתק, אבל עדיין חסר לה משהו. המשיכה שלה לאלמנטים השיווקיים שבתוך התפקידים שלה, גרמה לה לעשות מה שאחרים קוראים לו "הסבה מקצועית" והיא פשוט זרמה עם תחושות הבטן שלה ונרשמה לתואר שני במינהל עסקים עם התמחות בשיווק.
המטרה היתה לעבור מהמסלול הקליני בעבודה למסלול של שיווק - ועד סוף התואר היא כבר עברה למחלקת השיווק בחברת התרופות גלאקסו, והוכיחה לכולנו שאפשר לתת לתחושות הבטן להשתלט ולכוון.
"למדתי להקשיב לתחושות הבטן שלי. כמו שעזבתי דוקטורט במכון ויצמן כי זה לא הרגיש לי נכון, כך עזבתי את המסלול הקליני ועברתי לשיווק – כי השיווק כן הרגיש לי נכון. כך גם, מאוחר יותר, הצטרפתי לחברת "לונדבק" הצעירה במקום לעבור לחברה ותיקה בתפקיד נוח – כי "לונדבק" הרגישה לי נכון בבטן. מבחינתי, הקריירה האמיתית היא להרגיש שטוב לך. שהעבודה גם עושה לך טוב, לא רק מפרנסת".
ניהול קריירה והדרך להגשת החלומות
אם לרגע חשבתי שזרימה אקראית גרמה לרונית לזוז ולשוט בהנאה בין תפקידים והתקדמויות, הרי שהייתה לי טעות. מהר מאוד הבנתי שמדובר כאן על מנהלת קריירה מקצועית לפני כל. רונית לא הפסיקה לרגע לבדוק מה השוק מציע לה, ונתנה לתחושת הבטן לפעול, כשהיא מעודכנת כל הזמן בהצעות עבודה וההזדמנויות, שהיא לא מחכה שהמזל יביא.
"אני תמיד דואגת שיהיו בחברות השמה רלוונטיות את קורות החיים המעודכנים שלי, תמיד דואגת לבחון בכל מיני אמצעים איזה משרות מוצעות מתאימות לי. גם אם אני לא מחפשת עבודה, חשוב לי להיות בתוך מה שקורה בשוק, לקבל זימונים ולדעת מה השוק רוצה ואיפה אני עומדת וככה קורות החיים שלי הגיעו אל לונדבק, ואני מיד ידעתי שיש פה חיבור טוב". היא מספרת.
המחיר של החלום
כששאלתי את רונית אם היא מרגישה שהיא שילמה מחיר על ההצלחה, היא הייתה מאוד נחרצת בתשובה החיובית. היא מסבירה: "התכונה שאי אפשר בלעדיה היא שאפתנות. אי אפשר להתקדם הרבה בלעדיה כי לקריירה יש מחירים גבוהים ורק מי ששאפתן והישגי יהיה מוכן לשלם אותם. ההקרבה של חיים פרטיים, של חיי משפחה, של זמן ומשאבים – אלה המחירים שעולה להגיע לפוזיציה.
"בגילאי 20-30 כשהשאפתנות שלי הייתה בשיאה, החיים שלי היו העבודה שלי. עבדתי עד שעות הערב והלילה והזנחתי את החיים האישיים. לא הרגשתי שאני מפסידה משהו כי הקריירה הייתה מרכז עולמי, אבל במבט לאחור זה לא נכון לחיות ככה".
היום רונית אוסקטו בלוך היא מנהלת מוצר ציפרלקס בחברת התרופות לונדבק ישראל. ובאיזה שלב בקריירה שלכם אתם נמצאים, ולא פחות חשוב - מה אתם מתכננים לעתיד?
הכותבת היא רויטל הנדלר, מנכ"לית AllJobs דרושים.