סלקום סירבה לבטל עסקה - ביהמ"ש התערב
יום אחרי שרכש טלפון סלולרי מסלקום, התחרט הלקוח וביקש לבטל את העסקה, אך בקשתו נתקלה בסירוב. בית-המשפט צידד בו: "האותיות בשלט מדיניות אי ההחזרה היו קטנות מדי, והסירוב לקבל את המכשיר באריזתו - לוקה בחוזר תום לב"
לקוח סלקום ביקש לבטל עסקת רכישה עם סלקום כעבור פחות מיממה ונתקל בסירוב. הלקוח טען כי רכש מסלקום מכשיר סלולרי מסוג נוקיה 5230 ב-18:50 לערך, ולמחרת בבוקר שב לחנות וביקש לבטל את העסקה מאחר שסבר כי המכשיר אינו תקין.
האיש טען כי למרות שהמכשיר היה עדיין באריזתו המקורית ולא נעשה בו כל שימוש, סירבו נציגי השירות להחליף את המכשיר או לבטל את העסקה, בטענה שלא ניתן להחליף או להשיב מוצרים. בתביעה שהגיש לבית-המשפט לתביעות קטנות בבאר שבע, ביקש התובע לאפשר לו לבטל את העסקה, וטען כי לא ראה בחנות כל שלט המצביע על מדיניות החלפת הטובין.
סלקום טענה כי במעמד העסקה ניתן לתובע דף הסבר בו נכתב כי לא ניתן לבטל רכישה או שדרוג של ערכות טלפון ואביזרים. לטענתה, במקום קיים שלט בולט ונראה לעין בו מצויית מדיניות החזרת המוצרים, והדבר אף צוין בחשבונית שקיבל התובע. להוכחת טענתה, צירפה סלקום צילומים של שלטים שהוצבו במקום. סלקום הכחישה את הטענה כי התובע פנה אליה יום למחרת ביצוע העסקה, ואף טענה כי הסכימה לפנים משורת הדין להחליף את המכשיר בדגם אחר, אך התובע סירב.
חתמת - אבוד לך?
השופט איתי ברסלר-גונן קיבל את התביעה, אחרי שקבע כי הוא מאמין לתובע שכבר למחרת ביצוע העסקה, שב לסלקום וביקש לבטלה, וכי לא ראה במקום כל שילוט הנוגע למדיניות החזרת המוצרים. השופט פסק כי התובע זכאי לבטל את העסקה, בין היתר משום שמהצילומים שהגישה סלקום עולה, כי האותיות אינן בגודל הנדרש והכותרת לא הודגשה.
בנוסף, נפסק כי סירובה של סלקום לבטל את העסקה יום לאחר ביצועה כשהטלפון נמצא עדיין באריזתו המקורית ולא נעשה בו כל שימוש, אינו עומד בדרישות החוק לקיום חוזים בתום לב. כדוגמא, תיאר השופט מקרה בו לקוח מבקש לבטל עסקה דקה לאחר ששילם מאחר והתחרט.
"כלום נעמיד את אותו פלוני על קוצו של יוד ונאמר לו: 'חתמת - אבוד לך'"? שאל השופט, וציין כי השאלה מתי סירוב לבטל עסקה ייחשב סביר ומתי לא, תענה בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה. במקרה זה, כאמור, הורה בית המשפט על ביטול העסקה, וחייב את סלקום להשיב ללקוח את הסכום ששילם -1,879.20 שקל, וכן לשלם לו הוצאות משפט של 500 שקל.
לעיון בפסק הדין
אתר המשפט הישראלי פסק דין