מט"ח: לאן מועדות פניו של השקל?
בדו"ח האינפלציה לרבעון השני של 2010 שפורסם אתמול, צוין כי רוב הגורמים במשק המשיכו לפעול להתחזקות השקל. ואולם, גורמים כמו המתיחות הביטחונית, ההתערבות היזומה של בנק ישראל בשוק המט"ח, הירידה בהיקף הייצוא והעלייה בייבוא - מקשים לדעת מה צופה העתיד למטבע ישראלי
בדו"ח האינפלציה לרבעון השני של 2010 שפרסם אתמול בנק ישראל, מצוין כי רוב הגורמים הבסיסיים במשק המשיכו לפעול לייסוף השקל ברבעון הראשון וברוב הרבעון השני של השנה. מבין גורמים אלו, מציינים בבנק ישראל את העודף בחשבון השוטף, היחלשות האירו בעולם, הגדלת פער הריביות בין ישראל למשקים אחרים וקבלת ישראל ל-OECD, העשויה להביא לגידול ההשקעות הזרות בישראל.
הנ"ל מתייחס לרבעון השני, אם כך, מה השתנה עד כה?
מצד אחד, התחזקות האירו בעולם תרמה לפיחות המדד האפקטיבי הנומינלי של השקל מול סל של 28 מטבעות המייצגים המייצגים את שותפות הסחר העיקריות של ישראל. מצד שני, פער הריביות בין ישראל למשקים אחרים התרחב עוד יותר לאחר העלאת הריבית האחרונה ב-0.25% ותורמת ללחצים לייסוף השקל.
את הנתונים על החשבון השוטף תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בחודש הבא, אך ניתן להעריך כי ירשם קיטון בעודף בחשבון השוטף בשל נתוני סחר החוץ של ישראל בחודש יוני 2010, אשר הצביעו על ירידה בהיקף הייצוא ועל עלייה בהיקף הייבוא (במהלך הרבעון השני של 2010).
בסך הכל, נראה כי בשבועיים האחרונים גורמים אלו תרמו להתחזקות השקל מול הדולר, אך לא הבאנו בחשבון גורם נוסף, שאינו נמנה על גורמי הבסיס, והוא ההתערבות היזומה של בנק ישראל המבוצעת במטרה למתן את התחזקות השקל.
אז לאן מועדות פניו של השקל?
הדעות הרווחות בשוק מגוונות, חלקן מציינות כי בנק ישראל ימשיך להתערב ולפעול למען פיחות השקל, ומנגד, ישנם הטוענים כי כוחות השוק (בעיקר פער הריביות) ימשיכו לתמוך בייסוף השקל. אנו חוזרים ומזכירים - לא קיים מודל שהצליח באופן שיטתי לחזות את התפתחות שערי החליפין.
רק לפני כחודשיים, מרבית הגופים הפיננסים המובילים בעולם טענו כי הצמד אירו-דולר שואף לשיוויון, אך מרגע שהשתנה הסנטימנט בשוק, והצמד אירו-דולר חזר להיסחר מעל רמת 1.3 דולרים לאירו אחד (נסחר היום סביב 1.32), מיהרו גופים אלו לשנות את תחזיותיהם.
בינתיים, שערו היציג של הדולר עלה היום ב-0.56% ונקבע על 3.774 שקלים. הדולר התחזק היום מול מרבית מטבעות הסחר, אם כי בשיעור הנע בין 0.1% עד 0.2% בלבד. ניתן לשער כי המתיחות הביטחונית סביב גבולותינו תרמה לביצועים העודפים שהציג היום הדולר מול השקל. שערו היציג של האירו נקבע היום על 4.9864 שקלים, עלייה של 0.41%.
מני בן משה, המחלקה הכלכלית של IBI