שתף קטע נבחר
 

שעיר ונדיר: גור אורנג-אוטן נולד בספארי

אחרי אין ספור הזדווגויות בלהקת האורנג-אוטן הסומטרית בעשור האחרון בספארי ברמת-גן, הגיעה הפתעה שעירה ומתוקה דווקא מרוחל'ה, הנקבה הקשישה בת ה-41, שגברה על הצעירות שבחבורה והמליטה לפני מספר ימים גור זכר בריא. בטבע מצויים קופי האדם הגדולים בסכנת הכחדה חמורה עקב כריתת עצים להפקת שמן דקלים

הפתעה שעירה וקטנה המתינה למטפלי הקופים בחצר של האורנג-אוטן הסומטרים לפני מספר ימים. בזמן שאלפי מבקרים הגיעו למקום בשבת בבוקר, המליטה רוחל'ה, הנקבה המבוגרת ביותר בחבורה, גור קטן וכתום.
 
"כשהבחנו בהתרחשות, היינו מופתעים ושמחים. בדרך כלל, הנקבות ממליטות בתאי הלינה בשעות הלילה כשהן בגפן ואנו מגלים את הגורים בבוקר", מספר ל-ynet עופר מטלון, ראש מחלקת הקופים בספארי ברמת-גן. לאור ההתפתחויות הדרמטיות, הורה מטלון להכניס את האם אל תא הלינה המוגן כדי להפריד אותה מהזכר ולאפשר לה לטפל בגור ללא הפרעה. "הזכר עלול לפגוע בגור או לשבש את הטיפול בו ורצינו שרוחל'ה תוכל להתרכז באמהות כדי שהגור יוכל לשרוד".

 

רק לפני מספר חודשים עזבה בתה של רוחל'ה, רוויטל בת השמונה, את להקת קופי האורנג-אוטן מתת- המין הסומטרי, כדי למצוא בני זוג לרבייה בצרפת. מאחור נותר מושון, זכר גדול ומרשים בן 42, שכבר זכה למספר צאצאים בחייו בשבי. הזכר היחיד בחבורה כבר נושק לגיל הפנסיה, עדיין מזדווג במרץ עם רוחל'ה ועם צמד נקבות צעירות, טוסי וסיסי, שהובאו במיוחד מגרמניה במסגרת תוכנית אירופאית לרביית המין הנדיר.

 

צילום: טיבור יגר

 

 

ההמלטה האחרונה בספארי לפני כעשור

מטלון מציין כי לא היו סימנים מקדימים להריון של הנקבה הבוגרת בת ה-41. "מושון מזדווג כל הזמן עם כולן. למרות שציפינו כי דווקא הנקבות הצעירות יביאו את הבשורה, מסתבר שהוותיקה עדיין יכולה להפתיע", הוא אומר. לאחר ההמלטה, במשך שבוע שהתה האם והגור בתא הלינה המבודד משאר הקופים, כשהמטפלים משגיחים מקרוב כדי לוודא שהגור מטופל בהצלחה.

 

בעברה של רוחל'ה מאז שהגיעה לספארי היו מספר המלטות מוצלחת, אך האחרונה היתה לפני כעשור ובה לא הצליחה לטפל בגור, לכן ובספארי נאלצו להתערב ולגדלו באופן ידני. בשתי המלטות נוספות הגיעו לעולם גורים ללא רוח חיים ומאז לא אירעו המלטות נוספות בקרב האורנג-אוטן בספארי.  

 

בטבע מצבם של האורנג-אוטן נמצא בכי רע. הדרישה ההולכת וגדלה לשמן דקלים - אחד המוצרים הבסיסיים בתעשיית המזון והקוסמטיקה - מסכנת את קופי האורנג-אוטן באינדונזיה, שם חיים שני תתי-מין של אורנג-אוטן.

 

האוכלוסיה הגדולה ביותר בעולם של קופי אורנג-אוטן מתת מין בורניאו מצויה כיום באי בורניאו שבאינדונזיה. אך הסכנה הגדולה ביותר מרחפת מעל קופי האורנג-אוטן הסומטריים, שמספרם צנח לכ-7,500 בלבד. הם נחשבים לתושבים נדירים במיוחד, ומומחים משערים כי תוך שלוש שנים תהיה סכנה ממשית לקיומם. גם בגני חיות ברחבי העולם מספרם מתמעט וכיום ישנם רק מאות בלבד.

 

מטלון מציין כי במסגרת ההשגחה על האם, גילו המטפלים את מינו של הגור בזמן שרוחל'ה ניקתה וטיפלה בו.

לאחר כשבוע של בידוד הגנתי, יצאו האם והגור להתאוורר בחצר החיצונית בגפם, כששאר הקופים נשארים בכלובים הפנימיים. לבסוף, התקיים המפגש בין כל הקופים, שבחנו את התוספת החדשה.

 

"מושון, כהרגלו, פתח במופע ראווה קולני, הוא רץ מסביבם, הזדווג תוך כדי עם אחת הנקבות ולאחר מספר דקות, השקט הגיע וכולם הגיעו לבחון מקרוב ובזהירות את הגור", מספר מטלון.

 

"הם ניסו לגעת בו ונראה שהם מקבלים אותו בברכה. חשוב לנו שהנקבות האחרות ילמדו מרוחל'ה כיצד לטפל בגור. ככל שהם חכמים יותר, האינסטינקטים לעיתים פחות חזקים והם צריכים ללמוד את המלאכה מאחרים".

 

בטבע חיים האורנג-אוטן בין 30 ל-45 שנה ובשבי הם מאריכים חיים עד לחמישים שנה. שני זכרי אורנג-אוטן בוגרים לא יוכלו לחיות זה לצד זה באותו מתחם, אך נראה שהטבע יעשה את שלו נוכח גילו המתקדם של מושון ותקופת הגידול הממושכת של הגור לצד אימו. בספארי מקווים כי הגור שעדיין נטול שם, יגדל בהצלחה ובעתיד, יוכל להצטרף לתוכנית הרבייה העולמית של האורנג-אוטן.


פורסם לראשונה 10/08/2010 00:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוחלה והגור החדש בספארי
צילום: טיבור יגר
המליטה לפני עשור
צילום: טיבור יגר
מושון, האב הפנסיונר
צילום: טיבור יגר, ספארי רמת-גן
מומלצים