ח"כ טיבי: "יצוג הערבים בשירות המדינה - מביש"
לפי נתונים שהוצגו היום בכנסת, שיעור הערבים בשירות המדינה עומד על 6.7% בלבד. לפי היעד שקבעה הממשלה, הנתון היה אמור להיות 8% וב-2012 להגיע ל-10%. טיבי, יו"ר ועדת החקירה שהוקמה לטיפול בנושא, קורא להטיל סנקציות כלכליות על המשרדים ה"בעייתיים"
הממשלה לא עומדת ביעד עליו החליטה להגדיל את שיעור העובדים הערבים בשירות המדינה. לפי נתונים שנמסרו היום (ד') בכנסת בוועדת החקירה הפרלמנטרית להעסקת ערבים בשירות הציבורי, חלקם בסגל השירות עומד היום על כ-6.7% לעומת היעד שנקבע ל-8% ב-2010 ו-10% עד 2012. רוב הערבים מועסקים בשירותי הבריאות, והשאר מפוזרים בשיעורים זניחים במשרדים האחרים.
- 5.6% מעובדי הבנקים בישראל הם ערבים
- "מבחני מיון מפלים ערבים, חרדים ואתיופים"
- אקדמאים ערבים רוצים שיוויון - ותעסוקה
יו"ר הוועדה, ח"כ אחמד טיבי (תע"ל), אמר שבקצב הזה הממשלה לא תממש את היעד שקבעה לעצמה אפילו בעוד שנתיים, ועל ייצוג הולם את חלקם של הערבים באוכלוסייה (20%) קשה אפילו לחלום. הוא טען כי "במשרדים שבהם קיים תת-ייצוג מביך עד מביש התפתחה כבר מדיניות נגד העסקת ערבים", וקרא "להטיל סנקציות כלכליות על המשרדים הסרבנים האלה שיאלצו אותם לאתר ולקבל ביוזמתם עובדים ערביים נוספים".
"אני מעדיף מנכ"ל ערבי במשרד ממשלתי שיכול לשנות דברים על פני 5 שרים ערבים בממשלה שלא מזיזים כלום", הוסיף טיבי והתריע על קיומו של "מעגל קסמים" שחוסם את הדרגות הבכירות בפני העובדים הערבים הקיימים. "הקידום נעשה במכרזים פנימיים והמתחרים הם בדרך כלל יהודים. המיעוט הערבי לא ניגש כי אין שם סיכוי בגלל מספרו הזעום". טיבי קרא לערבים לא להתייאש ולהתמודד בכל זאת. "גם אותי לא רוצים בכנסת ובכל זאת הגעתי לכאן", אמר.
נציב שירות המדינה עו"ד שמואל הולנדר נעזר בתירוץ של "מיעוט מתמודדים ערביים במכרזי שירות המדינה" כדי להסביר לוועדה את הפיגור בהשגת היעד עליו החליטה הממשלה. "במכרזים שלנו אני לא יכול לכפות בחירה של מועמד ערבי, ובודאי שאין לי מה לומר במינוי של מנכ"לים. למשרות בכירות יש ועדות איתור ועל כל תפקיד מתמודדים עשרות יהודים ואף לא ערבי אחד", אמר. עם זאת הוא מקווה לשיפור במכרזים הפנימיים הודות לקליטה מואצת של דור צעירים אקדמאים.
הניה מרקוביץ, בכירה בנציבות, חזרה והביעה גאווה מכך ששיעור הערבים מתקרב ל-7% לעומת 4.8% לפני כ-4 שנים. טיבי התפרץ לדבריה ואמר כי "הגאווה לא תואמת את הנתונים כי הם לא מקור לגאווה. אלו נתונים עצובים המחייבים תיקון". הולנדר השלים באומרו שהנציבות לפחות השתדלה להגן על העובדים הערבים מהקיצוצים בכוח אדם, והיא תומכת בהגדלת מספר המשרות הייעודיות המתאימות לשיבוץ ערבים.
אחד המוזמנים שיסע אותו בשאלה, "עד כמה עמדה הנציבות בהחלטת הממשלה להגדיל את מספר הערבים?", הולנדר היה נבוך והתחמק בתירוץ - "אין לי תקנים".
מנכ"ל משרד המשפטים גיא רוטקוף, שעומד בראש ועדה בין-משרדית להסרת חסמים בשירות הציבורי, אמר כי הגוף הזה פועל להקל על קליטת ערבים כמו בהגדלת ההשתתפות בשכר דירה לעובדים שיעברו מיישוביהם בצפון למרכזים הממשלתיים בירושלים ובמרכז הארץ. הם גם מתכננים קמפיין תקשורתי לעידוד הצעירים לגשת למכרזי הנציבות.
סגן נשיא לשכת עורכי הדין, עו"ד רון גזית, אמר כי לממשלה שלא עומדת ביעדים עליה החליטה יש ברירה לשנות את ההחלטה או להתכונן להגן עליה בבג"צ. שכן, גם להערכתו היא לא תעמוד ביעד של 10% שקבעה ל-2012. לכן תבע מהנציבות לדרוש מכל משרד ממשלתי למלא את חלקו היחסי ביעד, לפרסם יותר מכרזים על משרות ייעודיות, ולהושיב חברים ערביים בוועדות המכרזים כדי להגביר את האמון שאבד בהן מצד המועמדים הערביים.
היו"ר טיבי אמר בסיכום כי לא יהיה מנוס מיוזמת חקיקה שתחייב את השירות הציבורי במתן ייצוג הולם לעובדים ערביים בהעדפה מתקנת בדומה לחוק שהופעל בהצלחה למתן ייצוג הולם לנשים. עוד קרא לשנות את מבחני המיון המוקדמים של הנציבות, שבהם נכשלים רוב המועמדים, כדי שיתאימו לאוכלוסיה רב-תרבותית. לערבים שמרגישים כי הם קופחו במכרזים, הוא קרא להציף את הנציבות בתלונות חוזרות במקום להרים ידיים ולנתק מגע. "התכחשות והתרחקות זה כמו לירות לעצמך ברגל".