רמטכ"ל ראשון מהשייטת: "אוהב שטח וסמכותי"
בגיל 52 ולאחר שירות ארוך ומגוון ייכנס יואב גלנט אל לשכת הרמטכ"ל בקריה. את שירותו החל בחיל הים ופרש לשהות קצרה באלסקה. כשחזר, טיפס בסולם הדרגות, פיקד על "עופרת יצוקה" ולא נתן למסמך להפריע לו. פרופיל של הרמטכ"ל ה-20
יואב גלנט, שהוכרז היום (א') כרמטכ"ל ה-20 של צה"ל, לובש את מדי צה"ל כבר 33 שנים. הוא נולד ב-1958 ביפו, וסיים בהצטיינות לימודי תואר ראשון בכלכלה ומנהל עסקים באוניברסיטת חיפה. את ביתו קבע ביישוב עמיקם, סמוך לזכרון-יעקב, שם מתגורר עם אשתו, קלודין, שאותה הכיר במהלך שירותם הצבאי בחיל הים. היא עצמה השתחררה מצה"ל בדרגת סגן-אלוף. לבני הזוג שתי בנות ובן, המשרת גם הוא בחיל הים. אחת מבנותיו התגייסה רק לאחרונה לשורות צה"ל.
חותר להצלחה. גלנט על קיאק (צילום: גדי קבלו)
תחילת דרכו של גלנט בצבא הייתה ב-1977, אז התגייס לקומנדו הימי בשייטת 13. אחרי שש שנים פשט את מדיו ונסע לחטוב עצים באלסקה. כשחזר, השתלב בקורס חובלים. במהלך השנים, טיפס בסולם הדרגות ופיקד על פעולות מבצעיות רבות,
עד שב-1986 מונה למפקד פלוגת הלוחמים בשייטת והועלה לדרגת סא"ל.
ב-1993 פיקד גלנט על חטיבת ג'נין (מנשה) באוגדת יהודה-ושומרון, ובין 1994 ל-1997 פיקד על שייטת 13. מאותה שנה מונה למפקד אוגדת עזה, עד שב-1999 ולאחר הסבה מונה לפקד על אוגדת השריון בפיקוד המרכז.
ב-2001 התמנה גלנט לראש מטה בזרוע לבנין הכוח ביבשה, ומשם הצטרף לשורות המטכ"ל, כשב-2002 מונה למזכירו האישי של ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, והועלה לדרגת אלוף. בשלהי 2005 ולאחר יישום תוכנית ההתנתקות, מונה גלנט לתפקידו הנוכחי באלוף פיקוד הדרום - שבמסגרתו אף פיקד על מבצע "עופרת יצוקה".
גלנט ברצועה ב"עופרת יצוקה". ינואר 2009 (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
כבר בראשית ההתמודדות על תפקיד הרמטכ"ל נחשבו גלנט והאלוף בני גנץ כמתחרים העיקריים על המשרה. היחסים בין גלנט לבין מי שצפוי להיות קודמו בתפקיד, הרמטכ"ל הנוכחי, גבי אשכנזי, נחשבים מתוחים כבר תקופה ארוכה, מה שהלך והחריף עם החלטתו של שר הביטחון, אהוד ברק, לתמוך בגלנט לשמש סגן הרמטכ"ל, בניגוד לרצונו של אשכנזי.
לאחר שלא נבחר לתפקיד, בחר גלנט להישאר בפיקוד הדרום, כשבדרך ויתר על ההצעה להתמנות למפקד זרוע היבשה. את אותה החלטה קיבל, ככל הנראה, בשל הערכתו כי סיכויו להעפיל ללשכת הרמטכ"ל היו גבוהים, למרות התבוסה בקרב על משרת הסגן.
המבצע בעזה נתן דחיפה משמעותית
גלנט, שזוכה לקרדיט רב על הצלחת מבצע "עופרת יצוקה", נהנה מתמיכה רחבה בקרב הקצינים בשטח ונחשב לאיש מקצוע מבצעי.
בעבר התנהל נגדו הליך משפטי, לאחר ששכניו ביישוב עמיקם עתרו נגדו בטענה שפלש לאדמות בבעלות מינהל מקרקעי ישראל. גלנט זוכה, ובית-המשפט קבע כי מדובר בעתירה "לא ראויה" ואף נזף בשכנים על כך ש"יזמו נגד האלוף מסע בעיתונות, מתוך כוונה לקדם את עניינם בבית-המשפט".
קרדיט מוצלח על "עופרת יצוקה". גלנט בשטח (צילום: גדי קבלו)
כבר עם התפוצצות פרשת "מסמך גלנט", טען הרמטכ"ל המיועד כי לא ידע דבר אודותיו וכי אין לו קשר לדברים. בהמשך, ניקתה אותו המשטרה מכל אשמה, בדומה ליריביו בהתמודדות - מה שלדברי רבים, הפך אותו עצמו למרוויח עיקרי מהסערה במטכ"ל.
לאחר הודעת המשטרה, אמר גלנט לחבריו כי הדבר מהווה, מבחינתו, סוף פסוק בסוגיה ואין בכוונתו לעסוק עוד בנושא. "הוא מאוד סמכותי ומשכנע", העיד אחד ממקורביו. "כאשר הוא אומר משהו, אי אפשר שלא להאמין לו".
חבריו הקרובים של גלנט העידו כי בשבועיים האחרונים ולמרות המתח הרב בשאלת מינוי הרמטכ"ל והמשך חקירת המסמך, שמר על קור רוח והקרין "עסקים כרגיל" וביטחון רב כי האמת אכן תצא לאור וכי מועמדותו לא תיפגע בשל הפרשה.
על-רקע כל אלה, כמעט ולא שינה את סדר יומו והקפיד להשתתף בכל האימונים והדיונים שתוכננו.
מהלחימה בשטח ללשכת הרמטכ"ל. יואב גלנט (צילום: חיים הורנשטיין)
העובדה שבמהלך המבצע בעזה, לפני כשנה וחצי, הקפיד גלנט להיות עם הלוחמים בשטח ולא פיקד את המהלכים מרחוק נחשבת לאחד הגורמים המשמעותיים ביותר שסללו את דרכו ללשכת הרמטכ"ל.
מפקדי גדודים שקודם לכן לא הכירו אותו אישית, סיפרו כי גלנט נהג לבקרם לא פעם והיה שותף מלא במשימות השונות. "הכרתי אלוף שיודע מה זה שטח ואוהב אותו", סיפר מפקד גדוד בצנחנים, שלחם ב"עופרת יצוקה". "זה לא מובן מאליו".
"מקפיד להיות במוקדי ההתרחשויות"
בצה"ל נחשב גלנט כמי שיש לו ההיכרות מעמיקה עם המטה הכללי ועם מערכת הביטחון, בין היתר בזכות תפקידו כמזכירו הצבאי של ראש הממשלה.
בחודשים ובשבועות האחרונים ערך סבבים רבים של ביקורים ביחידות צה"ל השונות, כדי ללמוד ולקבל כל עדכון אפשרי על פעילותם ומעורבותם.
ברק וגלנט. מועמד השר לרמטכ"ל הבא (צילום: רויטרס)
"זה לא שהוא לא מכיר את היחידות, אבל היה חשוב לו להיות שם כדי לשמוע את המפקדים וללמוד על המצב. זה גם מאפיין בולט שלו בשנים האחרונות. הוא מקפיד להיות במוקדי ההתרחשויות ולשמוע דברים ממקור ראשון", סיפר אחד ממקורביו.
בקרב חבריו לשירותו ארוך השנים, מחיל הים ועד פיקוד הדרום, ידוע גלנט כמפקד נערץ שיודע לנתח היטב את שדה הקרב, את מפת האיומים והסיכונים - אך גם כמי שיודע למצוא לכך פתרונות יצירתיים.
למרות תפקידו ה"יבשתי" הוא לא זנח את אהבתו למים, ומקפיד מדי פעם ופעם לחתור עם חבריו בקיאקים כדי לשמור על כושר.