הרימו ראש: 120 אלף חסידות נדדו מעל ישראל
עונת נדידת הסתיו בעיצומה ובחברה להגנת הטבע מדווחים כי למעלה מ-120 אלף חסידות לבנות כבר נצפו נודדות מעל ישראל. חלקן עוצרות למנוחה וממשיכות בדרכן הארוכה לאפריקה. מדי שנה נודדות כ-600 אלף חסידות מעל ישראל
נדידת הסתיו בעיצומה ומי שירים את ראשו מדי פעם לשמיים, בעיקר בשעות הבוקר, יוכל ליהנות ממראה מרהיב של עשרות אלפי חסידות לבנות החולפות בישראל, בדרכן הארוכה לאפריקה.
מאז תחילת אוגוסט, מעריכים בחברה להגנת הטבע שחלפו למעלה מ-120 אלף חסידות ובשבועות הקרובים שמיי הארץ אמורים לארח זרם מבקרים של מאות אלפי חסידות נוספות, בנוסף למאות אלפי ציפורי שיר, עופות מים ודורסים. סוקרי הנדידה של החברה להגנת הטבע הפרושים ברחבי הארץ ויעקבו אחרי הגעתם של מאות אלפי בעלי כנף בשבועות האחרונים ובחודשים הקרובים.
"הבוקר כבר חלפו כ-25 אלף חסידות ואתמול ספרנו כ-20 אלף חסידות לבנות", אומרים לירון זיו ויואב פרלמן, ממרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע. "אחד הדברים המהנים בעונת הנדידה היא האפשרות לראות מספרים עצומים של ציפורים ועופות גדולים מדי יום. החסידות מגיעות אלינו מאזור סוריה וירדן, וממשיכות דרומה, מבית שאן, לכיוון ים המלח, מרכז הנגב ומשם לאזור סיני".
כ-600 אלף חסידות לבנות נודדות מעל ישראל
חלק מהחסידות נוחתות בארץ כדי לנוח לאחר אלפי קילומטרים של תעופה המונית. החסידות מספיקות לשתות מים ולצוד מעט מזון, ואז ממשיכות בדרכן. עונת המעבר החמה המשופעת בטרמיקות, מסייעת להן לעלות לגבהים ולדאות בדרכן דרומה. כ-600 אלף חסידות נודדות בדרכן לאפריקה, מרביתן חולפות מעל וממזרח לישראל.
מדי שנה, מתקיים סקר הנדידה השנתי של החברה שאיחדה כוחות עם חיל האוויר וזאת כדי למנוע מפגשים מסוכנים עם כלי טיס. ברחבי הארץ פרושים צוותים של החברה, המעבירים בזמן אמת דיווחים על להקות ציפורים. מדובר בפעילות מחקרית שנועדה גם לעקוב אחר שינויים באוכלוסיה של ציפורים נודדות. בימים הקרובים אמורים להצטרף אל צוות הסוקרים הממוקמים בנקודות אסטרטגיות של ציר הנדידה באזור עמק בית שאן, עמק יזרעאל ובאזור מדבר יהודה וים המלח, גם מתנדבים מחו"ל המגיעים לסייע במלאכה.
צילום: לירון זיו, החברה להגנת הטבע
עם התייבשותו של הים המלח בשנים האחרונות והופעתם של רצועות יבשתיות באורך של מספר קילומטרים, גם הציפורים הנודדות החלו לשנות את נתיבי הנדידה שלהן.
"החסידות אינן מסוגלות לעבור מעל אזורים של מים, כך שרצועה באורך של כעשרה קילומטר בין אזור הים המלח הצפוני לדרומי, היא רחבה מספיק כדי לאפשר להן לנחות או לחלוף מעליה ממזרח למדינה", מסביר פרלמן. "ישנם מקרים מעטים של טעויות ניווט בעיקר בקרב חסידות צעירות או חלשות, שעוצרות לשתות מבריכות מלח באזורי התעשייה בים המלח ורמת חובב".
מתוך הכמות העצומה שחולפת בישראל, ישנן חסידות רבות שלא ישרדו את המסע המפרך, בין אם מדובר מחולשה פיזית, מחלות או פגיעות מקווי מתח או ציידים.
צילום: לירון זיו, החברה להגנת הטבע
צילום: לירון זיו, החברה להגנת הטבע
צילום: לירון זיו, החברה להגנת הטבע
מומלצים