שתף קטע נבחר
 

שמחה משולשת: גורי קופים נדירים בספארי

שלושה גורי קופים קטנים ממין מקוק זנב אריה, נולדו בשבועות האחרונים בספארי בר"ג. הקופים בעלי רעמה וזנב גדולים, נחשבים לנדירים ביותר והם מצויים רק בהודו, בה מספרם מוערך בכ-4,000 פרטים בלבד. בגני חיות מנסים להגדיל את מספרם במסגרת תוכנית רבייה ובשנה האחרונה נולדו 26 גורים בעולם. בואו להציץ בדור העתיד

תוספת שעירה ומשולשת ללהקת קופי מקוק זנב האריה בספארי ברמת-גן. בחודשיים האחרונים המליטו שלוש נקבות בלהקה, שלושה גורים בריאים שמינם עדיין לא ידוע. הגורים יונקים בהצלחה ללא צורך בהתערבות המטפלים בתהליך, מבלים את היום בשינה, משחקים עם חברי הלהקה הבוגרים ובעיקר משתדלים לשהות צמודים כל אחד לאימו..
 
קופי מקוק זנב האריה זכו לשמם תודות לרעמה המפוארת המעטרת את ראשם ולזנבם החלק אשר בסופו פלומת שיער הדומה לזנבו של האריה. הקופים מצויים כיום אך ורק בהודו והם נחשבים לקופים בסכנת הכחדה. רק לאחרונה נולד בספארי גור אורנג-אוטן סומטרי נדיר בתחילת החודש וכעת יש סיבה נוספת לחגיגה.
 
לפני מספר חודשים שמחו המטפלים לגלות כי שתיים מהנקבות בהריון. "הסימנים הראשונים לייחום של הנקבות הן נפיחות מתחת לזנב. אחרי שאנחנו מבחינים בתופעה, כל מה שנותר לנו הוא להמתין בין חמישה לשישה חודשים ולקוות שהאמהות ימליטו גורים בהצלחה", אומר ל-ynet עופר מטלון, ראש מחלקת הקופים בספארי ברמת-גן. "לפני כחודשיים נולדו שניים ולפני כשבועיים נולד גור שלישי. זה מוסיף התרגשות רבה וחיים חדשים ללהקה".
 

צילום וידאו: שי רוזנצוייג, שגית הורוביץ, ספארי ר"ג

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פחות מ-4,000 פרטים נותרו בהודו

קופי מקוק זנב האריה מצויים כיום באזורים מיוערים בדרום מערב הודו. כריתת עצים מהווה עבורם את האיום הקיומי הגדול ומספרם יורד בהתמדה בטבע. "עד לפני חמש שנים העריכו בארגוני טבע בעולם שמספר הקופים בטבע עמד על כ-5,000 פרטים בלבד, אך צריך לזכור שלא מדובר בחיות שיושבות בלהקה מלוכדת באזור אחד, אלא מפוזרות בשטח, לכן ישנו קושי גדול לספור אותם בטבע כדי להעריך את גודל האוכלוסיה הקיימת", מסבירה ד"ר אמיליה טרקל, זואולוגית הספארי.
 
באיגוד השימור העולמי (IUCN) הגדירו את הקופים כחיות בסכנת הכחדה והעריכו לפני כשנתיים כי נותרה אוכלוסיה משוערת של פחות מ-4,000 פרטים כשמתוכם 250 קופים הם בוגרים וברי רבייה. "אחת הבעיות ביערות בהודו, בהם חיים הקופים, היא שאין חיבור פיזי בין הלהקות. בנוסף לאיום הציד, העצים נכרתים לטובת תעשייה וחקלאות. והדבר יוצר הפרדה בין האוכלוסיות השונות שלא יכולות להזדווג עם פרטים מלהקות אחרות", היא מציינת.
 
כדי לנסות ולשפר את מצבם הרעוע בטבע שהולך ומחמיר עם השנים לדעת מומחים, הקימו בעולם גרעיני רבייה בגני חיות. בספארי מציינים כי הם נאלצו להמתין תקופה ארוכה שאושר להם להחזיק בלהקה בישראל לפני יותר מ-15 שנה. גם ב"חי-פארק" בקרית מוצקין ישנה להקה גדולה של מקוק זנב-אריה
 
צילום: טיבור יגר, ספארי ר

 

 

שתי נקבות וגור יעברו בקרוב לפולין

מטלון מעריך כי הגורים אינם פרי ההזדווגות של הנקבות והזכר השליט. לדבריו, יתכן שגם הזכר הצעיר הצליח להזדווג עימן. "לאחר ההמלטה, אנו צופים כיצד האמהות מטפלות בגורים אך משתדלים שלא להתערב להן בתהליך, אלא רק במקרה חירום בו ישנו חשש לחיי הגור", מגלה מטלון. "הגורים בתקופה הראשונה צמודים לאם ורק לאחר כחודש עד חודשיים הם אוזרים אומץ ומתרחקים ממנה מעט. למרבה השמחה, לא קרה לנו עדיין שזכרים או נקבות פגעו בגורים ונראה שמרבית מחברי הלהקה נרתמים לעזור".
 
קשה שלא להבחין כי מרחב המחייה של הקופים בתצוגה הנוכחית אינו גדול כשל הקופים האחרים במרכז הזואולוגי ובספארי מודעים לכך, אך מדגישים כי הם מספקים לקופים את מירב האמצעים כדי להעניק לקופים במסגרת המגבלות גירויים פיזיים ומנטליים, בשילוב עם מזון עשיר.
 
"המטרה שלנו היא שבסופו של דבר כל הקופים יחיו בתצוגות פתוחות עם חצר רחבה ובתוכנית העתידית שלנו, בעוד כשנתיים, הם יזכו לשיפור משמעותי בתנאי המחייה שלהם", מגלה טרקל ומטלון מוסיף כי בשונה מתצוגות אחרות של קופים, להקת מקוק זנב האריה לא מוכנסת מדי לילה לתאי שינה, אלא נשארת לישון במרחבי המתחם המרופד, שחלקו חשוף לציבור וחלקו מוסתר.
 
טרקל מבשרת בהתרגשות כי בעוד כשלושה חודשים, אחד הגורים יעבור יחד עם אימו ונקבה נוספת כדי להשתתף בגרעין רבייה בגן חיות בפולין. בעולם מוערך מספרם של הקופים בגרעיני רבייה בשבי בכ-206 זכרים ו-244 נקבות. על פי נתוני מאגר המידע המרכזי של גני החיות, נולדו השנה בעולם 26 גורים. "אנחנו גאים בכך שיכולנו לתרום את עזרתנו בהגדלת האוכלוסיה של הקופים המיוחדים הללו", מסכמת טרקל. 

פורסם לראשונה 30/08/2010 00:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
מומלצים