שתף קטע נבחר

 

מרצים נגד מרצים: "החרמת אריאל - גול עצמי"

הרקטור הנכנס של אוניברסיטת חיפה וקודמו בתפקיד גינו את יוזמת אנשי האקדמיה שתמכו בחרם האמנים על אריאל. "יש בישראל אקדמאים שחיים ב'בית זכוכית'. הם זורקים אבנים ומנפצים את הבסיס לקיומם"

אחרי הסערה שעורר חרם האמנים על התיאטרון באריאל והתמיכה שקיבלו יוזמיה מצד אנשי אקדמיה, תקפו היום (ד') בכירים באוניברסיטת חיפה, אחד המוסדות המזוהים ביותר עם השמאל, את עמיתיהם שהצהירו כי יסרבו להרצות מעבר לתחומי הקו הירוק.

 

בין 350 החותמים על עצומת החרם גם חתני פרס ישראל, הפרופסורים זאב שטרנהל, אריאל רובינשטיין ומנחם ברינקר. הם הצהירו: "אנו החתומים מטה מצטרפים לאנשי התיאטרון בהודיענו כי לא נשתתף בפעילויות תרבותיות מכל סוג שהוא בכל ההתנחלויות שמעבר לקו הירוק, לא נשתתף בדיונים או סמינרים ולא נרצה בשום מסגרת אקדמית בהתנחלויות הללו".

 

אותם מרצים שהביעו תרעומת על היוזמה משתייכים דווקא לצדה השמאלי של המפה הפוליטית. הם הסבירו כי הקריאה לחרם אקדמי לא רק שפסולה, אלא עלולה להסב נזק כבד למדינת ישראל כולה.

 

אחד הבולטים שבמתנגדי יוזמת החרם הוא הפרופ' יוסי בן-ארצי, הרקטור היוצא של אוניברסיטת חיפה וממייסדי "שלום עכשיו". לשיטתו, אסור לאנשי אקדמיה לעשות שימוש בחרם אקדמי ככלי לקידום מאבק אידיאולוגי או פוליטי.

 

"גם אני סבור שההתנחלויות הן מקור כל הרע בישראל", הבהיר בן-ארצי. "עם זאת, השימוש בחרם לא רק שאינו יעיל, אלא גם מחזק את המוחרם. בישראל ישנם אקדמאים שחיים ב'בית זכוכית', ובשנים האחרונות הם זורקים אבנים ומנפצים את הבסיס לקיומם".

 

בן-ארצי הביע חשש כי הצעד שנקטו עמיתיו עלול לתת לגיטימציה לגורמים בחו"ל שיבקשו להטיל בעצמם חרם על ישראל ככלל. "מי שלא רוצה לנסוע לשטחים שלא ייסע, ומבחינתי זה בצדק. יחד עם זאת, יש הבדל גדול בין סרבנות אישית לבין חרם מוצהר".

 

"לא ניתן לבחור בחרם כשזה נוח לך"

הוא רמז כי בעיניו, נראה הדבר כדו-פרצופיות מצד החותמים.

"לא ניתן, מצד אחד, לבחור באקט של חרם כשזה נוח לך - ולטעון שזה פסול כשמאיימים על ישראל כולה בחרם כזה. המרצים הבכירים שחתמו על העצומה הבקיעו גול עצמי ונותנים לגיטימציה לעולם האקדמי להחרים את ישראל".

 

מחליפו של בן-ארצי בתפקיד, הרקטור הנכנס של אוניברסיטת חיפה, פרופ' דוד פרגי, הוסיף כי "זכותם של מרצים שלא רוצים לנסוע לשטחים מטעמים אידיאולוגיים לעשות זאת, אבל מכאן ועד חרמות - ישנה דרך ארוכה מאוד".

 

פרגי הסביר כי "מכללת אריאל היא מוסד נפלא שאחראי למחקרים רציניים. אין ספק שהיא לגיטימית, ללא קשר למיקומה הגיאוגרפי. כמו שאנו לא רוצים שיחרימו את אוניברסיטת חיפה בגלל עמדות פוליטיות שרווחות בה, כך אסור להחרים את מכללת אריאל".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' בן-ארצי. "הבדל בין סרבנות אישית לחרם מוצהר"
צילום: מערך תהוד"ה - אוניברסיטת חיפה
מומלצים