שתף קטע נבחר
 

מחפשי העבודה והתסכול של "אחרי החגים"

אין כמו שנה חדשה להתחלות חדשות, אבל לרוב מחפשי העבודה, חודש תשרי הוא תקופה מתסכלת מאחר שהחברות מחכות ל"אחרי החגים" לגיוס עובדים חדשים. האם זה כך בכל התחומים? מה הסיבות? ולמה בכל זאת כדאי להמשיך לחפש?

אין כמו שנה חדשה להתחלות חדשות. אבל לאלה שמחפשים עבודה נזכיר כי ייתכן שההתחלה החדשה תתמהמה בחסות האמרה המפורסמת של החברות: "אחרי החגים". ככה זה בחודש תשרי, האווירה נהיית רגועה יותר ולחברות אין רצון מיוחד להתחיל בקליטה ובהכשרה של עובדים, מחשש שבין חג אחד למשנהו ישכחו העובדים לעתיד את מה שלימדו אותם.

 

יאיר, שעובד היום בחברת היי-טק, נזכר בחיפושיו אחר עבודה בחגי תשרי בשנה שעברה. "בכל פעם ששולחים קורות חיים מרגישים שהחברות יגיעו לטפל בזה רק אחרי החגים. אתה שולח קורות חיים ופונה למודעות, אבל הטלפון שקט ואיש לא מזמין אותך לראיונות עבודה. הבעיה העיקרית היא שחגי תשרי מגיעים בסמיכות לתקופת הקיץ, שגם היא נחשבת לחלשה עבור מחפשי העבודה. יש תחושה של אותו אותו רצף שעלול לייאש. זה מה שקרה לי".

 

אורית בראון, סמנכ"ל Manpower Professional, מציינת כי תקופת החגים מאופיינת בהאטה משמעותית בגיוס עובדים בכל התחומים והתפקידים. היא מונה שתי סיבות עיקריות לכך: יחידות משאבי האנוש בחברות השונות עסוקות בענייני רווחה כמו מתנות, ואירועי חברה לכבוד השנה החדשה, ובנוסף, מנהלים ומחלקות שלמות באגף משאבי אנוש בארגונים יוצאים לחופשות ארוכות. כתוצאה מכך יש פחות גיוסים ובחברות דוחים ראיונות עבודה לתקופה של אחרי החגים.

 

אבל מתברר שגם מעסיקים שכן מעוניינים לגייס עובדים, מתקשים לעשות זאת בתקופת החגים. איילת, מנכ"ל חברה המונה פחות מעשרה עובדים, דווקא מחפשת שני עובדים, אבל מרגישה שהשוק הולך נגדה: "אני  עובדת עם חברת השמה קטנה, אבל הם יוצאים לחופש ולא ממש מתפקדים. גם העובדים עצמם לא מתלהבים להגיע לראיון לפני החג ובדרך כלל מבקשים 'עוד שבוע'. אלו שני צדדים של אותו המטבע: מגיעים אלי פחות קורות חיים כי יש פחות מחפשי עבודה, וזה קורה משום שמראש הם יודעים שאין יותר מדי גיוסים".

 

סובלים וסובלים יותר  

יש תחומים שבהם מחפשי העבודה סובלים מהתופעה יותר מאחרים, למשל לתפקידי נציגי שירות ומכירה. "כל החברות העסקיות ממשיכות בגיוסים, אך מורידות את מספר הקורסים בספטמבר באופן משמעותי, מאחר שאין רצף מספק של ימי עבודה שמאפשר להעביר הכשרה מסודרת ולגייס עובדים", אומרת סמנכ"ל מגזרים ב-Manpower, ליאת גני.

 

סיבה נוספת לדחייה בגיוס עובדים לאחרי החגים היא החיסכון בעלויות. "יש מקומות עבודה שמגדילים לעשות ומצמצמים את מצבת העובדים כדי לחסוך בעלויות של חודש ספטמבר שגדוש בחגים ומאופיין השנה במיעוט ימי עבודה",  אומר מנכ"ל חברת כוח האדם ל.מ. רפי אלימלך. לדבריו, בחלק ניכר מההשמות בתקופה שלפני החגים, בעיקר בדרגי ביניים ובכירים, סוכם כי תאריך תחילת העבודה יהיה רק אחרי החגים".

 

עם זאת מציין אלימלך לא מעט תחומים שבהם דווקא גדלים גיוסי העובדים בתקופת החגים. "תלמידי י"א וי"ב שבים ללימודים לאחר שעבדו בחופשה, ולכן חברות שהעסיקו אותם, בעיקר מסעדות, יחליפו אותם בעובדים מהשורה". עם התחומים שמגדילים את היקף גיוס כוח האדם בחגים באופן משמעותי הוא מונה:

  • מלונאות – דרישה אדירה של כ-900 עובדים בעיקר לאילת ולים המלח – מלצרים, חדרניות, עובדי נקיון.
  • אירוח ומסעדות – דרישה של כ-500 עובדים בעיקר מלצרים לאזור המרכז.
  • חנויות - בעיקר אופנה, מתנות וריהוט – דרישה של כ-750 עובדים בעיקר מוכרים לאזור המרכז והשרון.

 

תקופה של הזדמנויות  

לא רק העסקים לוקחים את תקופת החגים בניחותא. מתברר שגם כ-23% ממחפשי העבודה ינוחו ממאמציהם למציאת משרה. מסקר שערך AllJobs באחרונה עולה כי 12% "יעדיפו לנוח" משום שהכל מדובר בתקופת חגים; או משום שלדעתם כולם בחופש ואין טעם להמשיך את החיפוש.

 

ומה מניע את השאר? 60% השיבו כי ימשיכו בחיפוש העבודה, כי הם תמיד בחיפוש, ו-17% ענו כי יחפשו עבודה במיוחד אז, מאחר שזוהי תקופה של הזדמנויות שרבים מפספסים.

 

לדברי מנכ"ל AllJobs, רויטל הנדלר, אמנם בחג עצמו רבים מפסיקים בחיפושים, אך בימי החול יש קפיצה משמעותית במספר מחפשי העבודה לעומת ימים רגילים. הנדלר סבורה כי יש פלח מסוים שדווקא בחגים מצליח למצוא זמן לחפש עבודה - הכוונה היא לאותם עובדים שמועסקים כרגע במקום עבודה כלשהו אך מעוניינים להשתדרג. "הם מקדישים את זמן החופש לחיפוש מואץ, מאחר שברוב ימות השנה הם לא מוצאים את הזמן המתאים לעשות זאת", היא אומרת.

 

הנדלר רומזת כי יש סיבה נוספת לתהליך הזה, הקשור לאופיים המשפחתי של חגי תשרי: "הלחץ של המשפחה והשיחות במהלך ארוחות החג, שנסבות לא פעם על נושאי עבודה, הם גורם מדרבן", היא אומרת.

 

יאיר נזכר כי סביב שולחן החג בשנה שעברה, דווקא הציפו אותו תחושות אחרות, שקשה להגדיר אותן כמדרבנות. "בתקופת החגים מרבים להיפגש עם המשפחה וחברים, ויש תחושה שכולם עובדים ומתקדמים, ומרשים לעצמם לצאת לחופשות ולרכוש מתנות. אני, כמובטל שהתקשה למצוא עבודה, לא ממש הרגשתי נוח עם זה, אבל זה ממש לא דירבן אותי, אלא ייאש אותי. ככה זה כשאתה כל הזמן טרוד במחשבות על למה לא חזרו אליך אחרי ששלחת קורות חיים או הית בראיון עבודה".

 

יש חברות שמגבירות את מאמצי הגיוס בחגים 

בין אם אתה מחפש עבודה בעל ניסיון שרוצה להשתלב במשרה בדרג ביניים או בכיר, איש היי טק שרוצה לחזור לשוק, או צעיר שצפוי להשתלב בקורסי הכשרה בשיווק והמכירות, תקופת החגים היא זמן מצוין להשקיע בחיפוש עבודה, וזאת מכמה סיבות.

 

ראשית, כפי שצוין יש לא מעט תחומים שבתקופת החגים דווקא מגבירים את מאמצי גיוס העובדים שלהם. שנית, ייתכן שההערכה שלך כי יש פחות משרות בתחום שלך נכונה - אבל יש לזה גם יתרון: זו התקופה שבה פחות עובדים מתמודדים על כל משרה בהשוואה לתקופות רגילות.

 

זה לא אומר שיהיה קל, או שהזמן עם בני המשפחה שעובדים לא יגרום לך לתסכול, אבל בהחלט עדיף לחפש עבודה מלא לעשות כלום. בכל מקרה, אם אתה, או את, ממשיכים בחיפוש, או בכל זאת מעוניינים בקצת מנוחה בחגים - כדאי להתרענן וללמוד ממדריכי הקריירה כיצד תוכלו להגיע לראיון העבודה הבא שלכם הרבה יותר מוכנים.


פורסם לראשונה 09/09/2010 15:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחפשים עבודה? חכו שהחגים יסתיימו
צילום: צפריר אביוב
האטה משמעותית בגיוסים
צילום: רוני שיצר
עבודה "אחרי החגים"?
צילום: index open
מומלצים