דודי שמש על גג הבית הלבן? לא אצל אובמה
בשנות ה-70, בתקופת האמברגו על הנפט מהמזרח התיכון, התקין הנשיא ג'ימי קרטר דודי שמש על גג הבית הלבן וקרא לאמריקנים לנהוג כמותו. פעילים סביבה איתרו את אחד הקולטים הישנים וניסו להחזיר אותו לנשיא האמריקני הירוק ביותר בכל הזמנים - אך שערי הבית הלבן נותרו סגורים
כולם יודעים שנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הוא אחד הנשיאים הירוקים ביותר שהיו בבית הלבן, אבל בסוף השבוע סרבו אנשיו בשמו להצעה להציב פאנלים סולאריים על גג הבית הלבן.
בשנות ה-70 היו פאנלים סולאריים על גג הבית הלבן; ליתר דיוק היו אלה קולטים של דודי שמש. היה זה הנשיא ג'ימי קרטר שהציב אותם שם, כדי להפגין את המחוייבות של אמריקה להפקת אנרגיה סולארית בתקופת אמברגו הנפט. "בשנת 2000 דוד השמש שמאחורי עדיין יהיה כאן ויספק אנרגיה זולה ויעילה", אמר אז קרטר בנאום על גג הבית הלבן, כשקולטי השמש והדודים משמשים לו כתפאורה.
הוא טעה כמובן. שבע שנים מאוחר יותר, בשנת 1986, הורה הנשיא רונלד רייגן לפרק את הקולטים והדודים ולהכניס אותם למחסן. העניין באנרגיה מתחדשת פחת כשמחירי הנפט העולמיים ירדו. בדרך כלשהי, הקולטים הגיעו לגג של מכללה במדינת מיין.
העיתון "כריסטיאן סיינס מוניטור" דיווח כי בסוף השבוע ניסו קומץ של פעילי סביבה להחזיר את הקולטים לבית הלבן. בין הפעילים היה גם ביל מקיבן, מייסד ארגון org.350 הקורא להתגייסות עולמית לטובת הפחתת ריכוז הפחמן הדו-חמצני באוויר, כדי לבלום את התחממות כדור הארץ.
מקיבן והסטודנטים של המכללה שמו את פעמיהם לשער הבית הלבן כדי לשכנע את אובמה לקבל בחזרה את הקולטים. זו הייתה מחווה סמלית - וגם מארב תקשורתי מכוון - שנועד ללחוץ על הנשיא אובמה לעשות יותר כדי לשכנע את האמריקנים להשתמש במקורות אנרגיה מתחדשת ולהיגמל מהשימוש המופרז שלהם בנפט.
"ביזבזנו 31 שנה במהלכן יכולים היו האמריקנים להשתמש בשמש כמקור אנרגיה", אמר מקיבן בראיון לעיתון. "היה לנו היתרון הטכנולוגי בענף תעשייה עתידי, אבל במקום לנצל זאת הענקנו אותו במתנה לסין. אנחנו צריכים להתחיל ולסגור מחדש את הפער".
אבל התקווה של מקיבן שהנשיא יקבל אותו בחיוך זוהר, יפשיל שרוולים ויטפס על הגג עם מפתח ברגים - התנפצו. אנשי הבית הלבן הודיעו לו שאינם מסכימים לקבל את הקולטים, ושאין כוונה להציב קולטי שמש או פאנלים סולאריים על גג הבית הלבן.
הסירוב מגיע בתקופה בה איבד הברק הירוק של ברק אובמה מזוהרו. כשנכנס לתפקיד הוא עשה זאת, בין היתר, בזכות הבטחות לשינוי גם באופן שבו מתמודד הממשל האמריקני עם סוגיית שינוי האקלים. אובמה הבטיח שתחת הנהגתו - בניגוד גמור לקודמו בתפקיד - תוביל ארצות הברית את המאבק בהתחממות כדור הארץ ופליטות גזי החממה ותגביר את השימוש במקורות אנרגיה מתחדשים.
אך העובדה שלא הצליח להעביר בסנאט את חוק האקלים השאפתני פגעה בו. פעילי הסביבה המאוכזבים חשו שהנשיא, שחזה כישלון במהלך הזה, החליט לוותר על המאבק במתנגדי החוק כדי לא לאבד נקודות פוליטיות יקרות.
בהודעה רשמית נמסר מהבית הלבן כי הם פועלים באפיקים עליהם ממליץ מקיבן ואנשיו. "נציגי הבית הלבן נפגשו עם אנשי ארגון 350 כדי לדון בהתחייבות חסרת התקדים של הנשיא אובמה לשימוש באנרגיה מתחדשת. הם ציינו שהנשיא פעל לגיוס 800 מיליון דולר מכספי הממשל למטרת פיתוח מקורות אנרגיה מתחדשים, טכנולוגיות דלק חדשניות, כלי רכב ירוקים, שיפור וייעול רשת החשמל הארצית ופיתוח מקומות עבודה בענפי התעשיה הירוקים.