לא רוצה שותפים: מס הכנסה והמתנה שלי
קיבלנו מתנה מחבר או קרוב משפחה. האם אנחנו חייבים עליה במס? מה ניתן לעשות כאשר מדובר בנכס מקרקעין ואיך מונעים מהמדינה, באופן חוקי, להיות שותפה במתנות שלנו? מדריך
תקופת החגים שבה נוהגים רבים לתת ולקבל מתנות, היא זמן טוב לרענן את הידע בכל הנוגע לשאלת המיסוי על מתנות. הבשורות הטובות הן שבישראל אין חיוב במס על מתנות הניתנות בין אנשים פרטיים. מתן חפצים ונכסים שהם לשימוש אישי, כגון ריהוט, מכונית פרטית ואפילו כסף מזומן, לא מחויבים במס לא אצל המקבל ולא אצל הנותן.
גם מתן נכסים אחרים, כגון מניות, לקרוב משפחה ולאדם פרטי פטורה ממס ובתנאי שהמתנה ניתנה בתום לב, במסגרת יחסים אישיים ולא יחסים עיסקיים, שלא היתה תמורה אחרת כנגדה ושמקבל המתנה אינו תושב חוץ.
המשמעות היא שכולנו יכולים לתת במתנה כסף, מקרר או אפילו מכונית לאהובינו מבלי להתחייב על כך במס.
לעומת זאת, מתנות הניתנות במסגרת יחסים עיסקיים, כגון מתנה לספקים או ללקוחות, בדרך כלל תחויב במס כחלק מההכנסה העסקית הרגילה.
מתנה לעובד במסגרת יחסי עובד-מעביד, כגון שי לחג, חייבת במס כחלק מהכנסתו של העובד ומוכרת כהוצאה למעביד. לעומת זאת, אם מדובר במתנה שניתנה לעובד לרגל נישואיו או לידת ילדיו, המתנה אינה חייבת במס אצל העובד, והיא תוכר כהוצאה למעביד עד לתקרה של 200 שקל לאדם לשנה.
מס שבח ומס רכישה
כשמדובר במתנות הקשורות בנדל"ן - שטח אדמה או בית - המצב הופך למורכב יותר. כל העברת נכס נדל"ן מגורם אחד לשני חייבת בתשלום מס, גם אם מדובר במתנה.
המוכר חייב במס שבח המוטל על הרווח שנוצר למוכר בעסקה (במקרה של מתנה מדובר ברווח תיאורטי שמחושב בהתאם לשווי השוק של הנכס); ואילו הקונה חייב במס רכישה המחושב כאחוז משווי הנכס.
עם זאת יש מתנות שהמחוקק פטר ממס שבח. מדובר במתנות הניתנות למדינה, לרשות מקומית, לקרן הקיימת לישראל, לקרן היסוד-המגבית המאוחדת לישראל וכן למוסדות ציבור שעומדים בתנאי החוק.
גם במקרה של מתנות בין קרובי משפחה, המפורטים בחוק מס מקרקעין ומס רכישה, מעניק החוק פטור מיוחד ממס שבח לנותן המתנה ואילו מקבל המתנה ישלם רק שליש ממס הרכישה הרגיל החל עליו. אבל, כמו כל דבר בחיים, לפטורים יש מחיר ויש תנאים.
פטור ממס לנותן המתנה
(1) הפטור ניתן רק כאשר העברת הנכס נעשית ללא כל תמורה מצד המקבל.
אם, למשל, אתם מעניקים במתנה דירה שרובצת עליה משכנתא, כך שגם הדירה וגם המשכנתא מועברים, מדובר במכירה רגילה שאינה זכאית לפטור. הסיבה לכך היא שההתחייבות של מקבל הדירה לשאת בתשלומי המשכנתא מהווה "תמורה", גם אם אין התאמה מלאה בין ה"תמורה" לבין השווי המלא של הדירה.
(2) הפטור ניתן רק למתנה שאתם מעניקים לקרובי משפחה המנויים בחוק: בני זוג, לרבות ידועים בציבור, הורים, סבים, ילדים, נכדים, אחים ואחיות ובני זוגם של אלה.
(3) אם המתנה היא של דירת מגורים, העובדה שהחוק פוטר ממס מתנות, אינה שוללת מכם את האפשרות להשתמש בפטור הרגיל שניתן למכירת דירת מגורים (מכירה אחת לארבע שנים / מכירת דירה יחידה / מכירת דירת ירושה) או אפילו לוותר על הפטור לגמרי אם בחישוב המס מתברר שאין כל מס לתשלום (כי, למשל, שווי הדירה היום נמוך ממחיר רכישתה).
לבחירה בין כל האפשרויות האלה יש חשיבות רבה אם יש בבעלותכם דירה נוספת שאותה בכוונתכם למכור בקרוב.
אם המתנה היא לבן זוגכם או לילדכם, ניצול הפטור המיוחד לא ימנע מכם למכור מאוחר יותר דירה נוספת בפטור ממס, בעוד שאם המתנה היא לקרוב משפחה אחר, כל ניצול של פטור, בין הפטור המיוחד למתנות ובין הפטור הרגיל לדירות מגורים, ימנע מכם את האפשרות למכור את הדירה הנוספת בפטור במשך ארבע השנים הבאות.
לכן במקרה זה, חשוב לבצע חישוב מס כדי לבחון את האפשרות לוותר על הפטור בכלל. לפטור שתבחרו יש גם השפעה על מקבל המתנה, כפי שנפרט בהמשך.
פטור ממס למקבל המתנה
(1) גם לכם, חשוב לוודא שהנכס מועבר ללא כל תמורה, כפי שפירטנו קודם לכן.
(2) רשימת ה"קרובים" הזכאים לפטור ממס שבח רחבה יותר מרשימת ה"קרובים" הזכאים להנחה במס רכישה (מפורטים בתקנות מס רכישה), כך שייתכן כי באותה עסקה נותן המתנה יזכה לפטור ממס שבח, אך מקבל המתנה יצטרך לשלם מס רכישה מלא, כמו למשל במתנה מנכד לסבא.
(3) אם קיבלתם במתנה דירה שאותה אתם מתכוונים למכור בהקדם, שימו לב: כדי להתמודד עם תכנון מס פשוט שבו אדם שאינו זכאי לפטור ממס בגין מכירת דירה, יעביר את הדירה במתנה לבנו והבן ימכור את הדירה בפטור, קובע החוק הוראת "צינון" לפיה על מנת לזכות בפטור ממס במכירת דירה שהתקבלה במתנה, יש להמתין שנה עד ארבע שנים מאז קבלת הדירה במתנה.
אורך תקופת הצינון תלוי בקרבת המשפחה של נותן המתנה ובשאלה אם מקבל המתנה התגורר בדירה או לא.
למשל, אם הדירה התקבלה במתנה מהורה, תקופת הצינון הינה 3 שנים אולם מגורים בדירה יקצרו את התקופה לשנתיים - לבן רווק, ולשנה אחת - אם הבן/בת נשואים או חד הוריים.
חשוב להדגיש, כי הוראת ה"צינון" תחול גם אם המתנה שקיבלתם אינה הדירה עצמה אלא כספים שמימנו את רכישתה או המגרש עליו בניתם אותה.
תשמחו ודאי לדעת שיש דרך חוקית להימנע מתחולת הוראת הצינון, אלא שדרך זו דורשת תכנון מוקדם עוד בשלב המתנה: אם בעת מתן הדירה במתנה ינצל נותן המתנה את הפטור הרגיל שניתן למכירת דירת מגורים ולא את הפטור המיוחד שניתן למתנות, כי אז לא תחול הוראת הצינון ומקבל המתנה יוכל למכור את הדירה בפטור ממס ללא שום תקופת המתנה (בתנאי כמובן שהוא זכאי לפטור).
(4) בעת חישוב המס שיחול עליכם במכירת הנכס שקיבלתם במתנה, תמוסו על כל עליית ערך המקרקעין מיום רכישתם על ידי נותן המתנה. גם כאן, אם המתנה היא דירה ואם נותן המתנה ניצל את הפטור הרגיל של דירות מגורים ולא הפטור המיוחד של המתנות, כי אז במכירת הדירה, אם תאלצו לשלם מס, תשלמו רק על עליית ערך הדירה מאז קבלתה במתנה.
הכותבת הינה עו"ד במשרד זיו שרון ושות', העוסק במיסים
תוכן מאמר זה נועד לידע כללי בלבד, אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו מהווה תחליף ליעוץ פרטני