שתף קטע נבחר

 

הסורים חוזרים לתמונה, אבו מאזן מאיים בפיצוץ

גם השיחות בירושלים לא הביאו למפנה, אבל החזירו את המסלול הסורי לסדר היום. על הפלסטינים מופעל לחץ כבד להסכים ל"הקפאה לייט", סדר יום במשא ומתן עדיין אין

המסלול הסורי שוב עולה על סדר היום, בעת שהפלסטינים מאיימים פעם נוספת בפיצוץ השיחות. השליח האמריקני המיוחד, ג'ורג' מיטשל, סיפר אמש (ד') בשיחה עם כתבים בירושלים, כי ארצות הברית פועלת לאחרונה ביתר שאת כדי לחדש את התהליך המדיני בין ישראל ובין סוריה. למערכת המדינית עדיין לא ברור עד כמה האיתותים מדמשק רציניים, ובינתיים הפלסטינים טוענים כי לא אירעה כלל התקדמות במשא ומתן - בתום הסבב הראשון של השיחות.

 

גם הפסגה בירושלים, כמו קודמתה בשארם א-שייח, לא הביאה למפנה, למרות החיוכים והאווירה הטובה. מקורות פלסטינים מסרו ל-ynet בתום הפגישה בין נתניהו לאבו מאזן כי עדיין לא הושגה פריצת דרך, שתאפשר לנהל את המו"מ ללא האיומים הקבועים על פרישה אם תחודש הבנייה בהתנחלויות.

 

מיטשל אופטימי - ומכוון לסוריה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גורם פלסטיני בכיר מסר כי הנשיא אבו מאזן איים לנטוש את השיחות הישירות אם תחודש הבנייה בהתנחלויות. לדברי הגורם, נשיא הרשות אמר את הדברים זמן קצר לאחר פגישתו עם נתניהו במעונו בירושלים, לאחר שראש הממשלה אמר כי יחדש את הבנייה ביהודה ושומרון בתום תקופת ההקפאה. האמירות עומדות בסתירה לדבריו של מיטשל, שטען כי השיחות מתקדמות באופן מפתיע.

 

הפלסטינים שבו והבהירו לנתניהו ולמזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, כי חידוש הבניה יקשה עליהם להישאר סביב שולחן המו"מ. יחד עם זאת הודה מקור פלסטיני בכיר כי לחצים כבדים מופעלים עליהם שלא לפרוש מהמו"מ, וכי האמריקנים הציעו להם להסכים לפשרה - חידוש הבנייה רק בשלושה מגושי ההתנחלויות, שאמורים להישאר בכל מקרה בידי ישראל.

 

גם בתום יום השיחות השני השבוע לא הסכימו הצדדים על סדר יום למשא ומתן, וטרם הוחלט באילו מהנושאים להתחיל בדיונים. הדרישה הפלסטינית היא לפתוח את המו"מ בסוגיית הגבולות, שכן לדעתם סוגייה זו תסייע בפתרון המחלוקות הקשורות גם בענייני הביטחון, ההתנחלויות, המים ובשאלות נוספות אחרות. 

 

אבו מאזן מתקבל בברכה בירושלים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד-רבו, אמר כי נתניהו מתייחס לסוגיית ההתנחלויות, ובעיקר להקפאה החלקית של ההתנחלויות, כ"מחווה ונדיבות עצומה". עבד רבו אמר את הדברים בראיון לטלוויזיה הפלסטינית וציין כי אם זו הגישה הישראלית לעניין ההתנחלויות, "כיצד תנהג ישראל ביתר הסוגיות של הסדר הקבע?".

 

מיטשל מאמין במסלול כפול: "משלים האחד את השני"

המסלול הסורי עלה לאחרונה לכותרות, לאחר שדווח כי סגנו של מיטשל, פרד הוף, ביקר בדמשק, והעביר לנתניהו מסר מן הנשיא בשאר אסד. על פי המסר, סוריה מוכנה לחדש את המגעים עם ישראל ללא תנאים מוקדמים, אך על ישראל להפקיד פיקדון בידי הממשל האמריקני, לפיו היא תהיה מוכנה לסגת מכל רמת הגולן.

 

בלשכת ראש הממשלה אמרו השבוע כי נתניהו מוכן להפגש עם הנשיא הסורי "בכל מקום ובכל זמן", אך הבהירו כי "ראש הממשלה מסרב לקבל תנאים מוקדמים כלשהם".

 

השליח מיטשל אמר כי ארצות הברית מאמינה שניתן לקיים שני תהליכים מדיניים מקבילים, והם יכולים לחזק האחד את השני. לדבריו, "מטרתנו היא לעודד את השיחות בין ישראל וסוריה, בדיוק כשם שעשינו זאת עם ישראל והפלסטינים. סגני הוף ואני ערכנו מספר ביקורים בדמשק ובירושלים כדי לדון בנושא הזה. איננו מאמינים שהתקדמות בשני המישורים היא בלעדית, אלא הן משלימות זו את זו".

 

הוף סירב לאשר או להכחיש בשיחה עם ynet האם נפגש אישית עם אסד בביקורו בדמשק לפני שבועות אחדים, אך אישר כי נפגש לאחרונה עם נתניהו ושוחח עימו "על נושאים הנוגעים לביטחונה של מדינת ישראל". מיטשל ייצא היום לסוריה ולאחר מכן ללבנון, והוא צפוי לעדכן את אסד את ההנהגה הלבנונית בהתקדמות השיחות בין ישראל לפלסטינים. הוא ציין כי יבקש את הסיוע של סוריה ולבנון בקידום התהליך המדיני.

 

חסידי האופציה הסורית: ברק והאמריקנים

חסיד בולט של המסלול הסורי בישראל הוא שר הביטחון, אהוד ברק, וכן מערכת הביטחון, הסבורה כי הסכם עם סוריה הינו בגדר אינטרס אסטרטגי ישראלי. מטרת הסדר כזה היא להוציא את סוריה מציר הרשע, ולנתק אותה מן הקשר ההדוק עם איראן.

 

ברק תומך אמנם במסלול הפלסטיני, אולם כמו רבים בממשלת נתניהו, הוא אינו אופטימי לגבי היכולת של הפלסטינים לחתום על הסכם שיסיים את הסכסוך. במערכת הפוליטית ישנם רבים הסבורים כי נתניהו יתקשה לנהל שני מסלולי הידברות מקבילים, ורבים אף יותר מאמינים כי לא יצליח לאשר הסכם לירידה מן הגולן, בד בבד עם נסיגה מרוב שטחי יהודה ושומרון.

 

גורמים מדיניים בירושלים העריכו כי לחזרת המסלול הסורי לשיח הציבורי יש כמה סיבות - החל מהאינטרסים של ארצות הברית בעיראק, לאחר נסיגת הכוחות האמריקניים מן המדינה, ורצונה לשמור על גבול שקט בין עיראק לסוריה. דמשק איפשרה בעבר לכוחות שפעלו נגד צבא ארצות הברית להבריח נשק, לוחמים ואמצעים נוספים לבגדד.

 

סיבה נוספת היא הרצון של אסד לחזק את מעמדה של סוריה במערב ולהגדיל את ההשקעות הזרות בתחומה ואחרת היא רצונם של כמה גורמים פוליטיים ישראליים לפעול בציר מקביל לזה המוביל כעת נתניהו עם הפלסטינים. לפי שעה לא ברור עד כמה האיתותים בנוגע למסלול הסורי רציניים, ובירושלים היו גם שמיהרו להנמיך ציפיות בנוגע לאפשרות כי יפתח בקרוב משא ומתן מקביל לזה הישראלי פלסטיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנהיגים בירושלים
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
נתניהו. יפעל בשני מסלולים במקביל?
צילום: גיל יוחנן
צילום: AFP
אסד. חוזר לתמונה
צילום: AFP
מומלצים