שתף קטע נבחר

 

אנשי אקדמיה: ביל קלינטון תקוע בשנות ה-90

נשיא ארה"ב לשעבר קבע כי העולים מרוסיה הם אחד המכשולים המרכזיים להסכם השלום, אך אנשי אקדמיה חולקים עליו: "הוא פחות מכיר את החברה הישראלית של העשור הנוכחי"

הרוסים מתנגדים לחילופי שטחים? הצברים והאשכנזים מאמינים בשלום? והמרוקאים בכלל מתנדנדים? בקרב אנשי אקדמיה בישראל יש הסבורים כי נשיא ארצות הברית לשעבר, ביל קלינטון, נותר תקוע בשנות ה-90. לפי דיווח של המגזין "פוריין פוליסי", אמר קלינטון בפגישה עם בלוגרים כי המהגרים הרוסים לישראל הם אחד המכשולים המרכזיים להסכם שלום עם הפלסטינים.

 

ד"ר זאב חנין, מרצה בכיר במחלקה למדעי המדינה בבר אילן, אמר ל-ynet כי "קלינטון מעודכן נכון לתחילת שנות ה-90. כרגע, קהילת יוצאי ברית המועצות, מבחינת העמדה האידיאולוגית שלהם, אינה שונה דרמטית מהחברה הישראלית כולה". לדברי חנין, המכהן גם כמדען הראשי של משרד הקליטה, כרבע מהעולים מוגדרים כימנים, כ-12 אחוזים בשמאל והיתר מרכז, עם נטייה ימינה.

 

"ייתכן כי אחוזי התמיכה בהתיישבויות מעבר לקו הירוק גבוהים מהממוצע הישראלי, אך לא באופן דרמטי. סוגיית הקו הירוק לא מתקבעת בתודעה היהודית-רוסית, גם בחו"ל, כמעמד קדוש - אבל זו הנטייה של רוב הישראלים, הצברים. איני רואה הבדלים דרמטיים כאן", אמר חנין. "מאיפה הוא לוקח את המסקנות הדרמטיות שיתנגדו לפינוי יישובים?".

 

קלינטון ציין כי העולים מרוסיה מתנגדים לחלוקת הארץ ומהווים חלק ניכר מחיילי צה"ל, וכי בישראל 16 אחוזים מהישראלים מדברים רוסית. "לא ניתן להגדיר את יוצאי ברית המועצות כישות אחת. יש כאלה וגם כאלה. נכון בהחלט כי למי שמחפש תמיכה המונית לפינוי התנחלויות, העולים אינם הכתובת, אך זה נכון בקרב קבוצות אחרות בחברה הישראלית", אמר חנין.

 

ד"ר נסים ליאון, מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בר אילן, העוסק בסוציולוגיה של החברה הישראלית, סבור אף הוא שדבריו של קלינטון מייצגים עידן אחר. הוא אמנם מסכים כי ישנה נטייה ימנית בקרב יוצאי ברית המועצות לשעבר, אך מדובר בתיוג של ציבור שלם. "האבחנה הזו בין צברים ליוצאי ברית המועצות לשעבר היא די מוזרה", טען ליאון.

 

"גם בקרב מי שמכונים צברים, הציבור הוותיק של החברה הישראלית, חלו שינויים רבים בכל הנוגע לתפיסתו את תהליך השלום והתהליך המדיני עם הפלסטינים. הציבור הזה לא נותר אותו הדבר באופן בו הכיר אותו קלינטון בימי נשיאותו. ייתכן שקלינטון מדבר על החברה הישראלית של אמצע שנות ה-90. אני חושש שהוא פחות מכיר את החברה הישראלית של העשור הנוכחי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים