ועדת הכלכלה: לא להעלות תמלוגים רטרואקטיבית
בתום דיון סוער במיוחד החליטה ועדת הכלכלה להמליץ: לא יהיה מיסוי רטרואקטיבי שיגדיל את תמלוגי המדינה מחיפושי הגז. מומחה מטעם נובל אנרג'י, הקודחת ב"תמר 1": "אם זכויותיה של נובל יופרו, עלולים להיפגע יחסי ארה"ב-ישראל"
ועדת הכלכלה התכנסה היום (ג') לדון בסוגיית התמלוגים ממחפשי הנפט והגז בשטח המדינה. בפתח הדיון הסוער אמר יו"ר הוועדה ח"כ אופיר אקוניס כי זה ויכוח על "עתיד כלכלת החברה הישראלית ופניה". בסיומו, החליטה הוועדה, לפי הצעת היו"ר אקוניס (ברוב של 5 תומכים מול מתנגד אחד), לקרוא לוועדת ששינסקי להתחשב בגיבוש המלצותיה והשפעתן על מעמד ישראל מול המשקיעים הזרים.
"ועדת הכלכלה דורשת שכל עליה בתמלוגים תהיה מידתית ולא תחול על רשיונות קיימים שבעליהן כבר ביצעו השקעות מהותית, כלומר לא יהיה גם מיסוי רטרואקטיבי", אמר אקוניס. הוועדה הוסיפה כי לפני כל החלטה של ועדת שישינסקי על העלאת המסים חברי הוועדה יידרשו להתחשב בהשפעות הגיאופוליטיות של ההחלטה שיהיו מרחיקות לכת ולכן אסור שהחלטות הוועדה יושפעו משיקולים פופוליסטיים.
לדברי אקוניס, במוקד הוויכוח השאלה "האם אנו מידרדרים שוב לכלכלה סובייטית שחונקת את המשק או שאנו ממשיכים עם הכלכלה הישראלית - שהיא פורחת ומשגשגת. לא אתן לגופים שממומנים על ידי גורמים שבחלקם אויבי ישראל לקדוח גז, בניגוד מוחלט לאינטרסים של אזרחי ישראל".
כשעה לאחר שהחל הדיון, הצטרף יצחק תשובה, בעלי קבוצת דלק, ומשך את תשומת לב הנוכחים בחדר הוועדה. "יש לי הכבוד להיות כאן איתכם בדיון חשוב זה הנוגע לסקטור הקידוחים של הגז והנפט", אמר תשובה. "מדובר בסקטור חשוב בעל השלכות מרחיקות לכת למעמדה הגיאופוליטי של ישראל. אני עצמי אמשיך להשקיע בישראל כדי לחזק את כלכלתה למען הדורות הבאים. ובעבר, למרות שהסיכויים היו נגדנו, המשכנו לקדוח. פנינו עשרות רבות של פעמים לחברות זרות והצלחנו לשכנע את נובל אנרג'י להשקיע בישראל. צריך לחבק אותם על כך שהחליטו להגיע לארץ".
הוא הוסיף כי "צריך להמשיך את המומנטום של ההשקעות בענף. המדינה צריכה להמשיך לפעול כפי שהיה עד היום - ולכבד הסכמים והתחייבויות. רק כך נמשיך לטפח ולעודד משקיעים להגיע לארץ. שינויים בהסכמים קיימים יכולים להביא לפגיעה בכלכלה ובתדמית המדינה".
עוד אמר תשובה: "בנקים זרים מאיימים להפסיק את האשראי אם נושא התמלוגים לא יוסדר ואם לא ייפסק הוויכוח".
הוא תבע לתת למחפשי את אותם התנאים וההטבות שניתנו לייבואני הגז המצרי הפטורים מתמלוגים, ואמר כי "צריכה לקום ועדה שתבדוק מתן תנאים שיוויוניים לכל ספקי הגז. התחרות צריכה להיות הוגנת כדי שהגז הישראלי יהנה מכל ההטבות שניתנות לתוצרת ישראל".
בעלי דלק ציין שמצרים הבריחה את כל המשקיעים הזרים מחפשי הגז כשהעלתה את התמלוגים וכדי למשוך אותם חזרה היא הורידה את התמלוגים לאפס. הוא דחה את הטענה שארה"ב גובה כמס מחצית מרווחי מחפשי הגז וטען שהתמלוגים אינם עולים על 12.5%, וכי בתנאים של ארה"ב מחפשי הגז התת ימי צריכים להתחבר לתשתיות ביבשה. בישראל, לעומת זאת, "צריכים להוריד את התמלוגים בחצי כי אין למדינה תשתיות שקיימות בארה"ב לאספקת הגז. "הנחת צינור שיחבר את שדה הגז הישראלי עם אירופה מחייב לבדו השקעה של 9 מיליארד דולר".
סגן נשיא נובל אנרג'י, לארסון פרימן, שבא במיוחד לדיון מארה"ב, אמר: "כשבחנו לפני 12 שנים את אפשרות ההשקעה בישראל הוצגה לפנינו חוברת שהציגה את תנאי ההשקעה בישראל בתחום חיפושי הנפט. הגענו לישראל וגילינו גז לפני 10 שנים בקידוח 'מרי' ולקחו לנו עוד 4 שנים עד שהקמנו את התשתיות הנדרשות להביא את הגז שמצאנו לשוק.
"לאחר התגליות ב'מרי' המדינה החליטה לבחון באופן יסודי את תנאי התמלוגים וסגרה את הים לחיפושי נפט נוספים עד להשלמת מתווה התמלוגים. לפני 4 שנים קבעה המדינה שהתמלוגים לא ישונו - ופתחה מחדש את הים לקידוחים.
10 שנים לאחר תגלית 'מרי' ו-4 שנים לאחר שפתחו את הים נמצא מאגר 'תמר', ושוב יש פה דיון על שינוי התמלוגים.
"אנחנו בנובל אנרג'י קיבלנו החלטה לא פשוטה לבוא להשקיע בישראל. כשבאנו לפני 12 שנים נתנו בכם אמון. כשנבחן הנושא בזמנו והוחלט לא להעלות את התמלוגים - האמנו לכם. המשכנו להשקיע וכשהבטיחו שהשינויים לא יהיו רטרואקטיבים - האמנו והמשכנו להשקיע. אנחנו מקווים להיות פה עוד שנים רבות נוספות, אנחנו עדיין נותנים בכם אמון ואנחנו מקווים שאתם גם מאמינים לנו".
פרופסור אייב סופר, מומחה משפטי מיוחד ששכרה נובל אנרג'י, יצא בהצהרה חריפה במיוחד: "שינוי גובה התמלוגים וההסכם יהווה הפרה של היחסים בין ישראל וארה"ב. אם זכויותיה של נובל יופרו, ממשלת ארה"ב תצטרך להחליט האם לפעול מטעמה של נובל ולדרוש פיצוי מישראל. מחלוקת כזו תידון בפני בית דין לאומי באירופה. אני לא צריך להגיד לך כמה מצער זה יהיה אם בנות ברית בסדר גודל כזה ייאלצו לפתור בעיות כאלה בבית הדין האירופי".
בתום הדיון אמר תשובה לעיתונאים כי תהיה זו "בכייה לדורות אם הלבנונים, בסיוע האיראנים, ומשקיעים אירופים יקדימו את ישראל בהנחת צינור גז טבעי לאירופה מהמאגר התת ימי שמול חופיהם". הוא הדגיש כי ישראל חייבת לקבל החלטה בהקדם לפני שיהיה מאוחר מדי, מאחר ולפי נתוני קבוצת דלק, צריכת הגז הטבעי של ישראל בלבד, אפילו אם תוכפל, לא תכסה את ההשקעה שבפיתוח שדה 'תמר'. הוא הוסיף כי אם האיראנים יכנסו להשקעות עם הלבנוניים ההכנסות ממכירת הגז יופנו לטרור.
"תפסיקו להיות צבועים!"
משתתפים בדיון מתחו ביקורת על כך שאין נוכחות במקום לנציגי הקרן החדשה לישראל, שפועלת למען העלאת התמלוגים מהגז. אקוניס, בתגובה שמיד עוררה תגובות, אמר: "אולי הם עסוקים להעביר חומרים לגולדסטון הבא". לאחר מכן הכריז אקוניס, שהואשם בקידום אינטרסים כלכליים: "תסירו את המסיכות - כולם יודעים מה מתרחש פה ותפסיקו להיות צבועים!". אקוניס הודיע כי מבקר המדינה אישר לו לדווח כי גוף הביקורת בודק את מעורבותה של אשת יו"ר ועדת ששינסקי בקרן החדשה לישראל.
ח"כ כרמל שאמה אמר: "צריך לקחת הכל בפרופורציה. לא צריך להיבהל מלחץ אמריקני. צריך לקבל את ההחלטה בעיקר משיקולים כלכליים. מה שייקבע פה זה המסקנות של ועדת ששינסקי". שאמה המשיך ואמר כי "יש מי שיגדיר אותנו כרפובליקת בננות ועולם שלישי אם נשנה את התמלוגים. אבל יש פה כבר התנהלות של מדינת עולם שלישי, של מכירת סוף עונה - מגיעות חברות זרות ואנחנו מוכרים להן את הנכסים של המדינה בחצי מחיר במחירי סוף העונה. הן באות שואבות הכל וממשיכות הלאה".
השר ללא תיק יוסי פלד אמר כי הוא מוכן לקחת על עצמו להוביל בממשלה הליך מהיר שיאפשר לשים קץ לדיונים ולוויכוחים על גובה התמלוגים והרווחים של מחפשי הגז. "מה שמטריד אותי יותר מכל הוא מימד הזמן", אמר פלד. "חברות אנרגיה גדולות מאירופה מנהלות מגעים עם ממשלת לבנון כדי להיכנס לשדה הגז הגדול המשתרע גם מול חופי לבנון. מדינות אירופה שהן ידידות לישראל אינן רוצות להיות תלויות באופן בלעדי באספקת הגז הטבעי מרוסיה.
"לישראל יש חלון הזדמנויות למשוך חברות אלה כדי שישראל תהיה הגורם המוביל שייתן לאירופה חלופות לאספקת הגז הטבעי. מדינות אלה רוצות חוזים לתקופה של 10 עד 15 שנה. מבחינה כלכלית זה יתרון הנושק לאינטרס הביטחוני. לישראל אין זמן לבזבז על בתי משפט בין הצדדים שמתווכחים ורבים על נושאי התמלוגים. המרחק בין הצדדים קצר ואם ישבו לדבר ניתן למצוא פשרה. בדרך של הוועדות המייעצות והאחרת שאנחנו הולכים כיום ושבעקבותיהם יבואו בתי משפט, אנחנו מבזבזים זמן יקר וביטחון ישראל ייפגע אם לבנון תהיה המובילה באספקת גז טבעי לאירופה".
"קחו קסדות ולכו לקדוח בעצמכם"
בתשובת לשאלת יו"ר הוועדה אקוניס, אם השר יהיה מוכן לקחת על עצמו את קידום הנושא בממשלה, אמר פלד: "אם יציעו לי יש לזה מקום בילקוט שלי, העיקר שנחסוך זמן כדי שישראל תהיה גורם מוביל מרכזי, יתרון ששווה לשבת ולסגור עניין מהר ככל האפשר בנושא התמלוגים".
יעקב מימרן ממשרד התשתיות הלאומיות וחבר ועדת ששינסקי, ציין בדבריו כי הוועדה מקצועית ובודקת כל אופציה וכל אפשרות, כשלנגד עיניה עומד האינטרס של הציבור.
ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה), שתומכת בהעלאת התמלוגים רטרואקטיבית, אמרה כי "הממשלה מבצעת כל הזמן מהלכים שיש להם משמעות רטרואקטיבית - היא מעלה ומורידה מסים, היא מקצצת בקצבאות הילדים אחרי שאנשים הביאו ילדים. היא פוגעת בהסכמים פנסיוניים. היא יכולה לעלות גם מס חברות ואז יבוא אדם שהקים מפעל ויטען נגד. איני מערערת על סמכותה של המדינה לשנות את מדיניות המסוי. על כן ההחלטות שמתקבלות על ידי הממשלה הן אידיאולוגיות ויש לה זכות לקבל החלטות כאלה. אסור לערער את הסמכות שלנו כמחוקקים וכמדינה לחוקק חוקים".
ח"כ אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו) אמרה כי שינוי גובה התמלוגים רטרואקטיבית עלול לפגוע באמינות המדינה. "עולה חשד סביר כי בתוך המדינה פועלים במכוון נגד עצמאות כלכלית לישראל. גורמים אלה מנסים לתמרן את דעת הקהל על מנת לעכב את פיתוח התגליות. צריך לבדוק קשר בין גורמים אלו לבין פעילות חתרנית נגד המדינה". את דבריה סיימה מיכאלי בהצעה שהפנתה בין השאר לח"כ יחימוביץ: "אני אציע הצעה פופוליסטית – שאנשים יקחו קסדות וילכו לחפור וימצאו גז בעצמם".