נפילה והתאוששות: תש"ע סימנה מפנה בתעסוקה
לאחר תקופת ירידה החלה בינואר מגמת עלייה בדרישה לעובדים בחודשי תש"ע. מ-AllJobs נמסר שהיצע המשרות החודשי עמד בממוצע על כ-34 אלף לאורך השנה העברית. מי משך להתאוששות? הביקוש לעובדים בתיירות זינקה ב-55%
לאחר שבשנה הקודמת ראינו ירידות עקביות למדי בביקוש למשרות, שנת תש"ע מתאפיינת בעליות בביקושים החל מינואר, כשהחל בחודש מאי הביקושים גבוהים אף מהתקופה המקבילה אשתקד. כך עולה מנתוני אתר הדרושים AllJobs, המרכז את כל משרות הדרושים במשק.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
בממוצע, נמסר, היצע המשרות החודשי עמד על כ-34,500 לאורך תש"ע, מספר זה עדיין נמוך ב-3.25% מבתשס"ט. מדוע? בתחילת תשס"ט המשבר עדיין לא הגיע לשוק העבודה ולפיכך החלק הראשון של השנה העברית היטה את הממוצע השנתי כלפי מעלה; זאת, בעוד בחלק הראשון של תש"ע המשבר עדיין היה בעיצומו, החל ברבעון השני חלה התאוששות הדרגתית בשוק העבודה - שלא הספיקה להטות את הכף לטובת תש"ע.
ההתאוששות החלה בינואר. (נתוני AllJobs)
העליות הגדולות, הירידות הגדולות:
התחומים העיקריים בהם ניכרו עליות השנה לעומת שנה שעברה הם תיירות תיירות (עלייה של 55.5%), שירות לקוחות (עלייה של 24.24%), ותחום המזון, מסעדנות ואירועים (עלייה של 10.18%).
הירידות הגדולות ביותר בביקושים חלו בתחומי הכספים והכלכלה (ירידה של 14.41%), אחזקה וניקיון (ירידה של 10.37%).
"העלייה בתחומי התיירות והמסעדנות מראה שיש יציאה ממנטליות של מיתון בחזרה למנטליות של פנאי ובילוי. הקהל הרחב החל לשחרר משאבים לטובת מותרות, מה שמביא אחריו את בעלי העסקים שמעזים להגדיל את מספר המועסקים על ידם בתחומים אלה", הסבירה מנכ"ל AllJobs, רויטל הנדלר, והוסיפה שהמשבר ולקחיו ניכרים עדיין בתחום הפיננסים ונראה שייקח זמן עד שכלל הפעילות הכלכלית תחזור להיקפיה הקודמים.
קטרי התעסוקה במשק
אלו תחומים תפסו את הנתחים העיקריים בביקושים לעובדים בשנת תש"ע? לדברי הנדלר, "המקצועות בעלי המשקל נחלקים לשני סוגים למעשה: תחומי המכירות, התוכנה וההנדסה – אשר מובילים את המשק גם בימים טובים, ומקצועות שהתפקידים בתוכם הם זוטרים, אולם מאפשרים התמקצעות ולמידה, ולכן מהווים בסיס לבנייה של כוח אדם לטווח הארוך (ללא ניסיון, סטודנטים)".
תחום המכירות תרם 4,700 משרות בממוצע כל חודש. תחום התכנות תרם 4,100 משרות בממוצע. תחום ההנדסה - 3,000 משרות בממוצע כל חודש; משרות שלא נדרש בהן ניסיון מקצועי קודם - 2,800 משרות; ומשרות סטודנטים - 2,700 משרות בממוצע כל חודש.
עוד עולה מהנתונים שבעוד בבשנה העברית הקודמת 65% מהמשרות המוצעות היו של משרה מלאה - בתש"ע רק 59% היו משרות מלאות. לדברי הנדלר, הסיבה לכך היא חשש המעסיקים להגדיל את מצבת כוח האדם שלהם בעובדים במשרה מלאה, על רקע המשבר; הם מרגישים מספיק בטוחים ביכולתם להגדיל את הוצאותיהם באפיק של משרות חלקיות או זמניות. "התחלה זו תוביל בעתיד להגדלת היקפי המשרות למשרה מלאה", היא אומרת.