שתף קטע נבחר

 
צילום: צביקה טישלר

רוח משבר: סטודנטים ידלגו בין אוניברסיטאות

הפקולטות למדעי הרוח שרויות במשבר עמוק, התקציב מידלדל, חוגים נסגרים והסטודנטים נוטשים. בצעד נואש פתחו האוניברסיטאות בפיילוט לחוג משותף ללימודי אפריקה. הסטודנטים ילמדו באוניברסיטאות תל-אביב, בן-גוריון, העברית ובאוניברסיטה הפתוחה: "או שנעבוד יחד, או שנסגור קורסים"

מדעי התיזוז: הסטודנטים במדעי הרוח חווים על בשרם את המשבר העמוק בהשכלה הגבוהה כבר מספר שנים. מספר הקורסים לתארים התכווץ בשנים האחרונות בשיעור חד, ועכשיו מתברר כי במסגרת פיילוט ייחודי, ייאלצו הלומדים בחוג ללימודי אפריקה לדלג בין מספר אוניברסיטאות: תל-אביב, בן-גוריון, העברית והפתוחה. כך נודע ל-ynet. ייתכן שבעתיד יורחב ההסדר הזה גם לחוגים אחרים. נתונים על מספרי הסטודנטים חושפים תמונה עגומה: שיעור הלומדים במדעי הרוח צנח ב-50% תוך עשור.

 

על-פי התוכנית שקיבלה את אישור המועצה להשכלה גבוהה, הסטודנט יירשם במהלך התואר לקורסים באוניברסיטאות השונות וייאלץ לנסוע לצורך לימודיו מאוניברסיטה אחת לאוניברסיטה אחרת. הלימודים יתבצעו במתכונת דו-חוגית, ובמסגרתה יירשם כל סטודנט בחוג ללימודי אפריקה גם לחוג אחר, למשל מזרחנות, באחת מארבעת האוניברסיטאות שבה הוא נרשם ללימודים. שם גם יקבל את התואר. ומשום שהלימודים מתקיימים בארבע האוניברסיטאות במשותף, גם התואר ייקרא מעתה "תואר בין-אוניברסיטאי" ולא תואר של אוניברסיטת האם כמקובל.  

 

בכירים במערכת ההשכלה הגבוהה טוענים כי בשל דילול התקציבים ומיעוט הסטודנטים, זה הפיתרון היחיד המאפשר את המשך קיומו של החוג ללימודי אפריקה. לטענתם, אם הפיילוט יצליח, ישקלו לשלב את התוכנית גם בחוגים אחרים במדעי הרוח הנמצאים על סף סגירה.

 

דיקן הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית, פרופ' ראובן עמיתי, שמח מאוד שעל אף הקשיים התוכנית יוצאת לדרך: "אין ספק שאם הכל היה בסדר באקדמיה, אז לא היינו נדרשים לפעול בשיתוף פעולה בין האוניברסיטאות. זה לא סוד שבעשר השנים האחרונות הלכו לאיבוד מאות משרות של מרצים באקדמיה והדבר פגע בעיקר במדעי הרוח והחברה".

 

עד לפני מספר שנים פעלו באוניברסיטאות תל-אביב והעברית שני חוגים ללימודי אפריקה. לאחרונה הם נאלצו לסגור את החוגים בשל מיעוט תקציבים ותלמידים. "לא ייתכן שבמדינת ישראל לא יהיו לימודים מסודרים של יבשת אפריקה. זה מחדל, ולכן כורח המציאות חייב אותנו לפעול בשיתוף פעולה", אומר פרופ' עמיתי: "זה כלל לא ברור מאליו שהתוכנית תצליח ויש חששות רבים כי מדובר בניסוי חדשני, ולכל אוניברסיטה יש תרבות ניהולית אחרת. אני רואה בכך מקרה בוחן ואם נצליח בכוחות משותפים להתגבר על כל הקשיים, נוכל בעתיד לתת מענה באותה צורה גם לקורסים אחרים הנמצאים בסכנת סגירה".

 
אחוז הסטודנטים לתואר ראשון בחלוקה לפי תחום לימודים

אחוז הסטודנטים לתואר ראשון בחלוקה לפי תחום לימודים
  2008-09 2006-07 2001-02 1996-97
מדעי הרוח 8.1

9.5

11.7 18.5
חינוך והכשרה להוראה 12.3 14.4 16.5 16.1
מדעי החברה 23.3 21.9 19.4 23.5
עסקים ומדעי הניהול 10.2 8.8 6.0 6.7
משפטים 9.0 9.4 7.5 6.0
רפואה 0.8 0.9 0.9 1.1
מתמטיקה, סטטיסטיקה ומדעי המחשב 5.1 4.7 8.3 7.5
הנדסה ואדריכלות 18.7 17.5 17.9 12.5
סה"כ מספר הסטודנטים 171,860 163,300 137,640 101,230

* הטבלה כוללת תחומי לימודים בולטים 

 

ומה עם הסטודנטים שייאלצו לדלג ממקום למקום? על כך אומר פרופ' עמיתי: "מצד אחד זה קשה לנסוע ממקום למקום, אך מצד שני זה יכול להיות מאתגר והיתרון בכך שהסטודנטים יוכלו להפיק את המיטב מכל אוניברסיטה".

 

"למצות את התקציבים הדלילים"

נשיאת האוניברסיטה הפתוחה, פרופ' חגית מסר-ירון, מספרת כי היוזמה לאיחוד החוג ללימודי אפריקה בין האוניברסיטאות נולדה ביוזמה משותפת של קרן "יד הנדיב" והחוגים למדעי הרוח: "המצוקה הכלכלית של האוניברסיטאות מחייבת אותן לעבוד בשיתופי פעולה בין-מוסדיים כדי למנוע עד כמה שניתן את הפגיעה במדעי הרוח. הדילמה היא או שנעבוד יחדיו, או שניאלץ לסגור את הקורסים ואז הקורסים לא יילמדו בכלל. הכיוון החדש מאפשר למצות בצורה המיטבית את התקציבים הדלילים. 

 

"לשמחתנו, המועצה להשכלה גבוהה אישרה את התוכנית וכעת נוכל גם להעשיר את הידע וגם לנצל את המומחיות הייחודית של המרצים באוניברסיטאות השונות למטרה אחת משותפת". ראש ועדת ההיגוי למרכז אפריקה באוניברסיטת בן גוריון, תמר גולן, מברכת על היוזמה ואומרת כי זה פרויקט חשוב שיסייע מאוד להעשרת לימודי הרוח בישראל: "בשנים האחרונות סגרו האוניברסיטאות בישראל מספר חוגים ללימודי אפריקה בשל מחסור בתקציבים ולכן החלטנו להפעיל תוכנית כלל ארצית שתאפשר להמשיך ולהפעיל את החוג גם באזורים שונים בארץ".

 

"לימודי אפריקה, הולכים ונעלמים וחובה להבטיח שגם סטודנט הלומד באוניברסיטה שאין בה לימודי אפריקה ורוצה להשתתף בקורסים על אפריקה המתקיימים באוניברסיטה אחרת, יוכל לעשות זאת", מסבירה גולן. לדבריה, התחרות האקדמית חשובה מאוד, אך בסופו של דבר המטרה החשובה מכולן היא להפיץ את הידע ואם הפיילוט יצליח, תורכב תוכנית בין-אוניברסיטאית גם במקצועות אחרים כגון לימודי לשון טורקית ופרסית. "אין ספק שזה לא קל לסטודנטים לנסוע ממקום למקום, אך אני סבורה שהם יתגברו על הקשיים כי הלימודים מאוד מעניינים", הוסיפה.

 

מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר: "בשנים האחרונות נסגרו מחלקות ללימודי אפריקה, כי לא היו מספיק נרשמים בכל הארץ. יוזמי התוכנית הציגו למל"ג תוכנית טובה מאוד שעומדת בדרישות וברמה אקדמית נאותה ולאור חשיבות הנושא החלטנו לאשר את התוכנית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון. ארכיון
צילום: חיים הורנשטיין
או שנעבוד יחד או שנסגור חוגים. פרופ' מסר-ירון
צילום: גדעון מרקוביץ
מומלצים