שתף קטע נבחר

מט"ח: גם היום הדולר המשיך להיחלש

הדולר היציג נקבע על 3.601 שקלים, היחלשות של 0.47% לעומת שערו היציג אתמול. גם אחרי קביעת היציג המשיך השקל להתחזק. מה קורה לדולר בימים האחרונים?

בנק ישראל קבע היום (ד') את שערו היציג של השקל/דולר ברמה של 3.601 שקלים לדולר, המייצג היחלשות של הדולר כנגד השקל בקרוב למחצית האחוז בהשוואה לשערו היציג יום קודם לכן.

 

לאחר קביעת היציג, המשיך השקל להתחזק, והוא נסחר עתה סביב 3.584 שקלים לדולר. על פי ההערכות, בנק ישראל התערב גם היום במסחר במט"ח באמצעות רכישה של דולרים, במטרה למתן את הייסוף בשערו של השקל.

 

חוזקו של השקל בתקופה האחרונה מוסבר על ידי שילוב של שני גורמים:

 

האחד, היחלשות הדולר כנגד שורה ארוכה של מטבעות ובראשם האירו, והשני - התחזקות השקל. בהתייחס לראשון ראינו היום כיצד היחלשות הדולר כנגד השקל צוברת תאוצה, באותה העת בה האירו החל אף הוא במסע התחזקות כנגד הדולר, מרמה של כ-1.38 דולרים לאירו לרמה של 1.393 דולרים לאירו.

 

בהתייחס לגורם השני, הרי שהתחזקות השקל, נובעת מפער ריביות חיובי בין הריבית המקומית לריבית האמריקנית, עודף בחשבון השוטף (המבטא כניסת מט"ח למשק), ועוד.

 

המשקיעים הזרים, המאמינים בחוזקו של השקל, בוחרים להמיר דולרים לשקלים ולהשקיע בנכסים ישראלים נושאי ריבית הגבוהה מהריבית הדולרית (למשל מק"מ), וכך הם נהנים, גם מהריבית היותר גבוהה, וגם מהייסוף בשער השקל. שכן, ביום פקודה, כאשר הם יבקשו להמיר את תמורת ההשקעה בחזרה משקלים לדולרים, הם יקבלו לא רק את הריבית כתוספת על ההשקעה, כי אם גם את שיעור הייסוף, כלומר, בעבור כל שקל שיומר, יקבלו המשקיעים הזרים יותר דולרים. שילוב זה, מביא לגידול בלחץ לייסוף בשערו של השקל כנגד הדולר.

 

בחינה של שער החליפין האפקטיבי של השקל כנגד סל של מטבעות* מראה, כי התחזקות האירו ומטבעות נוספים כנגד השקל מצליחה לקזז חלק נכבד מהיחלשות הדולר, ועל כן הייסוף של השקל כנגד הסל מצומצם יותר. המספרים מראים, כי בחודש האחרון נחלש הדולר כנגד השקל בשיעור של 4.53%, אך מאחר והאירו התחזק כנגד השקל בשיעור של 2.5%, נחלש שערו האפקטיבי של הסל בשיעור מתון של 0.87% בלבד.

 

מדוע אנו מדגישים זאת? מאחר ובמסיבת העיתונאים שערך השבוע בנק ישראל, אמר נגיד בנק ישראל, כי במסגרת הדיונים המקדימים לקביעת הריבית במשק, הבנק המרכזי מתייחס לא רק לשערו של השקל כנגד הדולר, כי אם לאותו שער חליפין אפקטיבי של השקל כנגד סל של מטבעות.

 

*שער החליפין הנומינלי האפקטיבי של השקל/סל מחושב על בסיס שערי החליפין של השקל מול 28 מטבעות, המייצגים 38 מדינות - שותפות הסחר העיקריות עם ישראל, על פי משקלן.

 

הבחירה בשער החליפין האפקטיבי של הסל בעת בחינת מצבו של היצואן המקומי, נובעת מכך, שלא כל היצואנים מייצאים בדולרים, חלקם מייצאים במטבעות אחרים. הסל, כאמור, נבנה מתוך התחשבות בהיקף הסחר עם כל אחת מ-38 מדינות הסחר העיקריות, והמטבע המייצג אותה.

 

מני בן משה, המחלקה הכלכלית ב-IBI

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: IndexOpen
מומלצים