שתף קטע נבחר
 

תיק אוכל: יום ראשון

אם אתם הורים לילדים בגיל בית ספר פלוס-מינוס, בטח כבר פיתחתם אלרגיה למילה "סנדוויץ'". בדיוק בשבילכם אנחנו פוצחים בסדרת כתבות חדשה, שבה השף גולן גורפינקל ובתו מאי יכינו אוכל שילדים אוהבים לאכול - והורים אוהבים להכין

תצביעו לי על אמא אחת שלא תוהה בלילה אילו סנדוויצ'ים תכין למחרת בבוקר לילדים לבית הספר. ואולי הגיע כבר הזמן לגוון את הכריכים הנצחיים עם משהו קצת אחר? ואיך הם יגדלו עם כל הג'אנק הזה שהם אוכלים? ועוד ועוד סוגיות שכולן קשורות בילדים שלנו, במה שהם אוכלים ובבריאות שלהם.

 

גם כשיש לנו כבר החשק והכוח לגוון להם את ארוחת העשר, אנחנו נתקלים בכמה חזיתות בעייתיות: איך להכין אוכל שיהיה גם טעים, גם מזין וגם ייראה טוב עד השעה 10:00? מתי נספיק להכין את כל זה ואיך נצליח להקנות לילדינו מעט עצמאות וטעם של גדולים? או בקיצור - מתי כבר הם יכינו בעצמם את האוכל של עצמם לבית הספר?!

 

בעניין הבריא ומזין, מדובר בעניין שמעסיק הרבה הורים ותזונאים, אך דעתי שלי היא שלילד בגילאי בית הספר היסודי חשוב ליצור איזון בין סוגי המזון ולאו דווקא להתביית רק על הבריא, הרי בגילאים האלו הגוף צורך הכל. חשוב שהכל יהיה במידה וכמובן עם גיוון של טעמים. טעמם של הילדים מושפע ממה שהרגלנו אותם, מתגובתנו לאוכל שאנו בעצמנו לא אוכלים ומתגובות החברים שלהם. לדעתי, בישול יחד עם ילדינו הוא אחת הדרכים להרחיב את המנעד הקולינרי שלהם ולעודד אותם להתנסות, לטעום ולהעז.

 

בסדרת כתבות זו ננסה להרחיב את אופקיהם של הילדים בתחום המזון, לגרום להם לאהוב טעמים חדשים ולנסות לשלב אותם בתהליך ההכנה. בעזרת בתי, מאי בת ה-8, ננסה רעיונות שונים ושיטות מגוונות להכנת אוכל לבית הספר. נמצא פתרון קבוע לכל יום בשבוע, וכך נבנה לעצמנו מסגרת שתהיה מקובלת על כולם - וטעימה, כמובן.

 

למען הגילוי הנאות, אספר כי מאז היותה בת שנה הקפדתי לחשוף את מאי לטעמים דומיננטיים בעזרת אצבע שהנחתי על שפתיה כשהיתה תינוקת, ובהמשך על ידי הפגנת הנאה מרובה מסוגי מזונות שונים שאכלתי אני כדי לעודד אותה לטעום ולנסות. היום, בהיותה בת 8, מאי אוכלת מאכלים מגוונים כמו סושי, סטייקים, חלקי פְּנים, כל מגוון הירקות ורוב הפירות. כנראה שהצליח לי.

 

יום ראשון: שאריות מיום שבת

הפעם ננסה לתת מענה לשתי ציפורים רעבות: גם לארוחת ערב שישי וגם לסנדוויצ'ים של יום ראשון בבוקר, היום בו הכי קשה להתניע. מתכונים העושים שימוש בשאריות מארוחת הערב משמחים כל אם יהודייה, ומבטיחים לא רק פחות עבודה, אלא גם גיוון משגרת הסנדוויצ'ים המשעממת של חומוס עם נקניק או גבינה צהובה ועגבנייה.

 

מתכונים המחייבים עבודה עם בשר ושימוש בידיים הם הזדמנות נהדרת להסביר לילד את חשיבות שטיפת הידיים לפני ההכנה. ילדים שלא נרתעים מבשר נא ישמחו לקחת חלק (כצופים, כמובן) בתהליך הטחינה - אם יש מטחנת בשר בבית. אם לא, גם ביקור אצל הקצב יכול להפוך לחוויה משותפת.


גולן ומאי משחקים בבשר (צילום: דודו אזולאי) 

 

קציצות בשר קרות בלחמנייה

את המתכון הזה מכינים לשישי בערב. מניסיון, כדי שיישאר משהו לשבת בערב מומלץ להכין כמות כפולה. תהליך יצירת הקציצות בידיים מהנה מאוד עבור ילדים ומחזיר אותם לימי הגן ולקציצות החול המפורסמות. לגבי הטיגון - בהתחשב בגיל הילד ובמידת העצמאות שלו, אתם מוזמנים להחליט האם לערב אותו בתהליך או להשאיר אותו כצופה מהצד ומסייע בפעולות נלוות, כמו ספיגת עודפי שמן עם נייר סופג.

 

בכל מקרה, כדאי להלביש אותו בסינר פלסטיק שימנע התזות לא צפויות ולנצל את ההזדמנות לשיעור קטן אודות שמן רותח ודברים שגורמים לו להתרגז, כמו טיפות מים, למשל. וזיכרו - ילדים רוצים לקבל אחריות ולהרגיש גדולים, הרגישו חופשיים לתת להם אותה.

 

צילום: דודו אזולאי

 

המרכיבים (ל-12 קציצות):

לקציצות:

500 גרם בשר טחון עם לפחות 20% שומן (חלקים מומלצים: כתף ושפונדרה)

1 תפוח אדמה קטן, מגורר בפומפיה גסה וסחוט מנוזלים

1 בצל קטן קצוץ דק מאד

1/4 כפית אגוז מוסקט

1/4 כפית כמון

1 כפית מלח (אם הבשר מוכשר - אין צורך)

1/4 כפית פלפל שחור טחון

1 חלמון ביצה

1/4 כוס שמן זית

מעט קמח לקימוח הקציצות

לרוטב:

4 עגבניות אדומות גדולות מקולפות

1/4 כוס שמן זית

1 גזר בינוני מקולף ומגורד

6 שיני שום כתושות

3 כפות שמן זית

1 כפית סוכר

1/2 כוס מים רותחים

קורט מלח

קורט צ'ילי גרוס (לבדוק שלא חריף מדי)

 

אופן ההכנה:

  1. הקציצות: מערבבים את כל חומרי הקציצות בקערה ונותנים לילד ללוש בעצמו, עד שהתערובת אחידה.
  2. צרים כדורים עגולים מהודקים היטב ומסדרים על מגש עם נייר אפיה. מכניסים למקרר למנוחה.
  3. הרוטב: (שימו לב, את רוטב העגבניות נכין באותו הסיר שנטגן בו את הקציצות) חותכים את העגבניות לרבעים, מסירים מכל רבע את זרעי העגבניות ושומרים בצד.
  4. את הזרעים מערבבים במעבד מזון עם המים הרותחים ואת בשר העגבניות קוצצים דק.
  5. מחממים סיר רחב עם 1/4 כוס שמן הזית.
  6. מוציאים את הקציצות מהמקרר, מקמחים אותן במעט קמח ומנערים.
  7. כשהשמן חם, מכניסים את הקציצות ומטגנים עד להזהבה (אם אין מקום בסיר, מטגנים בשני סבבים). מוציאים את הקציצות לנייר סופג.
  8. מוציאים את השמן מהסיר אך לא שוטפים אותו. מחזירים לאש, מוסיפים 3 כפות שמן זית.
  9. מכניסים פנימה את הגזר המגורד ומטגנים כדקה. מוסיפים את העגבניות הקצוצות, שיני השום הכתושות, סוכר וצ'ילי גרוס ומטגנים כ-2 דקות נוספות.
  10. מוסיפים את הנוזל עם זרעי העגבניות, מרתיחים ומוסיפים פנימה את הקציצות.
  11. מכסים ומנמיכים את האש. מבשלים כחצי שעה תוך כדי ניעור הסיר וערבוב עדין. טועמים ומתקנים תיבול.
  12. הסנדוויץ': במוצאי שבת, כשהקציצות קרות, חוצים כל קציצה לשתיים, מניחים על צלחת ומכניסים למקרר עם ניילון נצמד עד למחרת בבוקר, על מנת שהנוזלים יתנקזו.
  13. בבוקר, חוצים לחמנייה ומכניסים את הקציצות. הקציצות מלאות בטעמים ומעט הרוטב שנשאר ירטיב את הלחמנייה. אם רוצים והילד אוהב, אפשר בכל זאת לפנק עם קצת מיונז או חרדל, ואפילו עם חסה.


קציצות קרות שיהפכו לסנדוויץ' (צילום: דודו אזולאי) 

 

סנדוויץ' סלט עוף קר

לכל משפחה יש את העוף שלה: עם עור או בלי, מכובס, צלוי או עם רוטב - אין משפחה שלא עושה עוף בתנור, ולרוב המאורע מתרחש בערב שישי. אתם מוזמנים להשתמש בשאריות שנותרו מהעוף של שישי ולהנדס סלט עוף קר לתפארת, שישדרג כל סנדוויץ' בקלות.

 

את הילד אפשר לרתום לקחת חלק בתהליך ע"י פירוק העוף מהעצמות, עבודה שהם עושים בקלות יותר מאיתנו לפעמים, הודות לאצבעות הקטנות שלהם. לא לשכוח לשטוף ידיים היטב לפני!

 

את הסלט מכינים בערב שבת ושומרים בקופסה אטומה במקרר. בבוקר פשוט מוסיפים ללחמנייה או בין שתי פרוסות לחם.

  

צילום: דודו אזולאי

 

המרכיבים: 

200 גרם שאריות עוף מנוקות וקצוצות

1 מלפפון

1 עגבנייה

1 גבעול בצל ירוק, החלק הירוק בלבד

1 כפית מיונז

2 כפיות מיץ לימון

1 כף שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים בקערה את העוף המפורק.
  2. קוצצים דק את הבצל הירוק.
  3. את העגבניה חותכים לקוביות ונפטרים מהגרעינים. הוצאת הגרעינים מצמצמת את הנוזלים במנה, ומונעת מהסלט להיות רטוב.
  4. חוצים את המלפפון ומוציאים ממנו את הגרעינים בעזרת כפית. חותכים אותו לקוביות קטנות.
  5. מערבבים את הכל ומוסיפים מיונז, שמן זית ולימון. טועמים ומתקנים תיבול.


סנדוויץ' סלט עוף קר (צילום: דודו אזולאי)

 

  • גולן גורפינקל הוא השף של מסעדת דלאל (נווה צדק, תל אביב)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאי עוזרת להכין את הארוחה שלה
צילום: דודו אזולאי
מומלצים