שתף קטע נבחר

 

מרידור נגד נתניהו: זו לא ישראל שהכרנו

השר מרידור הסביר את התנגדותו לתיקון חוק האזרחות בראיון ל-ynet. "זה לא נכון ליצור מהלכים שיוצרים את התחושה שהערבים לא חלק מן המדינה, ומצד שני גם לדרוש נאמנות. יש כאן סתירה", הסביר. לטענתו, המהלך אף פוגע בישראל בזירה הבינלאומית: "למה לספק עוד נשק נגדנו?"

בזמן שמנהיג מפלגת העבודה אהוד ברק מצא לעצמו אחרי הביקורת תירוץ להתנגד לחוק "בלי נאמנות אין אזרחות", בדמות השינוי הקל שדרש להכניס לחוק האזרחות, היו כמה שרים - דווקא מהליכוד - שהזהירו באופן עקבי מאישור הדרישה התקדימית. אחד מהם הוא דן מרידור, שעוד בסיבוב הקודם מחה על היחס השלילי לערבים שגלום בחיוב השבועה ל"מדינה יהודית ודמוקרטית". אחרי האישור ברוב גדול בממשלה, אמש (יום א') הוא אמר ל-ynet שהכיוון של נתניהו מייצר "ישראל שונה, לא כמו שהכרנו".

 

אישור התיקון לחוק האזרחות - כל הדיווחים ב-ynet:

 

מרידור הסביר את עמדתו, שלפיה לתיקון לחוק, שמחייב רק מבקשי אזרחות לא-יהודים בשבועה החדשה, שני כיוונים של השלכות שליליות. "אחד פנימי, עם המגזר הערבי. המהלך הזה הוא חלק מסדרת מהלכים, שכולם יוצרים תחושה של הדרה, הוצאה

מן הכלל של הערבים הישראלים. רק היום שמענו שישראל ביתנו רוצה למנוע זכות הצבעה ואזרחות גם מתושבים שהם אזרחים כבר עכשיו", הוא אמר.

 

הוא אמר עוד שאסור לפגוע בקבוצת אזרחים במדינה. "זה לא עניין ביטחוני. אנחנו הממשלה, ואנחנו אחראים לכל האזרחים. זה לא נכון ליצור מהלכים שיוצרים את התחושה שהם לא חלק מן המדינה, ומצד שני גם לדרוש נאמנות. יש כאן סתירה. זו מדינת העם היהודי - כתבנו את זה בחוקי יסוד ב-1992. האם צריך לכתוב את זה כל פעם מחדש כדי לנקר עיניים? זה יוצר מתחים שתוצאתם רק נזק".

 

מרידור אמר שתיתכן גם פגיעה בתדמית ישראל. "הנושא השני הוא במישור הבינלאומי - אנחנו נאבקים במסע של דה-לגיטימציה נגד ישראל, שהיא סכנה גדולה. את המאבק צריך לנהל בתבונה, וזה לא יעזור לנו. שום מדינה לא דורשת כדבר הזה. למה לספק עוד נשק נגדנו? לעתים צריך לשלם מחירים כדי לשלם תוצאה. פה, אתה לא משיג שום דבר. אין בעיה אמיתית, אין מיליונים שמתדפקים על דלתנו. יש מחירים. אין הגיון לשלם מחירים כשאין בעיה. אני רואה רק את הנזקים, ולא רואה את מה שהרווחנו".

 

השר מתח גם ביקורת על ראש הממשלה, בנימין נתניהו. "ניסיתי לשכנע. אני שמח שהייתי בחבורה טובה של מיקי איתן, בני בגין, העבודה. ראש הממשלה? צריך לשאול אותו. המהלך התחיל לפני כמה חודשים. קרה משהו, לא יודע מה, שגרם להם להביא את זה בצורה מאוד דווקאית, מאוד ברורה, בלי שום פשרה. כל ההצעות נדחו. הלכו על נוסח מדויק שאין בו שום דבר נחוץ.

60 שנה אנחנו חיים במצב הקיים, אז מה פתאום עושים את זה?! זה מהלך שלם שנועד לייצור ישראל שונה, ישראל אחרת ממה שהכרנו".

 

מרידור דחה את טענותיו של ח"כ מיכאל בן-ארי (האיחוד הלאומי), שאמר אחרי אישור התיקון לחוק, כי הממשלה מודה כי הרב כהנא צדק. "הליכוד הוא תנועה ליברלית. לא לאומנית. שואפים למדינה לאומית ליברלית, עם קשר למיעוטים, ומחפשים את הפשרה, להכיל את כולם בפנים. צריך לחפש את האיזון בין ההיבט הלאומי להיבט האנושי. אנחנו נאבקים ודי מצליחים במונחים היסטוריים. העניין הלאומי מתאזן עם זכויות האדם, עם הקבוצות בתוכנו. כשאין מדינה, צריך להילחם עליה. כשיש מדינה, היא לא צריכה לכפות דברים מיותרים על מיעוטים בתוכה, שלא עוזרים. כבר ניצחנו במאבק ההיסטורי".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ומרידור בישיבת הממשלה. למה לנקר עיניים?
צילום: אמיל סלמן
מומלצים