תיירות חקלאית: אתם מוכנים להשתתף בניסוי?
אפרסקים ננסיים, עצים בצורות שונות ופרות עם GPS הן רק חלק מהמצאות שנוצרו במחקרים וניסויים חקלאיים שיוצגו ביום הפתוח שיתקיים בשבוע הבא בגליל העליון, ובו תחשפו גם ל"טוטה אבסולוטה" - מזיק שאחראי לחיסול העגבניות שלנו בימים אלו
את הפטריות, הדובדבנים והליצ'י אנחנו מכירים היטב ממדפי מחלקת הירקות ברשתות השיווק או מדוכני השוק הצבעוניים. היכן הם גדלים וכיצד הם נראים בטבע? את העובדות האלה לא כל אחד יודע.
היום הפתוח, שייערך ב-18 באוקטובר ב"חוות המטעים", שליד קיבוץ נאות מרדכי בגליל העליון, הוא הזדמנות לראות כיצד מגדלים ירקות, פירות ופרחים ואילו פטנטים והמצאות חדשות הצליחו החוקרים להמציא ממוחם הירוק. היום הפתוח מאורגן על ידי מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון בשיתוף קק"ל וללא תשלום.
לדעת איך מגדלים ירקות ופירות. "ניתוח" רימונים (צילומים: רונית סבירסקי)
טעימת פירות
ביום הפתוח יוצבו דוכנים צבעוניים ומעוצבים שיציגו את הפיתוחים החקלאיים בתחום הפטריות, הפרחים, הפירות והירקות. המבקרים יוכלו ללכת לאורך מסלול של כ-250 מטרים לבחון את הגידולים השונים ולקבל הסברים. דוכן פירות לטעימה יאפשר לטעום זנים חדשים של אגסים, תפוחים, מנגו ותמרים ייחודיים. עדר בקר חמוש בג'י. פי. אס יציג בפני המבקרים את הזנים השונים של פרות הגדלות בצפון. חללים פתוחים שמשקיפים אל נופי הגליל העליון יציגו מידע על המחקרים השונים.
קק"ל תחשוף את פעילותה בתחומי איכות הסביבה ותרומה לחקלאות ואגמון החולה יציג את פעילות בתחומי התיירות, הטבע והסביבה, הסברה ביולוגית, פרויקט העגורים ושיקום אדמות הכבול. עגלה רתומה לטרקטור תערוך סיורים מקצועיים ללא תשלום בחוות, בתי הגידול ובאתרי מחקר סמוכים.
לבחון את הגידולים השונים ולקבל הסברים. הדרים
עצים מעוצבים
המסלול יעבור במטעי אפרסקים ושזיפים שבו עוצבו העצים בצורות שונות כדי להגביר תפוקה ולאפשר נוחות גדולה יותר של קטיף. המטיילים יוכלו לראות אפרסקים ננסיים שמתאימים לקטיף ידני, עצי אפרסק ושזיף שעוצבו בצורת האותיות V או Y על מנת שהשמש תחדור בין הענפים והעצים יניבו יותר פירות. חלקה של ניסיונות גידול חקלאי בהשקייה על ידי מים טרמו-מינרלים ניצבת בחצר החווה.
הטכניון מסייע במחקר על השפעת המים האלה בגידולי תירס, כותנה, גפנים, זיתים, אפרסקים והדרים. בנוסף, תוצג שיטת הארכת חיי מדף של תמרים לחים מזן לחיאני, גידול קיווי בסוכה בשיטה ניו-זילנדית, ייעול השימוש במים בהשקייה ופיתוח שיטות ידידותיות של הדברה ביולוגית במטעי הפרי והכרמים.
עצים ננסיים לצד עצים רגילים
פרחי חממות בעציצי בית
אזור הצפון מתמחה גם בגידולי צמחי בית בעציצים. בתערוכה ניתן יהיה לראות פיתוחים של אדמונית עשבונית, היפריקום, גיבסנית, סולידגו, לימוניום ושושן צחור שתפרחתו פונה כלפי מעלה. אנחנו מכירים את הפרחים האלה ואת צמחי הקישוט בדרך כלל מזרי הפרחים שקונים או מקבלים כמתנה ועכשיו אפשר ללמוד איך לגדל אותם לבד בעציץ הפרטי בבית. פרחים אלה גדלים בדרך כלל בחממות או בשדות הפתוחים והזנים שפותחו מאפשרים לגדל אותם בעציצים.
פטריות צבעוניות
תנופת גידול הפטריות הטריות בארץ החלה בגליל. בתי גידול של פטריות שמפיניון הוקמו בזרעית, מעונה, מעלה יוסף, חוסן ומעיליא. ההצלחה והביקוש בארץ ובעולם הביאו לפיתוח זנים חדשים של פטריות וכך גדלות היום בצפון פטריות החורש (פורטבלו) ופטריות היער. בחווה לגידולים אורגניים פותחו פטריות יער בצבעי חום, צהוב וכתום. בשנה האחרונה החלו לגדל את פטריית הצפצפה השחורה שמכונה באיטליה Pioppino ועדיין לא קיבלה שם כחול-לבן.
אקזוטית עם ארומה
הפטרייה השחורה שייכת לקטגוריית הפטריות האקזוטיות שגדלות במזרח אסיה. ישראל מצטרפת למספר מדינות במערב אירופה והולנד שהחלו לגדל את הפטרייה הזו מתוך מטרה לשמור על עלות ייצור נמוכה ולהתחרות בשווקים העולמיים. ה"פיופינו" הישראלית כבר נבדקת על לשונם של השפים הגליליים ארז קומורובסקי ובועז קוינטר וזכתה לשבחים על הארומה החזקה והטעם הנפלא.
פרות עם ג'י. פי. אס
מחקר נוסף שמהווה פריצת דרך גם במושגים בינלאומיים הוא מעקב של 24 שעות ביממה אחרי התנהגות עדר בקר. קושרים לצווארן של הפרות מכשירי ג'י. פי. אס שמעבירים מידע היכן הן נמצאות בכל רגע נתון, האם הן אוכלות, ישנות או הולכות. רצועת חזה שמודדת דופק אצל ספורטאים נכנסה גם היא לפעילות כבודק החשק המיני של הפרים. הרצועה מספקת מידע על מספר הפעמים שהפר מזנק על הפרה ואם הוא מתלונן שכואב לו הראש הוא מגורש בבושת פנים מהעדר.
מעקב של 24 שעות. מתחם מוצל לפרות (צילום: ד"ר עמית דולב)
מי יציל את העגבנייה?
ביום הפתוח תוכלו להכיר גם את "טוטה אבסולוטה" ("העש הטוטאלי"). גברת אבסולוטה תיתן שם את הופעתה המרשימה כמזיק שעושה לנו שמות בעגבניות. יהיו שם עוד כל מיני מזיקים שאוהבים ענבים ורימונים. היצורים הזעירים האלה רועדים מאימה כשהם פוגשים את החוקרים שמפתחים שיטות לוחמה מתוחכמות כדי למגר אותם.
"טוטה אבסולוטה" הגיעה אלינו מספרד. איך היא עשתה את זה? יכול להיות שנוסע תמים הביא עגבנייה נגועה מדרום אמריקה לספרד, או פרוסה קטנה של עגבנייה בתוך כריך. זה הספיק לאבסולוטה כדי להתפשט לצפון אפריקה, אירופה ועכשיו למזרח התיכון. נראה מי יעיז אחרי הסיפור הזה להגניב במזוודה פרי או ירק. כריך אחד קטן יכול לחסל יבולים שלמים ואנחנו נשלם אחר כך 20 שקל לקילו עגבניות.
- איך מגיעים: מכביש 90 פונים בצומת גומא וממשיכים כחמישה קילומטרים בכביש 977. פרטים נוספים באתר של מו"פ צפון