שתף קטע נבחר

 

המלחמה באלכוהול: תוכניות יש, ביצוע אין

משרדי הממשלה קיבלו החלטות רבות, כדי להיאבק בתופעת השימוש באלכוהול, בגז צחוק ובגז מזגנים, אבל רובן נשארו על הנייר. גם החלטות שבוצעו חלקית, קוצצו. דו"ח המבקר

בני נוער וצעירים רבים שואפים גז צחוק או גז מזגנים או שותים אלכוהול. במקרים אחדים התוצאה היא קטלנית. מבקר המדינה מפרסם אחר-הצהריים (יום ד') בדו"ח העוסק בשלטון המקומי, כי למרות החלטות ממשלה בנושא מניעה והסברה, כמעט ולא נעשה דבר.

 

מהדו"ח עולה כי ביוני 2006 החליטה הממשלה "להעביר מיד את הטיפול במשקאות חריפים משכרים לרשות למלחמה בסמים". ומה נעשה? כלום. עוד קודם לכן, בספטמבר 2005 ביקשה הרשות למלחמה בסמים להקצות לה תקציב מיוחד למאבק בנגע האלכוהול והבקשה לא התקבלה. הרשות עצמה לא גיבשה תוכנית מניעה לשימוש באלכוהול.

 

הנתונים על השימוש הרחב שבני נוער עושים בחומרים שגורמים לשכרון חושים והזיות והמידע על הסכנות הנובעות משימוש זה העלו ברשות למלחמה בסמים ובמשרד החינוך את הצורך להפעיל תוכנית מניעה. ומה נעשה? רק בשנת 2008, שבע שנים לאחר שפורסמו נתונים בדבר השימוש הנרחב בחומרים נדיפים וכשלוש שנים לאחר שנתונים העלו כי מספר בני הנוער המשתמשים בחומרים אלו הוכפל, גיבשו משרד החינוך והרשות תוכנית למניעת שימוש בחומרים כאלו. המבקר ביקש מידע על יישום התוכנית, אך למשרד החינוך לא היה כזה.

 

גם במשרד החינוך התקבלו החלטות שלא בוצעו. המשרד החליט לתקצב ממונה על תחום מניעת השימוש בסמים, בטבק ובאלכוהול בבתי הספר העל-יסודיים בהם לומדים מעל 100 תלמידים. בפועל נמצא כי בכ-570 מבין 1,460 בתי הספר העל יסודיים לא מונה ממונה. "מציאות כזאת יש בה כדי לפגוע בפעילות המניעה בכשליש מבתי הספר העל-יסודיים", כתב המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס.

 

ומה עם הדתיים והערבים?

בשנת הלימודים תשס"ח נערך המשרד להפעלת תוכנית כוללנית למניעת השימוש בחומרים פסיכואקטיביים - במערכת החינוך. בביקורת נמצא כי ברוב בתי הספר לא יושמה ההחלטה להפעיל את התוכנית. עד אוגוסט 2010 היא הופעלה בכמחצית מבתי הספר היסודיים ורק בכשליש מחטיבות הביניים. בבתי הספר הממלכתיים-דתיים והממלכתיים-ערביים היא כלל לא הופעלה.

 

ממחקרים עולה כי חלק נכבד מהמשתמשים באותם חומרים מסוכנים הם עולים. ומה נעשה? המבקר מצא כי משנת 2006 הופעלה בהיקף קטן "תוכנית התערבות רגישת תרבות למניעת השימוש לרעה באלכוהול ובסמים לבני נוער יוצאי אתיופיה ולהוריהם". בשנת 2008 התוכנית הופעלה, אבל בקרב רק 450 בני נוער יוצאי אתיופיה. תוכנית דומה לבני נוער יוצאי ברית-המועצות לשעבר הופעלה לראשונה גם ב-2008 ובה השתתפו 120 נערים בלבד. אך בשנה שעברה, במקום להרחיב את הפעילות – צומצם היקף התוכנית.

 

המבקר מצא עוד בנושא זה כי משרד הרווחה לא פעל לאיסוף הנתונים על נפגע הסמים - בני נוער ומבוגרים כאחד - המטופלים על-ידי הרשויות המקומיות ולא דאג ליצירת מאגר מידע על המטופלים. בכ-200 מכ-250 הרשויות המקומיות לא פעלו יחידות לטיפול בבני נוער המשתמשים בחומרים פסיכואקטיביים ומשרד הרווחה לא הנחה את לשכות הרווחה ברשויות הללו כיצד עליהן להגיש שירות טיפול פסיכו-סוציאלי לבני נוער נפגעי סמים ואלכוהול שבתחומן.

 

בסיכום הפרק כתב המבקר, כי נתונים המשטרה וגם נתונים ממחקרים מלמדים על שימוש נרחב בחומרים פסיכואקטיביים בקרב בני נוער ומבוגרים. "הנתונים מחייבים את הרשות למלחמה וסמים ומשרד החינוך להיערך במהירות להרחבת פעילות המניעה בתחום זה. על משרד הרווחה לפעול ללא דיחוי להקמת מאגר נתונים. על הרשות למלחמה בסמים לקבל ממשרדי הבריאות והרווחה את כל הנתונים ולהקים ללא דיחוי מאגר נתונים ארצי על מטופלים".

 

המבקר מתייחס בדו"ח גם למכירת אלכוהול לבני נוער. הוא בדק שלושה יישובים - אשדוד, נתניה וקריית-אונו ומצא בהם 800 בתי עסק שמכרו אלכוהול, של-390 מתוכם לא היה רישיון עסק. המבקר כתב כי העיריות, מעבר לחובתן לאכוף על בעל עסק לפעול על-פי דין, עליהן לאחוז בכל כלי המצוי בידיהן כדי להילחם בנגד האלכוהול ולפעול לסגירת בתי עסק המוכרים משקאות אלכוהוליים לקטינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלכוהול. תוכניות יש
צילום: Index Open
צילום: צביקה טישלר
גז מזגנים. לפעמים מסתיים במוות
צילום: צביקה טישלר
מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים