עולם של מטה
ג'ון לנון זוכה לכבוד על מדרכות הוליווד. איי וויי-וויי פיזר מיליוני גרעיני חמניה על רצפת ה"טייט מודרן" בלונדון. ובברלין צריכים לשקול כל צעד במונחים של אור וצליל. מדור תמונת עולם
הוליווד היא עירם של כוכבי הקולנוע האמריקני הזוהרים. אלו שנכנסו עמוק ללבם של המעריצים, ועמוק לכיסם של המפיקים. לאות הערכה לגדולים שבהם נטבעו על מדרכות השכונה כוכבים שיהיו שם לעולמי עד. גם לג'ון לנון יש אחד כזה, אבל בהוליווד לא הסתפקו בכך. יום הולדתו ה-70 של היוצר הבריטי השנוי במחלוקת, שהפך לגיבור תרבות בינלאומי, נחגג גם שם בסדרת ציורי דיוקנאותיו בגיר.
מציירים אחד בזוג. לנון על המדרכה
תנו הזדמנות לשלום. לנון במשקפיים ורודים
אמני רחוב מקומיים התכנסו ברחבת בניין "קפיטול רקורדס" כדי לחלוק כבוד ללנון, שעדיין נחשב לאחד המוזיקאים המשפיעים ביותר על תרבות המערב. יותר מעשרים אמנים, ביניהם שוג'י נישימורה היפני הנודע, השקיעו את מירב מרצם, זמנם וגיריהם על המדרכה ויצרו סדרה צבעונית ומשעשעת של דיוקנאות של לנון. חלקם אף בדמותם של אייקונים אחרים - מישו ועד משפחת סימפסון.
במשפחת סימפסון ממתינים לו. לנון בצהוב
לנון כישו. לא בטוח שהוא היה מסכים לזה
אנטי שאנטי
רבות דובר על המשיכה של לנון ובת זוגו יוקו אונו לבודהיזם. לו רק היה לנון בחיים כיום, יתכן שהיה מנצל את ההזדמנות לקפוץ להודו, שם עברו מחגיגות יום ההולדת של מהטמה גנדי לפסטיבל ההינדו המסורתי. ככה זה במדינת הענק האסיאתית - אירוע רודף אירוע. ואנחנו חשבנו שהם בעניין של שאנטי.
חוגגים עם דורגה פוג'ה בניו דלהי
פסל של הסטה קאנקנה דאבי בעיר הידראבאד
וכך זוכים האלים לייצוג מחודש ברחובות הערים, מניו דלהי ועד לבומביי. דרוגה פויה, הסטה קאנקנה דאבי, ראמה, גאנש דמוי הפיל, הנומאן דמוי הקוף ועוד דמויות מיתולוגיות רבות קמו לתחייה כפסלים, ציורים או תחפושות. לפחות בתקופה זאת של פסטיבלים ומצעדים ססגוניים, האזרחים המקומיים יודעים לקיים בגדול את מצוות: הודו לאל.
מתפללות ומציירות בו זמנית. ציור של האל גאנש בעיר אלאבאד
סודות הגרעין הסיני
אנחנו הישראלים יודעים: גרעינים שחורים נועדו לצפייה במשחקי ספורט, מהסלון או מהיציע. נראה שלאוהדים יש בלעדיות על הפיצוחים. דמיינו לעצמכם אחד חובב אמנות מפצח את הגרעינים במוזיאון תל אביב מול ציור של מארק שגאל. אם תגיעו בימים אלה למוזיאון "טייט מודרן" בלונדון, אולי יהיה מחזה בדיוני זה קל יותר לעיכול. זאת בגלל מיצג "גרעיני החמניה" של האמן הסיני איי וויי-וויי.
גרעיני חמניה בלונדון. נצבעו אחד אחד
וויי-וויי על רקע דיונת הפיצוחים שלו
קצת קשה להאמין, אבל מיליוני הגרעינים עשויי הפורצלן, שפוזרו על רצפת חלל התצוגה במוזיאון, טופלו באופן אישי על ידי תושבים מהעיר ג'ינגדז'ן שגויסו למשימה על ידי וויי-וויי. הגרעינים נצבעו אחד אחד והובלו ללונדון על ידי האמן עצמו. הוא רק מקווה שהמבקרים לא יתפתו לאכול אותם. בכל זאת, מדובר ביצירת אמנות.
רחבת הריקודים
המבקרים בתערוכה של וויי-וויי בלונדון יוצרים באמצעות פסיעותיהם דפוסים משתנים בדיונת גרעיני החמניה. בתחנת הרכבת המרכזית בברלין עושים זאת ההולכים ושבים בדרך נקייה יותר, ומרתקת לא פחות. האמן סוון באייר וחבורת "Phase 7" יצרו מיצג אור קולי מדהים על רצפת התחנה וזה מגיב לצעדיהם של המבקרים כשינוי גרפי מותאם ובסאונד.
מבקרים בתחנה. אין סיבה לתפוס רכבת
באר משאלות אלקטרוניות בברלין
המיצג "Onskebronn" (פירושו באר משאלות בנורבגית) מבוסס על טכנולוגיית LED מתקדמת והמראות שהוא מפיק בהחלט גורמים למבקרים לפקוח עיניים ולהביט מטה לרצפה. צוות התחנה מביע תקווה שהם לא יתנגשו אחד בשני.
מהפכת אוקטובר
בצוות ה"לובר" הביעו תקווה שפתיחת התערוכה לאמנות רוסית במוזיאון הפריזאי המהולל, תסתיים גם היא ללא התנגשות. כזכור, ערב התערוכה לרגל שנת צרפת-רוסיה, איימו שבעה אמנים להחרימה כתגובה לחרם שהטילו נציגי ממשל פוטין על האמן המחתרתי אבדיי טר-אוגניאן.
טר-אוגניאן נותן הצגה על רקע עבודותיו ב"לובר"
העבודות של טר-אוגניאן. לא צונזרו למרות הכל
למזלם של המארגנים, בסופו של דבר טר-אגוניאן הורשה בלחץ האמנים להשתתף והאיום על ביטול האירוע החגיגי הוסר. האמן עצמו, הגולה בצ'כיה, הגיע לפתיחה. אין פלא, היתה זאת הזדמנות מצוינת עבורו למשוך את תשומת לבה של התקשורת לטובת המחאה המתמשכת שלו כנגד השלטון הדורסני במולדתו.
שלום עם טורקיה
למרות הגל האיסלמי ההולך וצובר תאוצה בטורקיה, יש מי שעדיין שומר על הציביון החילוני-תרבותי שלה, במיוחד באיסטנבול, שם מתקיימת תערוכת ציורי מנגה של ההוצאה לאור לחוברות קומיקס "שואייסה" מיפן.
מגלים את המנגה באיסטנבול
התערוכה, שנקראת "Discover Manga!: The World of Shonen Jump" חושפת את הקהל המקומי
לתמונות מתוך סדרות המנגה הפופולריות "One Piece" ו"Dragon Ball" שמתפרסמות כל שבוע כחלק ממגזין "שונן ג'אמפ". מלבד האיורים וקטעי הווידאו שנכללים בתערוכה, כמה מהסדרות היפניות עלו לשידור בטלוויזיה הטורקית - כל זאת כחלק מהידידות ההולכת ונרקמת בין המדינות. לא בטוח שלשביעות רצונם של קברניטי ממשלתנו.
צילומים: AP, AFP, רויטרס