קציצה על מקל
החשש מהפרצוף שיעשה האורח הכי חשוב שהוזמן לשולחן הוביל את רותי קינן למצוא דרך מצויינת לשכנע את הסועד הצעיר, בן שלוש, לאכול בהנאה, והוא אפילו לא היה צריך סכין ומזלג. אגב, זה לא לילדים בלבד
הקציצות הקטנות האלה הוכנו הפעם ממש ברגע האחרון לפני ארוחה בסגנון אסייתי, כדי לרצות את הסועד הצעיר ביותר, פעוט בן שלוש, שהוא, כמובן גם החשוב והאהוב מכולם. חששתי שמא הטעמים הקצת לא מוכרים, המראה הזר וההגשה הלא קונבנציונאלית של הארוחה כולה ירתיעו אותו, והקציצות נועדו לשמש גיבוי למנה העיקרית.
זה לא חדש שילדים הם עם בררן במיוחד, בעיקר כשזה נוגע לאוכל. אבל שוב ושוב אני נוכחת לדעת עד כמה הטעם הפשוט, הלא מתוחכם שלהם – ועם זאת, גם חסר הפשרות - מצליח לקלוע הישר ללב הקונצנזוס, למאכלים שהם בעצם חביבי הקהל. וזה בדיוק מה שקרה עם הקציצות התמימות ונטולות היומרה האלה, שהפכו בלי להתכוון למסמר הארוחה.
ה"קציצות על מקל" בהחלט פיתו את הזאטוט, שזרם גם עם התיבול האסייתי שעליו לא התפשרתי. הגדולים, שקיבלו אותן משופדות ונחות על מצע של סלט מלפפונים, גזר וצנון מרענן לפני המרק שהוגש כמנה ראשונה – נהנו גם הם. עד שהגיעה תורה של המנה העיקרית הקטן כבר שבע מכמות הקציצות שאכל ולא גילה בה כל עניין.
היתרון הבולט של הקציצות העסיסיות האלה (והן באמת עסיסיות - למרות שהן עשויות מחזה עוף שעלול להיות יבש – בתנאי שמטגנים אותן במהירות) הוא שהן אינן דורשות מזלג או סכין - אפשר להגישן כחטיף, במסיבת קוקטייל. כדי לשפד אותן יש לטגן מראש – יתרון מצויין למארחים - אך הן צולחות היטב חימום מחדש בתנור חם. ומניסיון העבר אני יודעת, שאפשר גם לחמם את הקציצות המשופדות על גריל פחמים – כשיוצאים לפיקניק.
הסלט הקטן שמלווה אותן הוא מרענן מצויין, עם טעמים שמשלימים את הקציצות. וכדי שלא ירגישו לבד – אפשר גם להגיש רוטב סויה לטבילה.
קציצות עוף אסייתיות
המרכיבים (ל-4 מנות):
1/2 ק"ג בשר עוף טחון2 כפות שמן
4 בצלים ירוקים, קצוצים דק
1 שן שום כתושה
1 כפית ג'ינג'ר טרי, מרוסק
2 כפות רוטב סויה
1 כפית סוכר
1 ביצה
1 כף עמילן תירס (קורנפלור)
50 גרם פנקו או פירורי לחם
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מערבבים את הבשר הטחון עם השמן, הבצל, השום והג'ינג'ר. טורפים את הסויה עם הסוכר, הביצה והקורנפלור. יוצקים על תערובת הבשר, מערבבים ומשהים כ-30 דקות.
- צרים מהתערובת קציצות קטנות מוארכות ומצפים אותן בפנקו או בפירורי לחם. מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את הקציצות במהירות משני הצדדים עד שהן מזהיבות. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ומניחים להן להתקרר.
- משפדים את הקציצות על שפודי עץ. מחממים בתנור, קולים על גריל או מחממים שוב על מחבת לפני ההגשה.
(צילום: ירון ברנר)
סלט מלפפונים, גזר וצנוניות אסייתי
המרכיבים (ל-4 -6 מנות):
2 מלפפונים גדולים4 צנוניות גדולות
2 גזרים קלופים
4 כפות חומץ אורז (או חומץ בהיר אחר)
1 כף סוכר
1/2 כפית מלח
מעט צ'ילי גרוס (לא הכרחי)
2 כפות שמן אורז
אופן ההכנה:
- שוטפים את המלפפונים, חוצים ומוציאים את הגרעינים בעזרת כפית. פורסים לסהרונים דקיקים. מגררים את הצנוניות והגזרים לרצועות דקות. מניחים בקערה, מכסים ומצננים היטב.
- מערבבים את החומץ עם הסוכר והמלח עד שהם נמסים. מוסיפים את הצ'ילי, אם רוצים, ואת השמן וטורפים היטב. יוצקים את הרוטב על הירקות ממש לפני ההגשה ומקפיצים.
(צילום: ירון ברנר)