טיול על ארבע: סיור עם חברו הטוב ביותר בשוהם
המסלול השבועי של אורי תאר וחברו הטוב עובר הפעם בשוהם - ישוב במרכז הארץ שאימץ את נושא הסביבה כמפתח לאיכות חיים. פרט לכך, מציע הסיור במקום טיילת יפה, אתרים ארכאולוגיים וגם מסלול אופניים מואר. הכלב המתייר, פרק 8
מידע שימושי:
אורך המסלול: כ-8 ק"מ.
אופי המסלול: מסלול הליכה מעגלי לא קשה.
נקודת התחלה וסיום: מגרש החנייה של המרכז המסחרי בשדרות עמק איילון במרכז היישוב. לבאים באוטובוס, קו 500 של חברת סופרבוס מתחנת הרכבת תל-אביב מרכז (14 נסיעות ביום בכל כיוון, ושלוש בימי שישי), וקו 13 של אותה החברה מנתב"ג (20 נסיעות ביום בכל כיוון ו-14 נסיעות בימי שישי); או קווים 58 מבית-החולים שיבא, ו-85 מפתח-תקווה, שניהם של חברת קווים ושניהם בתדירות נמוכה יחסית.
שוהם (רשמית "שהם") היא פשוט בונבוניירה: יישוב איכותי בעטיפה יפה, ובעיקר ירוקה. הכוונה היא לא רק לגנים, למדשאות, לעצים ולחזות המטופחת, אלא למשהו עמוק בהרבה. שוהם אימצה לליבה את נושאי איכות הסביבה כשגרת יום-יום וכמפתח לאיכות חיים, והדבר ניכר היטב ביישוב, שייחד שליש משטחו כיער קהילתי. שוהם שוכנת על הגבעות המשקיפות אל מישור החוף במערב ואל השומרון במזרח, והיא מתוכננת בקפידה. סיור ביישוב מציע טיילת נוף יפהפיה, כמה אתרים ארכאולוגיים ששולבו במרקם העירוני, כמה תצפיות פנורמיות וכמה סיבות טובות לקנא. גם חובבי ספוטינג (כאלה שמחפשים מטוסים נוחתים) ורוכבי אופניים ימצאו כאן מה לעשות.
לאכול מהמדרכה
גרם מדרגות מוצל מוליך ממגרש החנייה של המרכז המסחרי (1) אל כיכר ספרא. סביב הכיכר המהווה את טבורו של היישוב, שוכנים גם בניין המועצה המקומית (2), המרכז המקומי לאמנויות הבמה (3) ומרכז התרבות (4). צעדנו צפונה בשדרות עמק איילון, רחובה הראשי של שוהם, שחוצה אותה לכל אורכה. השדרה מצוחצחת שאפשר לאכול מהמדרכה; אפילו בדל סיגריה אין. על מה שהכלבים והחתולים המקומיים משאירים מאחוריהם בשל אילוצי הטבע, אין בכלל מה לדבר. כנראה שזה לא מקרה שהיישוב מתחיל בימים אלה בתוכנית הפרדת פסולת בבתי התושבים. הכל משולט, ממוספר ומתומרר; בשוהם אי אפשר ללכת לאיבוד.
יישוב איכותי בעטיפה יפה. המרכז המסחרי בשוהם (צילומים: אורי תאר)
בכיכר שלדג ניצבנו בפתחו של גרם מדרגות תלול, מלווה ברמפה, המוליך אל שכונת חמניות (5). השכונה המוכרת יותר בשם "המצפה" על שם רחובה הראשי, מתנשאת על גבעה רמה וצופה אל סביבתה. בקצה גרם המדרגות נפנינו לאחור, נשמנו את הרוח המערבית והבטנו אל הנוף שנפתח אל השפלה. הלאה משם, בתוך השכונה שוכן גן חמניות ובו רחבת החלקה וגן שעשועים גדול ומוצל ביריעות ניילון כחולות. בהמשך התרגלנו למראה; גנים כאלה נמצאים כאן בכל מקום.
חצינו את הגן והמשכנו דרך רחוב החורש אל שדרות עמק איילון. פנינו ימינה (מזרחה) ושמאלה (צפונה) אל רחוב נורית, ומייד לאחר מכן שוב שמאלה (מערבה) אל גרם המדרגות העולה אל גן הגת. בגן מתקן קטן לדריכת יין מסוף התקופה הביזנטית (6). המשכנו מערבה דרך הגן וחצינו את רחוב בשמת אל גן החבל.
מנסה לתפוס שמש של אחר-צהריים ביום שישי מעונן. הדוברמן בגן החבל
"חסרים לנו כמה תושבים לסגור 20 אלף"
בליבו של הגן, ליד פסל הנושא את השם "הקשר", שוכנת רחבת תצפית (7) שממנה נוף יפה אל גוש דן. חברו הטוב ביותר התיישב על ספסל מעוצב וניסה לתפוס קרני שמש של אחר-צהריים ביום שישי מעונן. מטיילת הנוף שאליה הגענו בהמשך, התצפית טובה עוד יותר. פגשנו בחור עם כלב לבן שהתעניין אם אני "תייר בשוהם". אישרתי והדגשתי ש"אנחנו" אכן תיירים במקום. "תבואו לגור כאן", הזמין אותנו הבחור ומנה את מעלותיו של היישוב. "חסרים לנו כמה תושבים לסגור 20 אלף", סיים.
צעדנו דרך הגן, חלפנו על-פני מגרש כדורסל, ונכנסו אל גינת כלבים שהיתה ריקה מכלב (8). חברו הטוב ביותר ניצל את עשר הדקות הבאות לחיפוש אחר מכוניות שנעו ברחוב החבל, ושעט לאורך הגדר בכל פעם שאיתר מטרה נעה. הוא לא באמת זקוק לחברת כלבים. מדרום לגינה ניטעו עצי הדרים בערוגות עץ (9), ואיש אחד קטף מהפרי לביתו. רגוע בשוהם.
חברו הטוב בגינת כלבים השוממת
יצאנו מהגן דרומה אל רחוב תפן ופנינו שמאלה (שוב דרומה) אל גן הירדן. קבוצת ילדים ששיחקו כדורגל חדלו מהמשחק ובאו ללטף את הכלב. "הכל אצלו בדיוק במקום", ציין אחד מהם בסיפוק. יצאנו מהגן לרחוב יזרעאל, פנינו שמאלה (דרום-מזרחה) ועלינו בגרם המדרגות שהוביל אותנו אל גן הוואדי. מייד בכניסה אל הגן הצר והארוך שוכנת גת חצובה שבה קורת עץ גדולה מחוברת אל הבורג הדריכה (10). בקצהו הדרומי של הגן, מעט ימינה (מערבה), מעבר לרחוב תרשיש, ממשיך מעבר מרוצף דרומה אל מגדל המים (11). ממזרח לו נמצאים השרידים היפים של בית הבד בחורבת זיפזיפיה (12) ואפילו כמה אבני פסיפס עדיין מפוזרות במקום.
ליד בית הבד נמצאים מצפור הנצחה לבני היישוב שנפלו במערכות ישראל ואנדרטה לזכר לוחמי חטיבה 8, שנלחמו בלגיון הירדני ב-1948, ובלמו את התקדמותו אל נמל התעופה לוד (13). המצפור צופה מזרחה אל השומרון.
קורת העץ הגדולה מחוברת אל הבורג הדריכה בגת בגן הוואדי
מצפור ואנדרטה לזכר לוחמי חטיבה 8
ניחוח שיחי תבלין
חזרנו על צעדינו ופנינו ימינה (מזרחה) אל שביל עפר שהוליך דרך מגרש חנייה של מרכז מסחרי קטן (14) אל שדרות עמק איילון. פנינו ימינה (דרומה) וצעדנו בשדרה בצילם של שני פסלי איילים ממתכת (15), עד לכיכר אנפה. כאן פנינו שמאלה (מזרחה) ושמאלה (דרומה) אל גן שבולת (16). הגן נפתח בקצהו הרחוק אל רחוב תמר שבסופו מתחילה טיילת הנוף של שוהם. מהטיילת נשקף נוף יפה אל השדות החקלאיים מדרום ליישוב ואל אפיקו של נחל בית-עריף, אל תל-חדיד וההרים במזרח ואל המטוסים שגולשים כמו חרוזים על חוט לעבר מסלול הנחיתה בנתב"ג - מטוס אחר מטוס בהפרשים של שלוש-ארבע דקות. נחנו על ספסל ושתינו מים, והמשכנו לגלוש עם הטיילת במדרון עד רחוב מודיעים, שבו פנינו ימינה (צפונה).
צעדנו דרך גן הדסים ונכנסנו בסופו אל מובלעת בליבו של היישוב, השייכת למועצה האזורית חבל מודיעין. משרדי המועצה האזורית (17) ומקבץ של מוסדות חינוך ניצבו משמאלנו, ומימיננו הולכים ונבנים שני מבני משרדים גדולים המפרים את השלווה ואת קו-הרקיע המקומיים. חצינו שוב את כיכר אנפה, הפעם מזרחה אל גן תמנון (18) שבמרכזו תמנון גדול, ופנינו שמאלה (צפונה) אל רחוב מכבים.
גן תמנון
נוף יפה אל השדות החקלאיים מדרום ליישוב. טיילת הנוף
לאחר כ-250 מטר הגענו אל גן שחם הקטן (19) שבו נישא ניחוח שיחי תבלין. חצינו אותו וטיפסנו במעבר קטן אל רחוב גרניט. הרחוב מוליך צפונה דרך גן יובלים הנעים עד רחוב הזוהר, שבו פנינו שמאלה (מערבה). ימינה (צפונה) ברחוב מכבים ושמאלה (מערבה) אל גן מכבים. בשעה זו של שקיעה, הגן היה עמוס במתפללים לבושים בגדי חג, שבאו להקביל את פני השבת בבית-הכנסת הגדול בקריית אדמון ספרא (20). יצאנו אל שדרות עמק איילון, ופנינו ימינה (צפונה) אל נקודת ההתחלה ליד המרכז המסחרי. אף שהמרכז המסחרי המטופח אינו בנוי כקניון, תמצאו בו את היצע החנויות ובתי-העסק המאפיין את הקניון הישראלי הממוצע.
מה עוד:
- שוהם על שני גלגלים - שבילי אופניים יעודיים הוכשרו לאורכו של רוב המסלול המתואר כאן. קטע קצר בשד' עמק איילון, בין הכניסה הצפונית לעיר לכיכר שחף, אינו כולל שביל ייחודי לרוכבי אופניים, אך הוא נוח לנסיעה. המסלול יוצא מהמרכז המסחרי מערבה אל רחוב האודם, שמאלה אל גן הוואדי, ימינה ברחוב תרשיש ושמאלה ברחוב הלפיד. הוא ממשיך דרך כיכר אנפה אל רחוב צורן, ומשם שמאלה לאורך נתיב האופניים שהוכשר במקביל לכביש 444, עד שד' עמק איילון ליד הכניסה הצפונית אל היישוב. שם יש לפנות שמאלה אל שדרות עמק איילון, המוליכות אל נקודת ההתחלה. אורך המסלול הוא כ-5.75 ק"מ והוא מואר לכל אורכו.
- פארק יער שוהם
- משתרע על-פני שטח של כשני קמ"ר ממזרח לכביש 444, והוא מוגדר כיער קהילתי. שני מעברים מתחת לכביש מחברים בין בתי שוהם אל הפארק השוכן בשטח השיפוט שלה. בשנת 1987 החלה קק"ל בנטיעת העצים בפארק, ובחלקו הצפוני נטעו בעיקר מחטנים.
החלק הדרומי דליל מכדי לענות להגדרה "יער". בפארק הוכשרו מסלולי הליכה וחניוני נופש, והוא מצטיין בפריחה, בעיקר בחורף. בראש גבעת הספלולים והמדוכות, המתנשאת לגובה של 137 מטרים מעל פני הים, הוכשר מצפור, ונשקף ממנו נוף היקפי יפה. מקור שמה של הגבעה בשקעים שנחצבו בסלע ואשר שימשו לכתישת גרעינים ועשבי תבלין (מדוכות), ואולי גם כמזבחות (ספלולים).
בפארק מספר שרידים ארכאולוגיים, אך הידוע והחשוב שבהם הוא חורבת תנשמת, שבה התגלו בשנת 1995 שרידי כנסייה ביזנטית בעלת שלושה מעברים המשתרעת על-פני שטח של מאה מ"ר. במקום נתגלה גם פסיפס ובו הקדשה לבכחוס הקדוש, וזו העניקה לכנסייה את שמה. כיום הפסיפס מכוסה. ליד הכנסייה נתגלו בית בד, קברים ובריכת מים גדלה. מידע מפורט אודות הפארק, מפה ותמונות זמינים באתר היישוב.
שרידים ארכאולוגיים חשובים. כנסיית בכחוס ביער שוהם
- לכל הכתבות במדור "כלב והעיר הגדולה"