שתף קטע נבחר
 

"נסגור את המדינה ונפיל את דנקנר"

עובדי מכתשים הבהירו שיאבקו בגזירת ההתייעלות ובמכירת המפעל לסינים. יו"ר הוועד: "לטייקונים יש כסף אבל לנו יש נשמה", לדבריו, "דנקנר יעשה התייעלות, יפטר חצי והסינים יפטרו את השאר". ח"כ רגב: אזום חקיקה להגנת עובדים

עובדי מכתשים אגן נחושים להיאבק במכירת המפעל לקונצרן הסיני והיום (ג') החלו בצחצוח החרבות ובגיוס שותפים למאבק; וכשהסינים בפתח כל "השכונה" מתגייסת למאבק. היום נערכה ישיבה של עובדי מועצת רמת חובב, שבשטחה נמצאת מכתשים אגן, בשיתוף יו"ר וועד העובדים יעקב כהן ויושבי ראש וועדי העובדים של המפעלים השכנים, הנחושים לתמוך בעובדי מכתשים.

 

העובדים זכו אף בביקור תמיכה של חברת הכנסת מירי רגב (ליכוד) שהצהירה שתפעל לחקיקה שתמנע מקרים של פיטורי עובדים עם מכירת מפעל.

 

 

אנחנו מקווים שיהיה בסדר", אמר אחד מהעובדים המועסק כבר 20 שנה במפעל, "אני היחיד שעובד בבית". "הלוואי ולא יעבירו את המפעל לסינים. את הנשמה נתנו למקום הזה. ועכשיו בשביל כסף לזרוק אותנו? הסינים יותר טובים מאיתנו?" שאל בקול עובד אחר.

 

לא היו חסרים עובדים שישמיעו קולות יותר נחרצים: "נוחי צריך להבין שאנחנו נצא למאבק, להפגנות. הוא צריך להבין שכאן לא משחקים. זה חברה מצליחה ואנחנו איתה באש ובמים ונלך עד הסוף. הוא לא מכיר בכלל את העובדים בנגב"
, אמר אחד. אנחנו נסגור את המדינה ונפיל את דנקנר אם הוא לא יהיה איתנו", קבע בנחרצות עובד אחר. 

 

יו"ר הוועד: "הכל בשביל בצע כסף"

יו"ר הוועד כהן האשים בישיבה את הבעלים, נוחי דנקנר, ומנהלי מכתשים אגן בבצע כסף. "הכל בשביל בצע הכסף של המנהלים", אמר, "הידיעה על המכירה נפלה לעינו כרעם ביום בהיר. שמענו סינים והעובדים במפעל קיבלו סחרחורת. המשמעות זה שלא יהיו עובדים בארץ. במדינות אירופה מנסים לחסום את הסינים על ידי חקיקה אבל לא כאן. אולי לטייקונים יש כסף אבל לנו יש נשמה".

 

לדברי כהן ה"התייעלות" אותה מתעתד לבצע במפעל היא רק סימן להמשך: "אחרי שהעסקה תצא לפועל המפעלים כאן יחיו על זמן שאול. המפעל ימות מוות נשיקה. דנקנר יעשה התייעלות, יפטר 50% מהעובדים והסינים יפטרו את 50% הנותרים".

 

בני קמחי, יו"ר וועד עובדי טבע, המפעל השכן למכתשים-אגן, חושש אף הוא מהמכירה לסינים. "זו רק הייתה שאלה של זמן. תמיד אנחנו שומעים סינים והודים. כל פעם הסינים וההודים בפתח. זו מכת מדינה. חייבים לחוקק חוק - אם אתה מקבל כסף מהמדינה תישאר במדינה".

 

לטענת יו"ר וועד כימאגיס מאיר לחמי, האיום להעביר את המפעל רחוק מלהיות מרומז, ומשתמשים בו באופן תדיר במו"מ עם העובדים: "המפעל שלנו כבר קנה מפעל בהודו. עם כל מו"מ עם ההנהלה יש איומים שיעבירו להודו. זה כמו חרב על הצוואר. באנו לא רק מתוך הזדהות אלא מתוך צעקה שיכול להיות שאנחנו הבאים בתור. שמירת הקיים, ומקומות העבודה בדרום, צריך להיות פרוייקט לאומי ולעלות על שולחן הממשלה".

 

ח"כ רגב: הטייקונים חולים בשפעת חזירות

ח"כ רגב, שהבטיחה להירתם למאבק, חיזקה את העובדים במאבקם ואמרה ש"יש במדינה הזו שפעת חזירות, של אנשים חושבים שאפשר להפקיר עובדים. את הסינים לא מעניין פיתוח הנגב ועופר עיני. יש לפעול להצעת חוק - תוכנית הגנה לעובדים במקרה של מכירת מפעלים. מדובר במאבק חוצה מפלגות, אשר רק התחיל. ובשבוע הבא הדבר יובא לדיון בוועדות הכנסת, ביוזמתי. הרי האבטלה תעלה למדינה יותר". 

 

נזכיר, שהיום בערב נפגש יו"ר ההסתדרות עופר עיני ונציגי העובדים עם מנכ"ל אי.די.בי ומנכ"ל מכתשים אגן בניסיון למצוא פיתרון לחששות העובדים. הבעלים והיו"ר של קבוצת IDB, נוחי דנקנר, מסר היום ש"בין אם תהיה ובין אם לא תהיה עסקה במכתשים אגן יש להכיר בעובדה שמכתשים אגן מתמודדת בשווקים הבינלאומיים עם ייצור זול ועם תחרות עזה, לכן תהליך התייעלות משמעותי הוא בלתי נמנע. יחד עם זאת אני מבקש להבהיר כי החברה לא תפסיק את פעילות הייצור שלה בישראל ותמשיך להפעיל את מתקניה גם באשדוד וגם ברמת חובב שליד באר שבע.

 

"הנהלת החברה הונחתה על-ידי לבצע את תהליך ההתייעלות תוך הידברות והתייעצות עם עובדי החברה ועם ההסתדרות, בזהירות וברגישות רבה, תוך הקפדה על קיום תנאי ההסכם הקיבוצי והתייחסות ראויה והוגנת לעובדי החברה. אני פונה לכל הצדדים להיות קשובים זה לזה על מנת שיהיה ניתן לפתור את הנושא במהרה ולשביעות רצון עובדי החברה". 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי מכתשים משוחחים עם ח"כ מירי רגב
צילום: אילנה קוריאל
מכתשים אגן
צילום: סיון פרג'
נוחי דנקנר
צילום: סיון פרג'
עופר עיני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים