אין הכרעה בכנסת: התרנגולות ימשיכו להימחץ
ועדת החינוך עדיין לא קיבלה הכרעה בשאלת מרחב המחייה הדרוש לתרנגולות, זאת לנוכח התנגדות ח"כים, שדרשו להקים לולים ללא כלובים. ח"כ אורלב ל-ynet: "המצב של המטילות הוא בלתי נסבל וממש גובל באכזריות כלפיהן"
מאבק ממושך
בחודשים האחרונים מתנהל מאבק בין ארגוני בעלי החיים למשרד החקלאות בנושא הרפורמה בענף הלול. הארגונים דורשים שהמשרד יבטל במסגרת הרפורמה את השימוש בכלובים צרים המכונים "כלובי סוללה" ויחייב את הענף לעמוד בתקן האירופי לגידול תרנגולות. על תקנות הרפורמה קובעות כי לכל תרנגולת יוקצה מרחב של 550 סמ"ר במקום 350 סמ"ר כיום, עם אפשרות להרחבה ל-750 סמ"ר.בנוסף, נציגי הארגונים ונציגי המשקים המשפחתיים, מתנגדים לעמדת משרד החקלאות בנוגע למספר הימים בהם מותר למנוע מזון מהתרנגולות כדי לגרום לה לרדת במשקלה ולעודד אותה להטיל ביצים פעם נוספת במהלך העונה. בעוד שמגדלי עופות הגדולים טוענים כי ללא הרעבת החיות (הנשרה) - לא כלכלי לגדל עופות למטרות הטלת ביצי מאכל, נציגי הארגונים אומרים שמספר גדול של עופות אינו שורד את ההרעבה וסבורים כי מדובר בהתעללות.
העימותים בין משרד החקלאות לנציגי ארגוני בעלי החיים ומגדלי העופות החריפו בשנה האחרונה. במשרד החקלאות טוענים כי הרפורמה נועדה לאפשר שיפור משמעותי במצב הגידול של העופות וברווחתם, תוך התחשבות בהשקעה הכלכלית הנדרשת מהחקלאים בשדרוג הלולים החדשים.
בנוסף, במשרד מאשימים את נציגי הארגונים בהכשלת קידום התקנות וטוענים, כי השהיית הרפורמה גורמת סבל לתרנגולות החיות. במשרד הציגו גם מחקר חד,ש לפיו הקמת לולי עופות מעוף יקרה ביותר מ-30% מהקמת הלולים החדשים.
בעמותת "אנונימוס", המנהלת קמפיין ממושך נגד משרד החקלאות, מסבירים כי עשרות מדינות בעולם אסרו על קיומם של כלובי סוללה וכי שליש מהלולים באיחוד האירופאי הינם לולים ללא כלובים. עוד הם טוענים כי הלולים החדשים, שייבנו בהשקעה של 350 מיליון שקל, יבזבזו את כספי ציבור וינציחו את מצבם העגום של התרנגולות.
"המצב כיום - מתחת לכל ביקורת"
בדיון הקודם שנערך בוועדה בנושא, דרש ח"כ איתן כבל, יו"ר השדולה למען בעלי חיים, ממנכ"ל משרד החקלאות, לקבל נתונים על עלויות הרחבת הלולים מ-550 ל-750 סמ"ר ומי יממן את העלות. בתום הדיון הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ זבולון אורלב (מפד"ל), כי הוא לא נבהל מהעלאת מחיר הביצים לצרכן.
"התוספת של כמעט 50 שקל למשפחה ממוצעת לשנה (תוספת של 4 שקלים לחודש), נראית בעיני סבירה", אמר אורלב, "אם הממשלה תחזיר למשפחות מקבלות קצבאות את ההחזר, אפשר לעמוד בהסדר חברתי במסגרתו מחיר הביצים יעלה ב-4 שקלים לחודש".
בראיון ל-ynet אמר אורלב, כי "מדינת ישראל חייבת להסדיר בחקיקה את רווחת המטילות, לפחות ברמה המקבילה לאירופה. יתכן שיש צורך להשהות את הנושא ולבצע את ההתאמה באיחור של שנה-שנתיים, כדי לאפשר התארגנות ראוייה, אבל בסופו של עניין, עלינו להגיע לפחות לרמה האירופאית. הערך של צער בעלי חיים הוא ערך יהודי-יסודי, שבו מדינת ישראל לא רק שלא יכולה לפגר, אלא צריכה להיות אור לגויים".
עם זאת הוסיף אורלב, כי "יש להבטיח שלחקלאים יהיו את המשאבים הדרושים לביצוע הרפורמה ושענף המטילות יישאר משפחתי ולא יחייב את החקלאים למכור את המכסות לבעלי הון. במסגרת זו אני אעשה כל מאמץ להשלמת הדיונים ולביצוע הרפורמה. אמנם קשה כרגע להעריך אם יתגבש לבסוף רוב שיאפשר להעביר את הרפורמה על פי עקרונות אלה, אבל אעשה כל מאמץ אפשרי. בינתיים, המצב של המטילות הוא בלתי נסבל, מתחת לכל ביקורת וממש גובל באכזריות כלפי המטילות".
בדיון היום נכחו, בנוסף לחברי הוועדה, גם נציגי משרד החקלאות, נציגי ארגונים למען בעלי חיים, נציגי מגדלי עופות ובעלי משקים משפחתיים.