שתף קטע נבחר
 

בדרך לביצה: כמה מקום צריכה תרנגולת?

ארגוני זכויות בעלי חיים תקפו את משרד החקלאות על תנאי הצפיפות בהן חיות תרנגולות מטילות. במשרד בחנו את תנאי המחייה וההטלה של התרנגולות, ואומרים כי בעתיד, במסגרת רפורמה בענף, יזכו המטילות לשטח רחב יותר. עמותת "אנונימוס": המשרד מטעה את הציבור. צריך לבנות לולי "חופש" ללא כלובים, שהוצאו מחוץ לחוק בעולם המערבי

הרפורמה שמקדם משרד החקלאות בענף הלול זכתה לביקורת חריפה מצד ארגונים הפועלים למען זכויות בעלי החיים. אלה טענו כי תנאי המחייה של התרנגולות המטילות מזעזעים, שהן דחוסות בכלובים צפופים המועדים להתפשטות מחלות, ושישראל שותפה להתעללות בבעלי הכנף בדרך שהוצאה מחוץ לחוק באירופה.
 
במשרד החקלאות לא התעלמו מהביקורת. היום (ב') הכריז המשרד כי בתום עבודה מקיפה של צוות מקצועי שבחן את תנאי המחייה של התרנגולות, הן צפויות לזכות בשטח מחייה והטלה גדול יותר מזה הקיים בלולים המתועשים הישנים. עם זאת, המשמעות תהיה, כנראה, עלייה במחירי הביצים.


(צילום: עידו ארז)

 

על פי הדו"ח שפירסם המשרד בנושא, כאשר יוצאו מבני הלולים הישנים אל מחוץ לאזורים חקלאיים מיושבים לאזורים ייעודיים, יוקמו לולים מודרניים בהם יוכפל שטח המחייה של כל תרנגולת מטילה כדי להתאימו לתקן האירופאי - מ-350 סמ"ר ל-550 סמ"ר. בעתיד, לאחר שייבנו הלולים החדשים, ניתן יהיה אף להרחיב את המבנים ולאפשר לכל תרנגולת שטח מחייה של 750 סמ"ר.

 

במשרד ציינו כי מסקנות הדו"ח, שהוגשו למנכ"ל המשרד ואומצו על ידו, מספקות איזון בין רווחת ובריאות בעלי החיים, הגנה על הסביבה, ושמירה על אספקת תוצרת ביצים לאוכלוסיה בישראל, בהתאם למגבלות השטחים הקיימים להקמת לולים חדשים. 

 

עוד כתבות בנושא:

 

הצוות המקצועי ציין בדו"ח כי תידרש השקעה קטנה יחסית כדי לאפשר את הגדלת תנאי המחייה של התרנגולת המטילה, ואולם יידרש ייקור של עלות הביצה.  

 

מנכ"ל המשרד, יוסי ישי אמר: "ההשקעה הנוספת הנדרשת מהחקלאים, במקביל להשקעות המדינה, במעבר מהמצב הקיים של כ-350 סמ"ר לתנאים אידיאליים לעופות עלול לגרור 'הצבעה ברגליים' של המגדלים, והימנעות מהצטרפות לרפורמה. הדבר יביא לקיבוע המצב הקיים של שטח של כ-350 סמ"ר למטילה בלולים מיושנים רבים. שטח של 550 סמ"ר למטילה הינו פשרה ריאלית בין שיפור רווחת המטילה לבין סבירות ברמת ההשקעה". 


צילום: עידו ארז
(צילום: עידו ארז)

 

בעמותת "אנונימוס" טוענים בתגובה כי משרד החקלאות מטעה את הציבור, ושהדו"ח מגמתי ומסולף. לדבריהם, הדו"ח מתפרסם בתגובה לקמפיין "אנונימוס" הדורש כי הלולים החדשים שצפויים להיבנות בקרוב יוקמו בממשקי "חופש", ללא כלובים, בהתאם למגמה במערב. 

 

"גידול תרנגולות בכלובי סוללה נאסר במרבית מדינות העולם המערבי והינו שיטה שאבד עליה הכלח", אמרו בעמותה. הם טענו כי המשרד מזלזל בכל הנוגע לרווחת חיים בעלי חיים, והבשורה בדבר הגדלת שטח המחייה של התרנגולות בכ-200 סמ"ר אינו תורמת באופן משמעותי לבריאותן.

 

בעמותה ציינו כי מדו"ח הפאנל המדעי לרווחת בעלי-חיים ולבריאותם של הנציבות האירופית, לולי הסוללה הצפופים מהווים כר פורה להתפשטות מחלות ולהיווצרות מוטציות חדשות של נגיפים - "בשל הצפיפות האדירה של עשרות אלפי בעלי-חיים במכלאה אחת, בשל הפציעות וחולשת השרירים והעצמות, ובשל הפגיעה במערכת החיסונית של העופות". 

 

מנגד ציינו המומחים בדו"ח המשרד כי שיעורי התמותה והתחלואה הקיימים כיום בלולים נטולי כלובים גבוהים יותר לעומת לולי "סוללה", בהם קל יותר לשמור על בריאות העופות ועל בריאות הביצה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
צילום: ירון ברנר
באדיבות "אנונימוס"
מומלצים