מי עדן: הציוד נדפק? העובד משלם
חברת המים גובה כסף מעובדים שהציוד שלהם נפגע, ו"רודפת" אחריהם עם החוב גם אחרי שעזבו. החברה: "במקרה של זדון או רשלנות מצד העובדים, חוקי לגבות כסף". מומחה ליחסי עבודה: "אם בית המשפט לא קבע שהעובד אשם בנזק, זה לא חוקי"
עובדים של חברת המים מי עדן נדרשים לשלם מכיסם על פגיעה בציוד של החברה. כך נודע ל-ynet. החברה גובה כסף מעובדים גם לאחר שעזבו את עבודתם, ואפילו מעובדים של חברות אחרות שנמצאים עמה בקשרי עבודה.
"כשהתקבלתי לעבודה בחברה, החתימו אותי על חוזה העסקה, שהיה בו סעיף שלא ממש הבנתי ולא ממש שמתי לב אליו, שאמר ש'ככל שייגרם נזק לציוד של החברה, יהיה על העובד לשאת בנזק'", מספר עובד של מי עדן, "לא היה לי מושג כמה זה יעלה לי". העובד כבר אינו נמצא שם כיום, אבל כעת, בדיעבד, הוא נדרש לשלם מכיסו על פגיעה בציוד של החברה. העובד טוען שפגע בציוד בטעות, ואילו בחברה מאשימים אותו שפגע בו בזדון - וזאת, למרות שמעולם לא השיגה אישור מבית משפט, או אפילו מהמשטרה, שהעובד אשם בפגיעה ברכוש.
במי עדן מאשרים כי הנוהל קיים, וטוענים כי הוא מקובל וחוקי. מהנמסר ל-ynet: "במסגרת הסכם ההעסקה מתחייב העובד שלא לפגוע בחברה או ברכושה במזיד או ברשלנות ולשמור על ציוד החברה הנמסר לידיו ולשימושו לצרכי עבודתו. ההסכם כולל אמירה כללית לפיה ככל שייגרם נזק לציוד, בשל רשלנות או חבלה מכוונת של העובד, יהיה על העובד לשאת בנזק".
"מדובר בהסכם העסקה סטנדרטי הנהוג בחברה והסכמים דומים לו מקובלים ונהוגים בחברות רבות במשק. החברה מקפידה לפעול בכל עת לפי כל דין ובכלל זה לפי חוק הגנת השכר. מי עדן מקפידה לנכות נזקים שנגרמו לה בידי עובדים רק בנסיבות שבהן מתקיימות במלואן ההוראות המאפשרות ניכוי".
האמנם נוהל חוקי? עו"ד עמית גורביץ', עורך דין מומחה ליחסי עבודה ומנהל פורום יחסי עבודה ב-ynet, מפקפק בטענות החברה. לדברי גורביץ': "אני לא מכיר את פרטי החברה, אבל לפי מה שעולה מטענות העובדים וגם מטענות החברה עצמה ובהנחה שהפרטים מדוייקים, החברה עוברת לכאורה על החוק".
"חוק הגנת השכר מתיר לגבות מעובד כסף, אם הוא התחייב על כך מראש, במקרה של חוב או במקרה של רשלנות או זדון. חוב בוודאי שאין כאן, ובשביל לקבוע שיש רשלנות או זדון צריך בית משפט. אם נכונה טענת העובד שאפילו לא נחקר במשטרה, הרי שלא ברור על סמך מה החברה קובעת שנעשתה רשלנות? מה זה, בית דין שדה של מי עדן?"
גובים גם מעובדים של חברות אחרות
בנוסף על הגבייה מעובדיה-שלה, מסתבר שמי עדן אינה מהססת לגבות כסף גם מעובדים של חברות אחרות. "עבדתי לפני חמש שנים בתפקיד ניהולי זוטר בחברה שהיא לקוחה של מי עדן", מספר רן (שם בדוי), "עובד של מי עדן הביא למשרד מיכל מים, ובמקרה, אני קיבלתי את פניו. הוא לא בדק מה התפקיד שלי בחברה שעבדתי בה, אם אני בעלים, מנהל בכיר, מורשה חתימה, עובד שהוא לא מורשה חתימה או סתם אחד, אלא פשוט החתים אותי, ואני, בתמימות, חתמתי. פתאום, שנים אחר כך, אני מקבל מכתב ממשרד עורכי דין של מי עדן שאומר שחתמתי על ערבות לציוד והציוד חסר".
"אמרתי להם, קחו את הטלפון של בעלי החברה שעבדתי בה, מה אתם רוצים ממני?", מוסיף רן, " אבל הם אמרו, זה לא מעניין אותנו, אתה חתמת אז אתה תשלם, והודיעו לי שהצעד הבא שלהם יהיה לפנות להוצאה לפועל. אם זאת לא חוצפה, אני לא יודע מה זאת חוצפה". ממי עדן נמסר ל-ynet ש: "איננו מכירים את פרטי המקרה ולכן לא נוכל להגיב עליו. לכשיתקבלו הפרטים, נוכל להתייחס למקרה לגופו ולפעול באופן המתבקש".