20 אלף מצבות ישופצו בהר הזיתים עד 2013
מדי שנה ישופצו בבית העלמין העתיק כ-7,000 מצבות, בעלות של 84 מיליון שקל בשלוש שנים. בפרויקט השיקום נחשפים, בעבודה איטית ומדוקדקת, קברים מהמאה ה-16 שכוסו ונעלמו
חברי הוועדה לענייני ביקורת המדינה סיירו היום בבית הקברות היהודי העתיק בהר הזיתים בעקבות דו"ח מבקר המדינה על התוכנית הממשלתית לפיתוח האתר ושיקומו. בדו"ח הזהיר המבקר כי למרות ההשקעה הרבה במקום - והתכנון להשקיע עד שנת 2013 סך כולל של למעלה מ 84 מיליון שקל - הרי שכל אלו עלולים לרדת לטמיון אם לא יאובטח ההר, מפני מעשי הוונדליזם, חילול הקברים ושבירת המצבות, ריסוס כתובות הנאצה, שפיכת הפסולת והסחר בסמים, המתבצע בו.
רבע מהתיירות הנכנסת
מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, מוטי חזן, הציג את שיקום בית העלמין הענק, שראשיתו לפני כ 2300 שנה, והקבורה נמשכת בו עד היום. הוא הציג את ההרס הרב שגרמו שלטונות ירדן בהרס מצבות, העלמתן ובכיסוין באלפי טונות של עפר שטחים נרחבים בבית העלמין. כך כוסו ונעלמו עשרות קברים מהמאה ה16 ואילך – ואלו הולכים ונחשפים היום בעבודה איטית ומדוקדקת.
לדברי חזן, בתוך כחמישה חודשים תושלם פריסתן של מצלמות אבטחה וחיישנים שיקיפו את ההר כולו ואשר יחוברו למוקד – שיפעיל במידת הצורך מאבטחים או יזעיק כוחות משטרה ומג"ב.
הר הזיתים. מצלמות אבטחה בדרך
"הר הזיתים הוא אתר היסטורי, תרבותי, תיירותי ודתי. חיוני לשמור על הריבונות הישראלית בו, וחובה לאפשר לכל אדם, בכל שעה, גישה חופשית, נעימה ונוחה אליו", אמר יו"ר הוועדה ח"כ יואל חסון (קדימה), שהבהיר כי כי בעוד חמישה חודשים בדיוק תבדוק הוועדה אם אכן המוקד מופעל ומפקח כפי שהובטח.
חסון ציין כי הר הזיתים הוא האתר השני בארץ מבחינת מספר המבקרים בו, שכש-25% מהתיירות הנכנסת לארץ, יהודית ולא-יהודית, מגיעה אליו.
ויהיה גם מרכז מידע
אנשי הרשות לפיתוח ירושלים וכן נציגי ראש הממשלה הדגישו בסיור, כי בתום פרויקט השיקום, בשנת 2013 יש להגדיר גוף אחד, מתוקצב ובעל סמכויות, כמו מועצת בתי העלמין, שתתחזק את ההר כולו, מבחינת שיקום, ניקיון, אבטחה, מידע ופיתוח. במסגרת פרויקט השיקום, יוקמו גם שבילי
הגישה בתוך בית העלמין ובמבואותיו. לצורך זה כבר הוכנה תכנית אדריכלית שכוללת שערים וקירוי דקורטיבי, התואמים את אופי המקום, וכן ברזי נטילת ידיים.
על מנת לאפשר לבאי בית העלמין לאתר את מיקומו המדויק של כל קבר, הוחלט על הקמת מרכז מידע בו ירוכזו נתוני שמות ומקום קבורתם של עשרות אלפי היהודים הקבורים בהר. מדובר באיסוף מידע הלקוח מספרים עתיקים וצילום לוויני, וכן חקירות היסטוריות וארכיונאיות רבות.
בסיור השתתפו השר לשירותי דת יעקב מרגי ונציגי משרד מבקר המדינה, עיריית ירושלים, משרד ראש הממשלה, הרשות לפיתוח ירושלים, החברה לפיתוח מזרח ירושלים, משטרת ירושלים ומועצת בתי העלמין.