שומר נפשו יטעם
או שאתם אוהבים אותו או שאתם שונאים אותו, אצל השומר אין באמצע. רותי קינן החליטה להילחם בהתנגדות מבית והכינה מרק שומר והוסיפה לו גם ערק. איך יצא? תנסו ותטעמו
אני מודה: הירק הזה, שבילדותי בכלל לא ידעתי שהוא קיים, עושה לי משהו. אולי הריח האניסי של עליו, ואולי הטעם העסיסי והמרקם הקראנצ'י של הגלדים הם שמארגנים לי חגיגה כשהוא מתארח ומשמח סלט ירוק פשוט. המראה האלגנטי של גלדיו המוארכים, גבעוליו הקטומים והעלים העדינים הנחבאים ביניהם תורמים להתפעמות האסתטית. בקיצור, אני חולה על שומר.
ושלא תחשבו שזה פשוט, בבית בו גדלתי התייחסו בחשדנות אפילו לחסה, שלא לדבר על ירקות משונים כמו כרשה או במיה, שמעולם לא חצו את גבולות אגן הים התיכון ולא נדדו צפונה, לאירופה המרכזית והמזרחית. הירק הים-תיכוני היחידי שזכה לחנינה היה החציל, ואני חושדת שגם זה בזכות תרומתו הייחודית להכנת הממרח דמוי הכבד קצוץ בזמן הצנע. ואם זה לא מספיק, במשפחה שהקמתי יש לא מעט מתעבי אניס מושבעים, כאלה שלא מבחינים בין התבלין, למשקה או לירק: כל מה שנושא טעם וריח שיש לו קשר לאניס מוקצה מחמת מיאוס, בטרם טעימה. אצלנו זה קשור איכשהו גם לשנאת החינם לכוסברה, שכן עם מחנה שונאי האניס נמנים גם אלה האחרונים.
למרבה הפלא, ובניגוד גמור לטעמים שעליהם גדלתי, אני חסידה מושבעת גם של כל המשקאות החריפים המבוססים על אניס: מריקאר ופסטיס הצרפתיים ועד אוזו היווני, ראקי הטורקי וערק המזרח תיכוני. אני אוהבת להתבונן בפלא ההופך את המשקה הצלול לחלבי במגעו עם מים, ובאופן אישי מעדיפה למהול את שלי במתינות ולהוסיף הרבה קרח, כדי לא לפגוע בטעם המרוכז ובכמות היחסית של האלכוהול.
אולי בהשפעת המשקה החריף, אני לא מוותרת וממשיכה לחזור ולנסות להמיר לאניסיות את האפיקורסים, וזה די מצליח לי בזמן האחרון.
לפני כמה שבועות קיבלתם ממני שומר אפוי כמצע לדג וברוטב טחינה. אצלנו, אפילו מי שהכריזו שהם לא מתקרבים לאניס, אהבו אותו. בימים אלו, כשסוף-סוף מפציע מזג אוויר המתאים למרק, הצלחתי להסוות את נוכחותו של הירק במרק קרמי. לדעתי, קשה מאוד היה לא להבחין בטעם האניסי, שהועצם עוד יותר בתוספת ערק, אבל גם הניסוי הזה זכה להצלחה – המרק התקבל בחמדה והצלחות נותרו נקיות. באמת מומלץ לנסות, הטרחה לא גדולה ולאוהבי האניס צפויה חוויה. אם יש ילדים בסביבה אפשר בהחלט לוותר על הערק או להוסיף אותו בכמות מדודה הישר לצלחות האישיות.
בעודי חוגגת את ניצחון הטעם, וכשכבר חשבתי שהצלחתי לקעקע את חומת ההתנגדות הבצורה, העזתי להציע לראש זרם המתנגדים להצטרף אלי ולהרים כוסית משקה ערק בגרסה משובחת במיוחד שנפלה לידי בזמן האחרון. אבל הוא הודיע לי בנחרצות "השתגעת? אני שונא אניס!"
(צילום: ירון ברנר)
מרק שומר עם ערק
המרכיבים (ל-6 מנות):
1 ק"ג שומר
2 כפות שמן זית
מלח
1/2 ק"ג תפוחי אדמה
6 כוסות ציר עוף (אפשר מאבקת מרק) או מים
2 יחידות אניס כוכבי או 1/2 כפית גרגרי אניס
1 עלה דפנה
1 כפית גרגרי פלפל
2 כפות ערק
אופן ההכנה:
- מסירים מהשומר את הגלדים החיצוניים, קוטמים את הראש והתחתית ושוטפים היטב. חותכים לרבעים או לפרוסות ומניחים בסיר בינוני. מוסיפים את השמן וזורים מעט מלח. מטגנים על אש גבוהה עד שהשומר מזהיב ומתרכך מעט.
- קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות. מוסיפים לשומר ביחד עם הציר או המים ומביאים לרתיחה. מכניסים את האניס, עלה הדפנה וגרגרי הפלפל לשקית בד או גזה ומשקיעים במרק. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות או עד שהירקות רכים מאוד.
- מסירים מהאש ומצננים מעט. מסלקים את שקית התבלינים ומעבדים את המרק למחית במיקסר מוט או בבלנדר. מחזירים לסיר ומביאים לרתיחה מחדש.
- כשהמרק רותח, מוסיפים את הערק ומבשלים עוד דקה-שתיים. מגישים מיד.