התפטרתם כי עברתם דירה? אולי תקבלו פיצויים
גם אם התפטרתם מהעבודה כי עברתם למקום יישוב מרוחק ייתכן שאתם זכאים לפיצויים. זאת, אם בכוונתכם לגור בהתנחלות, מושב, עיירת פיתוח ואם לא מדובר במעבר זמני. מה עוד אתם צריכים לדעת כדי לקבל את המגיע לכם
כשלמשפחת בן כנען נשבר סופית מדירתם הצפופה, ברמת גן הצפופה, ובמצבם הכלכלי הצפוף, הם החליטו לנסות את מזלם באזורים יותר פתוחים "אנרגטית" – אולי שם יבוא השינוי המיוחל? מאחר ומחירי הדיור באיזור השרון לא באו בחשבון מבחינתם, הם פנו לחפש צפונה יותר, וכך הגיעו לרכוש בית קטנטן בפאתי עפולה.... דנה עזבה את עבודתה ברמת גן, לטובת עבודה בביצה המקומית, ויוסי מצידו המשיך, כמתוכנן, לעבוד בבית.
כשדנה שמעה שהיא זכאית לקבל פיצויי פיטורים מהמעביד הרמת גני, על אף שהיא זו שהתפטרה, היא פנתה אליו בשמחה; אך זה הדף את פנייתה בגסות: "מה אכפת לי אם עברת לעפולה? או לאוסטרליה? זו הייתה בחירה שלך להתפטר, ואני לא חייב לשלם לך כלום". מי משניהם צודק?
עברתם דירה ? אולי מגיע לכם פיצויים
במקרים שונים שדיברנו עליהם בעבר, ראינו שעובד שהתפטר מעבודתו זכאי לעיתים לפיצויי פיטורים, ממש כאילו פוטר. מדובר למשל במקרים בהם התנהגות המעביד היא זו שגרמה לעובד להתפטר, או במקרים אחרים בהם המדינה תומכת בשינוי. כך גם, בכל הנוגע להתיישבות באיזורי פיתוח, או ביישובים חקלאיים למיניהם, החליטה המדינה להסיר מדרכו של העובד המתלבט את החשש כי יאבד את הפיצויים אם יעבור לשם, והבטיחה לו שזכאותו תישמר, גם אם יתפטר לטובת המעבר.
התנאים לקבלת פיצויים
ועדיין, טרם תארזו את מטלטליכם, קחו בחשבון שלא כל עובד ששינה את כתובתו לעפולה, יקבל פיצויים. בית המשפט יבחן את קיומם של 3 התנאים הבאים, הלקוחים מהחוק ומהתקנות, טרם יחייב את המעביד לשלם פיצויים לעובד:
(1) האם ההתפטרות באה עקב כוונה להתיישב באותם יישובים?
(2) האם מדובר בישוב חקלאי או איזור פיתוח?
(2) האם העובד התגורר שם 6 חודשים לפחות?
להלן נעמוד על 3 התנאים הללו, ונבדוק אם הם מתקיימים בעניינה של דנה:
האם ההתפטרות באה עקב כוונה להתיישב? האם דנה התכוונה להתיישב בעפולה, ולכן התפטרה, או שהיא עזבה את העבודה ממניעים אחרים שבכלל לא קשורים לעפולה? המעסיק של דנה טוען שהיו לה בכלל שיקולים אחרים להתפטרות: היא ביקשה העלאה בזמנו, והוא סירב, ולכן עזבה.
דנה מצידה טוענת שבסופו של יום היא התפטרה בשל המעבר לעפולה: המשפחה החליטה לעבור צפונה עקב מצבם הכלכלי, ועקב העובדה שלדנה לא אישרו בעבר העלאה. דנה טוענת שהיא המשיכה לעבוד גם אחרי שבקשתה סורבה, אך במקביל החלה לחפש אופציות, ובסוף באמת עברה לעפולה, מה שמנע ממנה להמשיך ולהגיע כל יום לרמת גן המרוחקת.
לשמחתה של דנה, נפסק בעבר שאין צורך להוכיח שהמעבר הוא הסיבה היחידה להתפטרות, וזה טבעי לגמרי שיהיו סיבות נוספות, משפחתיות או כלכליות שהביאו לכך במשולב. מה כן צריך להוכיח? שהסיבה שהכריעה את הכף לטובת ההתפטרות, הייתה העתקת מקום המגורים, שכן זה לא סביר לדרוש מעובד להמשיך להגיע לעבודה הקודמת המרוחקת כל יום.
פתח עסק עצמאי... אז מה?
כך למשל, במקרה בו עובד עבר לישוב מרוחק באיזור פיתוח, טענה החברה כי ההתפטרות נבעה מתוך כוונה לפתח את עסקו העצמאי, המתחרה, ולא קשורה לשינוי במקום מגוריו. כן טענה החברה שהתובע המשיך להגיע לאיזור המרכז לפגישות, ולכן זו ראיה חותכת לכך שהוא מסוגל לעשות את הדרך כשהוא רוצה... בית המשפט קבע שפעילותו העסקית כן הועברה לצפון, שלמרכז הוא מגיע רק מספר פעמים בחודש לפגישות ספציפיות, ושזה סביר בהחלט שאדם יעזוב את עבודתו שהתרחקה עקב המעבר, ולא ייסע כל יום 150 ק"מ, לכל כיוון. לעובד נפסקו פיצויים.
במקרה אחר עברה עובדת מבאר שבע למצפה רמון, והתפטרה. המעסיק סירב לשלם לה פיצויים, בין היתר, בטענה שהיא רצתה להמשיך לעבוד במשרד בתנאים אחרים, אך הוא לא הסכים להם, ולכן עזבה. באותו מקרה נקבע, שגם אם העובדת ניסתה לשנות את תנאי העבודה ללא הצלחה, זה עדיין לא גורע מהסיבה העיקרית להתפטרות, שהיא כאמור מעבר מקום מגורים לאיזור פיתוח רחוק, והעובדת – כמו דנה שלנו - זכתה בפיצויים.
לעומת זאת במקרה מעניין אחר דחה בית המשפט תביעת פיצויים של עובד, כאשר נקבע שהוא עבר לקיבוץ והתפטר רק בשל הצעה עסקית מתחרה, ולא בשל הרצון לעקור לקיבוץ. בית המשפט בחן את סמיכות הזמנים בין חתימת חוזה השכירות בקיבוץ לבין המעבר לעבודה החדשה, וגילה כי הצעת העבודה קדמה להחלטה לעבור; ולכן המסקנה הייתה שהעובד התפטר מעבודתו לטובת העבודה החדשה, ולא לטובת החיים בקיבוץ. עובדה זו כשלעצמה גרמה לעובד להפסיד בתביעתו.
לסיכום, כל עוד תוכלו להוכיח שעברתם ליישוב הנמנה על היישובים המזכים (פירוט בהמשך), עקב כוונה ורצון להתיישב בו – ועקב כך ביצעתם התפטרות מהעבודה הקודמת – תוכלו לדרוש את הפיצויים.
יש לציין כי גם מעברי דירות אחרים, שלא ליישובים חקלאיים או איזורי פיתוח, יכולים לזכות עובד בפיצויים, וזאת על פי התנאים המסויימים שקבועים בתקנות פיצויי פיטורים. בין השאר הכירו שם במעבר דירה לרגל נישואים (לישוב בו היה גר בן הזוג בעבר, במרחקים מסויימים), לרגל העברת בן זוג לתפקיד אחר במשטרה, הצטרפות לשליחות, ואפילו עקב גירושין של העובד.
"ישוב חקלאי"? "איזור פיתוח"? איך יודעים?
כיצד יודעים אם המקום אליו אתם מתכננים לעבור מזכה אתכם בפיצויים?-לעניין יישוב חקלאי, ההגדרה היא: "קיבוץ, מושב, או ישוב שמרבית תושביו הם חקלאים". לגבי יישוב ש"מרבית תושביו חקלאים", יש לבדוק לגופו כל מקרה, אך סביר להניח שמי שעובר ליישוב מסוג זה, יידע שהוא "כזה".
- לגבי יישובים באיזור פיתוח, נקבעו בתקנות יישובים ספציפיים, עליהן נמנית עפולה של דנה: אופקים, אילת, בית-שאן, בית שמש, דימונה, חצור, ירוחם, כרמיאל, מגדל העמק, מדרשת שדה-בוקר, מצפה רמון, מעלות-תרשיחה, נתיבות, נצרת-עילית, ערד, צפת, קרית-גת, קרית-מלאכי, קרית-שמונה, שדרות, שלומי, יקנעם-עילית, עכו, טבריה, עפולה, גילון, עצמון, יודפת, יעד, קורנית, שכניה, מורשת, מנוף, מרכז ספיר, יבניאל, כפר ורדים, הילה, מתת, אדר, עמקה, תרשים, כמון, מכמנים, ורד הגליל, ארשת, עדי, הררית, פרחי אביב, צורית, טל אל, כליל, קציר, מנחמיה, מטולה, מגדל, רמת ישי, ראש פינה, כנרת (המושבה), כפר תבור, יסוד המעלה, מסד, מצפה נטופה, חיספין, אשחר, הר חלוץ, יובלים, מעלה צביה, רקפת, חורפיש, מצפה הושעיה, גבעת אלה, גבעת אבני, אלון הגליל, אבטליון, שרשים.
- לגבי התנחלויות, כל מי שהחליט לעבור להתגורר לראשונה בהתנחלות או היאחזות המופיעות ברשימה זו זכאי לפיצויים.
שימו לב שהתקנות חלות רק במקרה בו עברתם מיישוב שהוא אינו חקלאי, או כזה שאינו ממוקם באיזור פיתוח, ליישוב שכן עונה על התנאים (וגם לגבי התנחלות, התקנות לא חלות על מי שעבר מהתנחלות אחת לאחרת).
תגור באותו ישוב 6 חודשים לפחות
החוק קובע כי העובד צריך להתגורר בישוב לפחות במשך 6 חודשים, כדי להיות זכאי לפיצויי פיטורים. החוק לא קובע מפורשות מתי בדיוק יש להגיש למעסיק את הדרישה לפיצויים, אך מומלץ לעגנה כבר במכתב ההתפטרות, מראש, כדי למנוע ספקות וטענות עתידיות לגבי סיבת ההתפטרות.
בעניין זה אנו חוזרים לעניין מטרת המעבר האמיתית, ומטרת ההתפטרות: אם בית המשפט יתרשם כי המעבר היה פיקטיבי (לטובת פיצויי הפיטורים ודמי האבטלה בלבד), הוא לא ייתן לכך יד:
- כך למשל חשמלאי רכב מהרצליה, שעבד במוסך ברעננה במשך כ- 6 שנים, התפטר לטענתו בשל מעבר לקרית גת. המעסיק סירב לשלם לו פיצויים בגין התפטרותו, ובית הדין האיזורי דחה את תביעתו, אך החשמלאי לא היסס וערער לבית הדין הארצי. שם ביקש להציג ראיות רבות להוכחת הטענה שהוא התגורר בקרית גת, כולל חוזי שכירות של דירות בקרית גת וחשבונות חשמל (למשך סך של חצי שנה במצטבר).
לצערו קבע בית הדין הארצי שהמגורים לא היו אמיתיים או בפועל בקריית גת. הערעור נדחה והוא חוייב לשלם למעסיקו הוצאות שכר טרחה בגובה 5,000 שקל.
- לגבי זוג אחר שדרשו פיצויים עקב מעבר לערד (הם התגוררו למשך מספר חודשים אצל ההורים), נקבע שגם הם לא הצליחו להוכיח כי מרכז חייהם היה שם: "איננו סבורים כי היתה כוונה להעניק פיצויי פיטורים לעובד מתפטר, בניגוד לכל עובד אחר שהתפטר, רק בשל שניצל את העובדה שהוריו מתגוררים באזור פיתוח לצורך לינה זמנית בביתם. לא די לפיכך להוכיח הימצאות פיזית או לינה גרידא באזור הפיתוח משך 6 חודשים על מנת להוכיח את התקיימותו של תנאי זה, אלא יש להראות כי היתה כוונה כנה להתגורר באזור הפיתוח תקופה מסוימת שאינה חולפת או ארעית". בהתאם, תביעתם נדחתה.
יש לציין כי במידה וניסיתם להתגורר באיזור מזכה למשך חצי שנה, אך ניחוחות הכפר הבריחו אתכם חזרה לתל אביב, עדיין תקום לכם הזכאות לפיצויים. זאת כל עוד תוכיחו שהמעבר נעשה בצורה כנה מלכתחילה.
דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים . יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.
למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא.