המו"מ על השביתה נמשך אל תוך הלילה
מאז שעות אחה"צ נמצאים ראשי משרד האוצר וההסתדרות במו"מ קדחתני, בניסיון להגיע לפשרה. הדיונים מתנהלים ברוח טובה, אך רק עתה הגיעו ל"סוגיית הליבה" - השאלה בכמה יוגדל שכר עובדי המגזר הציבורי. נקודת האל-חזור של המו"מ היא השעה שש בבוקר, בה אמורה השביתה להתחיל. אוריאל לין החליט שלא לעתור נגד השביתה
מאמץ קדחתני למנוע את השביתה במשק . צוותי המו"מ של ההסתדרות בראשות היו"ר עופר עיני ומשרד האוצר בראשות המנכ"ל חיים שני מכונסים מאז השעה 16:00 במשא ומתן מרתוני, בניסיון למצוא פשרה במחלוקת ביניהם, שתמנע את השביתה הכללית במגזר הציבורי. עיני אמר למקורביו כי הצוותים מדברים על כל סעיפי ההסכם. הוא גם אמר, בליווי חיוך, כי יש "מלחמת עולם".
שר האוצר שטייניץ, שעזב מוקדם יותר הערב את הדיונים, שב אליהם לקראת השעה חצות, לאחר שנפגש עם ראש הממשלה נתניהו.
- שטייניץ להסתדרות: לשלם יותר לעובדים החלשים
- שרגא ברוש: "מעריך שלא תהיה שביתה"
- בלעדי: אוריאל לין לא יעתור נגד השביתה
הדיונים מתנהלים ברוח טובה, אך המו"מ מתארך ונראה כי לפקידים ולפעילים צפוי לילה לבן, עד שיימצא פתרון, אם בכלל, שימנע את השביתה. נקודת האל-חזור של המו"מ היא השעה 06:00, בה אמורה השביתה להתחיל. אם לא יימצא פיתרון עד אז, המשק יושבת - אף כי כרגע הדברים לא נראים כך.
השיחות עוסקות בין היתר גם בפרטים הקטנים של המו"מ, כמו דרישת ההסתדרות להגדיל את ההפרשות הפנסיוניות של העובדים, הדרישה למענק לאמהות עובדות וכן ואורך זמן השקט התעשייתי ביום שאחרי ההסכם.
משרד האוצר מנסה, כמו במקרים קודמים של סכסוך כללי במשק, לנצל את ההזדמנות כדי לזרז את סיומם של סכסוכי עבודה קיימים אחרים (נכון להיום ישנם 42 כאלה, ביניהם הסכסוך שהוכרז לאחרונה ברכבת ישראל). הניסיון הזה של האוצר יוצר חששות בקרב אנשי ההסתדרות, כיוון שהוא עלול להוביל לעימותים פנימיים בין הוועדים.
נראה כי הצדדים הלכו זמן רב סחור סחור מסביב ל"סוגיית הליבה" של המו"מ – השאלה בכמה יוגדל שכר עובדי המגזר הציבורי - ורק בשעות הערב המאוחרות הגיעו לדון בנושא. באופן רשמי, ההסתדרות דורשת תוספת של 3.5% בשנה במשך שלוש שנים ובסך הכל 10.5%. באוצר, לעומת זאת, מציעים 1.5% בסך הכל. למעשה, לשני הצדדים ברור שעליהם להיפגש באמצע, אך הם אינם מגיעים לכך בשיחות, למרות שעת השביתה המתקרבת.
בתוך כך, נודע ל-ynet כי איגוד לשכות המסחר החליט שלא להגיש הלילה את העתירה שתיכנן נגד ההסתדרות, שבה היה אמור לבקש את מניעת השביתה. גורם המעורה בפרטי ה"פוליטיקה של צמרת המשק" אמר ל-ynet כי לין ויתר על הגשת העתירה עקב מידע שקיבל מגורמים בארגונים הכלכליים. לטענת הארגונים הכלכליים, הם קיבלו מידע מההסתדרות לפיו קיים מתווה לפתרון בעית השכר במגזר הציבורי, מתווה שימנע את השביתה.
לא מוכנים לסגת
אחד המוקשים העיקריים הוא דרישת האוצר להעניק לעובדים תוספות שכר דיפרנציאליות שייטיבו עם בעלי השכר הנמוך (שהם מרבית העובדים) יותר מאשר עם העובדים בעלי השכר הגבוה. ראשי ההסתדרות כלל אינם מוכנים לדון בסוגיה הזאת כיוון שהם דורשים שההסתדרות עצמה תהיה זו שתחלק את התוספת - והיא ואינה רואה בכך עניין למו"מ עם האוצר.
ועם כל זאת, עדיין יש סבירות גבוהה שבאחת השעות הקטנות של הלילה או אף ב-06:00, המו"מ יסתיים בהצלחה ושני הצדדים יודיעו כי השביתה מבוטלת, וכי הם ממשיכים במו"מ מזורז עד לגיבוש הסכם.
במקרה של שביתה - מי ישבות?
אם כן תפרוץ שביתה כללית, היא אמורה לכלול את רכבת ישראל, אך לא את אגד ודן שהודיעו כי לא ישתתפו בשביתה. למעשה, המדינה תהיה בסגר מלא, כיוון שנמלי הים והאוויר ואפילו מעברי הגבול היבשתיים עם ירדן ומצרים יהיו סגורים.
ברשויות הציבוריות לא תהיה כל קבלת קהל. באלה נכללים כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, דואר ישראל ובנק הדואר, משרד הרישוי, מס הכנסה, מכס ומע"מ, הביטוח הלאומי ולשכות התעסוקה, איגודי הערים לביוב ולמים, הוועדות לתכנון ולבנייה, האפוטרופוס הכללי, עמידר ועמיגור, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, קק"ל, הסוכנות היהודית, המועצות הדתיות, בנק ישראל הרשות לניירות ערך וכן מעונות היום של נעמ"ת ואמונה. מעונות ויצו יפעלו כרגיל.
חברת החשמל ומקורות, מגן דוד אדום, מכבי האש וכן חברת התקשורת בזק יעבדו במתכונת שבת ויטפלו במקרי חירום בלבד. כך גם, כנראה, בתי החולים הממשלתיים, וכן קופת חולים כללית ובתי החולים שלה. בנוסף, ישבתו גם כל מפעלי התעשיות הביטחוניות - כולל התעשייה האווירית, רפא"ל, תע"ש ועשות אשקלון.
שירותי הקבורה יתקיימו ברוב היישובים. בחלק מהיישובים שבהם המועצה המקומית מספקת אותם, עלולים להיות עיכובים בקבורה.
בין אם יהיה הסכם ובין אם לא, מערכת החינוך תפעל כרגיל, זאת משום שהסתדרות המורים הייתה צריכה להודיעה מראש לבית הדין לעבודה אם ברצונה לשבות ועד כה היא לא עשתה כן.
במהלך השביתה, אם תתקיים, תפעיל ההסתדרות חדר מצב לשאלות הציבור, בטלפון: 1-700-700-331