ההסתדרות: "שביתה כללית החל מיום שלישי"
יו"ר ההסתדרות עיני הודיע הערב כי אם לא תושג התקדמות במו"מ עם האוצר בנוגע לעליית השכר במגזר הציבורי, יושבת כל המגזר הציבורי, כולל כל משרדי הממשלה והרשויות, משרד הרישוי, רשות המסים, הביטוח הלאומי, לשכות התעסוקה, הרכבות והאוטובוסים, מעונות היום וכן את נמלי הים והאוויר. קיימת אפשרות גם להשבתת בתי הספר היסודיים וחטה"ב
ההסתדרות הודיעה הערב (ה') כי "החל מיום שלישי הקרוב (2 בנובמבר) תחל שביתה כללית במגזר הציבורי שתימשך עד להודעה חדשה - אלא אם כן יגיעו בהסתדרות להסכמה עם האוצר". ההסתדרות החליטה על מועד השביתה בפגישה שערך הערב יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, עם ראשי האיגודים המקצועיים והוועדים הגדולים במשק שנועדה להיערכות לשביתה ולתיאומה.
הסיבה לאיום בשביתה היא דרישתו של עיני להעלות את השכר במגזר הציבורי ב-10.5%.
עד כה, משרד האוצר לא נענה לדרישה, ולמרות שעיני רמז שמדובר בעמדת פתיחה בלבד ושהוא מכיר באפשרות שיקבל הרבה פחות, הוא לא הגיע עד כה להסכמה עם האוצר. בהסתדרות טוענים כי האוצר מוכן לתוספת שכר של 1.5% בלבד, אם כי ניתן להעריך שגם העמדה הזאת היא עמדת פתיחה.
לדברי עיני: "אני מקווה שנגיע ביום שישי להסכמה ושלא יהיה צורך בשביתה". עיני ייפגש מחר עם שר האוצר, יובל שטייניץ, לפגישה שנחשבת מכרעת, שאם היא תסתיים בהסכמה עקרונית על תוספת השכר - לא תהיה שביתה.
הניסיון משביתות קודמות מראה שגם אם לא תושג הסכמה מחר, הדיונים בין הצדדים יימשכו עד הרגע האחרון, ויסתיימו ב"טקס" קבוע שבו המדינה מבקשת מבית הדין לעבודה למנוע את השביתה, בית הדין מורה לשני הצדדים לשבת למשא ומתן לילי שנמשך עד הבוקר שבו מתחילה השביתה, וגם אחר כך, כאשר עד ליום שלישי בבוקר לא יהיה ברור אם היא אכן תפרוץ, ובכל רגע נתון במהלך השביתה לא יהיה ברור מתי היא תסתיים.
נראה כי הוויכוח בין האוצר להסתדרות נסב, כרגע, לא רק על המקח-וממכר סביב גובה התוספת שתשולם לעובדים, כאשר לשני הצדדים ברור שתשולם תוספת כלשהי - אלא גם על דרישת האוצר שהתוספת תהיה דיפרנציאלית, ותפסח, לגמרי או באופן חלקי, על עובדים בחברות הממשלתיות שמקבלים גם כך שכר גבוה. שר האוצר שטייניץ הצהיר היום כי "המדינה צריכה לתת יותר לעובדים החלשים", והודה בכך כי יהיה מוכן לתת תוספת שכר משמעותית למאות אלפי עובדי המדינה והרשויות שמועסקים בשכר מינימום.
אין קבלת קהל. בשום מקום.
אף על פי שההערכה היא שלא תפרוץ בסופו של דבר שביתה, אם היא תפרוץ היא אמורה לכלול אם אכן תפרוץ שביתה במשק, ואם עיני לא יודיע על מגזרים שלא ישתתפו בה כ"מחווה" לציבור, היא אמורה לכלול את כל התחבורה הציבורית במדינת ישראל - כולל רכבת ישראל, אגד ודן. המדינה תהיה בסגר מלא, כיוון שנמלי הים והאוויר ואפילו מעברי הגבול היבשתיים עם ירדן ומצרים יהיו סגורים.
ברשויות הציבוריות לא תהיה כל קבלת קהל. באלה נכללים כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, דואר ישראל ובנק הדואר, משרד הרישוי, מס הכנסה, מכס ומע"מ, הביטוח הלאומי ולשכות התעסוקה, איגודי הערים לביוב ולמים, הוועדות לתכנון ולבנייה, האפוטרופוס הכללי, עמידר ועמיגור, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, קק"ל, הסוכנות היהודית, המועצות הדתיות, בנק ישראל והרשות לניירות ערך.
חברת החשמל ומקורות, מגן דוד אדום, מכבי האש וכן חברת התקשורת בזק יעבדו במתכונת שבת ויטפלו במקרי חירום בלבד. כך גם, כנראה, בתי החולים הממשלתיים, וכן קופת חולים כללית ובתי החולים שלה.
עדיין לא ברור מה יקרה במערכת החינוך: ייתכן שגם בתי הספר ייסגרו בשל הסכם שיתוף הפעולה שנחתם לאחרונה בין הסתדרות המורים וההסתדרות הכללית. מעונות היום של נעמ"ת, ויצו ואמונה ייסגרו. האוניברסיטאות יהיו פתוחות אך משרדי ההנהלה שלהם יהיו סגורים. ספק אם גני הילדים העירוניים ייפתחו, וגם אם כן, לא יהיו לילדים הסעות.
בנוסף, ישבתו גם כל מפעלי התעשיות הביטחוניות - כולל התעשייה האווירית, רפא"ל, תע"ש ועשות אשקלון. גם חברת אגרסקו לייצוא חקלאי תושבת - אף שלשביתה כזאת אין שום משמעות מעשית, כיוון שנמלי הים והאוויר יהיו ממילא סגורים והייצוא ישותק כולו.
ואם חשבתם לנצל את השביתה כדי לרשות תרבות - הרי שתעשו זאת במקום פרטי, כיוון שגם כל המוזיאונים ישבתו. השביתה לא תכלול את רשות השידור - רשת ב' ברדיו וערוץ 1 בטלוויזיה - אך הטלוויזיה החינוכית תשבות.
השביתה לא תכלול עסקים פרטיים שעובדיהם מאוגדים בהסתדרות, כולל הבנקים ובתי הזיקוק שהופרטו בשנים האחרונות, וכן מפעלי תעשייה, רשתות שיווק וחברות אבטחה.
ייתכן שגם בתי הספר ייסגרו
בניגוד לכל השביתות הכלליות הקודמות שידענו בשנים האחרונות, ייתכן שהשביתה תהיה קשה עוד יותר כיוון שיש אפשרות שהסתדרות המורים תצטרף לשביתה ותשבית את בתי הספר היסודיים וחלק מחטיבות הביניים, בשל הסכם שיתוף הפעולה שנחתם לאחרונה בין הסתדרות המורים וההסתדרות הכללית.
המדינה ביקשה השבוע מבית הדין לאסור על המורים להצטרף לשביתה כיוון שיש לה הסכם "שקט תעשייתי" עם הסתדרות המורים. אולם, בית הדין קבע כי הסכם השקט התעשייתי חל רק על דברים שקשורים לרפורמת אופק חדש ואינו קשור לשביתה הכללית.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "ביום שישי תיערך פגישה בין שטייניץ לעיני, במטרה להגיע לפשרה, או לפחות לצמצם פערים, ולמנוע שביתה שתפגע קשות במשק".