ה"מרכבה" חוגג 40: האנשים בטנק ממשיכים לנצח
אמצעי הלחימה המשמעותי ביותר של צה"ל, שנחשב לטוב ביותר מסוגו בעולם, לא שוקט על שמריו. מערכת ההגנה החדשה שמוטמעת בו מציבה אותו בחוד החנית של הטכנולוגיה, אבל לא פוגעת בפשטות ההפעלה שאפיינה אותו עוד מראשיתו
ה"בייבי" של טליק כבר ילד גדול. הטנק מתוצרת כחול-לבן, שנחשב לטוב ביותר בעולם, מלווה את ישראל כבר 40 שנה. מה שהחל את דרכו בראשית שנות ה-70 בבית מלאכה קטן בבסיס תל-השומר, הפך עד מהרה לאמצעי הלחימה המשמעותי ביותר של צה"ל בקרב היבשה.
רק לאחרונה הלך לעולמו
מי שנחשב לאבי המרכבה, האלוף ישראל טל (טליק).
כיום, ממשיך את דרכו ראש המנהלת, תת-אלוף ירון לבנת, שהעריך כי בשל המשך ההכרחיות בהצטיידות בטנקים צפוי פיתוח המרכבה להעסיק את התעשייה הביטחונית לפחות במשך שני העשורים הבאים.
בימים אלה משתדרג המרכבה במערכת הגנה אקטיבית חדשה, שעל הטמעתה מופקדת מנהלת שלמה במשרד הביטחון. אנשיה לא רק שעוקבים מקרוב אחר כל שלב ושלב בתהליך הייצור, אלא גם דואגים לערוך במערכות שיפורים וחידוש טכנולוגיים בהתאם לצרכים של הדרג שבשטח.
מערכת ההגנה אקטיבית, המכונה "מעיל רוח", נחשבת למילה האחרונה בטכנולוגיה שמותקנת בתוך טנק המרכבה סימן 4, שכבר הגיע לחטיבה 401. היא יכולה לא רק לזהות וליירט איומים שנורו לעבר הטנק, אלא גם לאתר את הנקודה שממנה שוגר. כל אלה מקנים למרכבה יתרונות רבים בשדה הקרב, לצד ההקפדה על כך שהפעלתו תהיה פשוטה - בהתאם לעקרון שהנחיל עוד טל בעצמו.
עוד לפני הצבת 46 מערכות המחשב בתוך כל טנק, אחראים אנשי בתי המלאכה 8, 9 ו-10 במרכז שיקום ואחזקה (מש"א) בתל-השומר על הפיכת משטחי הפלדה הרבים לטנקים. רוב אותם עובדים כבר חצו את גיל 50 ורבים מהם סבים לנכדים שמשרתים בשריון. למרות זאת, קשה למצוא ביניהם מישהו שחושב לעזוב את תפקידו.
אחד מאותם עובדים מסורים הוא מזור עמנואל מרמת-גן. בגיל 66 הוא מנהל העבודה הראשי שם, ובמרוצת השנים לא היה טנק מרכבה אחד - מסימן 1 ועד ל-4 החדיש, שלא עבר דרך ידיו. "אין ספק שכשמבינים את משמעות העבודה הזאת ומאמינים בצדקת הדרך, הרצון להיות חלק מהמערכת הזאת רק גדל".
קידמה בקנה. המרכבה
צילום: דלית שחם
מומלצים