שתף קטע נבחר
 

במקום המתה: כלבים נטושים נשלחים לניסויים

אימצתם חיית מחמד, התחרטתם ושלחתם אותה לכלביה העירונית? הכירו במציאות: יש סיכוי שהיא תומת - ובייסורים. עשרות כלבים מבין 20 אלף שננטשו בשנה שעברה, הועברו למוסדות מחקר שמבצעים ניסויים בבעלי חיים. העמותות מאיימות: "נפנה לבג"ץ"

עשרות אלפי כלבים נטושים מומתים בכלביות העירוניות והרשותיות לאחר שלא נמצא להם בית. אך ל-ynet נודע כי מתוך 20 אלף כלבים וחתולים נטושים ומשוטטים, שהומתו בשנה שעברה על ידי השרותים הווטרינרים, 55 כלבים נשלחו למוסדות מחקר בארץ שמבצעים ניסויים בבעלי חיים, כאשר מרביתם הגיעו מהכלביות הרשותיות. כך עולה מנתוני משרד הבריאות והמועצה לניסויים בבעלי חיים.

 

נציגי העמותות "מאחורי דלתות המעבדה", "העמותה למען מדע מוסרי" ו"תנו לחיות לחיות", עו"ד ערן לב ועו"ד שגיא אגמון, שלחו בתחילת השבוע דרישה לשרי החקלאות והבריאות, לעצור את הניסויים לאלתר בכלבים מעורבים במעבדות בישראל.

 

בעמותת "מאחורי דלתות המעבדה" טוענים, כי עשרות כלבים מעורבים שמקורם בכלביות הרשותיות, משמשים לניסויים בארץ. "בעוד שכלבים גזעיים מיובאים מבתי גידול באירופה, בדיקה שעשינו העלתה כי הכלבים המעורבים מגיעים למעבדות מתחנות הסגר רשותיות בניגוד לחוק, וזאת בידיעתו של יו"ר "המועצה לניסויים בבעלי-חיים" וללא ידיעת שר החקלאות", אומרת ענת רפואה, יו"ר העמותה.

 

לדבריה, העברת הכלבים מהסגרים רשותיים אסורה על פי חוק. "העברת כלבים מתחנות הסגר רשותיות למעבדות הינה הפקרת דמם של כלבים חסרי מזל, שאבדו או ננטשו על ידי בעליהם, או שנאספו מהרחוב על ידי הרשויות. מאחר שבמעבדות מעדיפים כלבים ידידותיים וטובי-מזג, קיימת סבירות שהכלבים שמגיעים אליהן הם כלבים מבוייתים שרגילים וסומכים על בני-אדם", מציינת רפואה. "הכלבים במעבדות נחשפים לניסויים רוויי סבל שנמשכים חודשים ואף שנים, ובסופם הם מומתים". 

 

בעמותות מאיימים: נעתור לבג"ץ

בעמותות דרשו גם להעביר את הכלבים למתקן מוגן של עמותת "תנו לחיות לחיות" למטרת מתן טיפול ווטרינרי, איתור בעליהם או מציאת בית מאמץ. העמותות ציינו כי במידה שדרישותיהן לא יתמלאו - בכוונתם להגיש עתירה לבג"ץ כדי להשהות לאלתר את העברת הכלבים הנטושים והניסויים בהם.

 

בעמותה טוענים כי על פי תקנות החוק להסדרת פיקוח על כלבים יש לרופא הווטרינר העירוני סמכות למסור כלב נטוש למערכת הביטחון, לארגון למען בעלי חיים, לאדם שקיבל רשיון להחזקת הכלב או לעמותה שעיסוקה בהכשרת כלבי נחייה, ולא למטרות ניסויים. בעמותות טוענים כי לפני מספר שנים, משרד החקלאות הסיר את האפשרות להעביר את החיות לניסויים מההסגרים.  

 

ממשרדו של שר החקלאות נמסר בתגובה לפניית ynet: "לפי החוק לעניין כלבים, ניתן להעביר כלב שהועבר לכלביית רשות למערכת הבטחון או לגורם שקבע השר. השר לא קבע שניתן להעביר כלבים ממאורות רשות למכוני מחקר וניסויים. איש לא פנה אלינו בבקשה כזו, וממילא השר מעולם לא אישר זאת".

 

במשרד מציינים, כי לא ידוע להם באם אושרו העברות כלבים וחתולים למטרות ניסויים במהלך השנים שקדמו לכניסת השר שמחון לתפקידו. "השר שמחון הביע בעבר התנגדותו לשימוש בבעלי חיים בניסויים שאינם מיועדים להצלת חיים, וזאת על אף שמשרדנו אינו ממונה על ניסויים בבעלי חיים, ואינו עוסק בכך", נמסר. עוד הבהירו במשרד, כי הנושא הינו באחריות משרד הבריאות.

 

ממשרד הבריאות מסרו בשמו של פרופ' אהוד זיו, יו"ר המועצה לניסויים בבעלי חיים, כי "הכלבים המשמשים למחקר בארץ מתקבלים משני מקורות עיקריים: כלבים שגודלו במיוחד ומיועדים למחקר, וכלבים המיועדים להשמדה על ידי וטרינרים רשותיים. מדי שנה מושמדים כ-20 אלף כלבים וחתולים משוטטים על ידי הוטרינרים הרשותיים". עוד ציין זיו, כי "בשנת 2009 שימשו 55 כלבים למחקר במוסדות המחקר בישראל. רובם התקבלו מהוטרינרים הרשותיים (הדבר מותר ע"פ חוק)".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index open
צילום: צביקה טישלר
מומלצים