רווקה שהפכה ל'אמא חורגת' ותסביך אלקטרה
ייתכן שהמאבק והחששות מול בנותיו של הבעל מפרק א' קשורים לתחרות עתיקה על לבו של הגבר. הבנות הן שתי נשים קטנות, וגם את עבורן מהווה איום גדול. בנות שאביהן התגרש חוות חרדה גדולה גם לגבי עצמך ולגבי עתידן והחרדה האדיפאלית הנורמלית עלולה להחריף – הפסיכולוגית משיבה
שאלה:
אני בת 30 ומשהו, נישאתי לגרוש פלוס שתיים (בנות 6, 11). החיבור עם הילדות מצויין ויש בינינו בסך הכל יחסים חמים, פתיחות וכבוד. בעלי קשור מאוד לבנות ומסור בצורה יוצאת דופן. אם הן מתגעגעות בשבת שהן אצל אימן, האינסטינקט שלו לרוץ ולהביא אותן.
חילוקי הדעות והכעסים המלווים בעניין הילדות קשים. גם כשהן אצלנו יש לי קושי לאורך זמן להיות סבלנית, קשובה. הייתי רווקה וחופשיה, ומתעורר בי כעס נורא, מקנן בי ממש כעס על אי סדר, רעש ואובדן הפרטיות שלי. עקרונית אני אדם שאוהב לתת, אבל יש לי קושי, אפילו אנטי ״להיות שם״ . הבהרתי לבן זוגי שאני נותנת עד הנקודה שבה אחוש שזה לא נכון. וכך, כשלא בא לי להקשיב או לשחק או לשרת באופן זה או אחר אני מבהירה שכרגע לא מתאים. גם לילדות אני מבהירה, אם כי מלווים אותי עדיין המון כעס וכאב והרגשת אשמה, כי כביכול ידעתי למה אני נכנסת. בעזרת השם, אני מקווה שילד משותף ירחיב את יכולת הנתינה שלי גם לשתי בנותיו.
הכי קשה לי שבן הזוג מתבצר ב׳אני זקוק לעוד זמן איתן׳ מעבר להסכם הראייה, כשאני מסבירה לו על קשיי להכיל את נוכחות הבנות מעבר לשגרת הביקורים הרגילים. קשה לי להתפשר ואני כועסת.
אנחנו מאוד פתוחים ומדברים, ואם רבים, מיד אחרי שנרגעים משוחחים ומבהירים רגשות. אבל עדיין קשה לנו להגיע לפשרה שתרצה את שנינו.
תשובה:
לא מעט כתבנו כאן בערוץ יחסים על הקושי של המשפחה המורכבת, שיש בה ילדים מפרק א'. הקשיים שונים ומגוונים, אבל כולם סובבים סביב התחרות על המשאבים. את רוצה את המרחב והזמן לעצמך, לזוגיות שלך, ובנותיו של בן זוגך דורשות נתח גדול "ממנו", מהזמן שלו, מתשומת הלב ואולי גם הכסף והכוחות. אז ברור שיש ניגוד אינטרסים מסויים, וקשה לוותר ולגלות נדיבות לבנותיו של בן זוגך.
אני גם לא בטוחה שאפשר למנוע לגמרי את חילוקי הדעות, להיפך, החיכוכים ביניכם הם בלתי נמנעים וחשובים, כדי שתגדירו בכל פעם את הגבולות וכדי לאפשר להבהיר שוב ושוב מי מקבל מה. ייתכן באמת שילד משותף יקל עלייך להרגיש רגשות אמהיים כלפי בנותיו, אבל גם מאוד ייתכן שזה יהיה הפוך ותחושת התחרות תיגבר, כשאת תצטרכי שהוא יקדיש לך ולתינוק, ואילו הוא יבלה עם בנותיו הגדולות. ימים יגידו, ואני מקווה שתגבשו את ההסדרים והגבולות שלכם בדיאלוג הדדי.
בטור הזה ברצוני להתיחס לאספקט מסויים בסיפור, לעובדה שמדובר בבנות דווקא ולא בבנים. אני חושבת שהמין של הבנות גם הוא משפיע על ההרגשה וההתייחסות שלך כ"אמא חורגת" לתחרות ולמתח על המשאבים. המושג הפסיכואנליטי ל"תסביך האדיפוס" אצל בנות הוא "תסביך אלקטרה", על שם בתו של אגממנון, מלך יווני שלחם בטרויה. ולמה אני מכניסה את זה לכאן? כי הבנות הצעירות של בן זוגך חוות תהליך לא פשוט, שדורש מהן להתמודד עם תסביך אלקטרה בזמן שההורים שלהן נפרדו והתגרשו. בואי רגע וננסה לראות את המהלך ההתפתחותי החשוב הזה, מנקודת המבט של הילדה, שבגיל 4, 5 או 6 הוריה מתגרשים (פחות או יותר הגיל של השלב האדיפאלי): הילדה נמצאת בשיאו של שלב מורכב בהתפתחות הנפשית, שבו היא "מתאהבת" באבא, רוצה להתחרות באמא ולהרוויח את אהבתו ומסירותו של אבא. במשפחה שהיחסים בין אבא לאמא הביולוגית תקינים, שיאו של השלב הזה בהשלמה בריאה של הילדה עם העובדה ש"אבא שייך לאמא" וקבלה זו מאפשרת לה (לפי הפסיכואנליזה כמובן) לגבש זהות נשית בריאה. פתרון טוב של השלב האדיפלי אצל ילדה קשור בזה שהיא חשה את אהבתו של אביה אליה, אבל "מפסידה בכבוד" לאמה, לומדת שהיא ראויה לאהבת הגבר ומגבשת ביטחון ביכולת שלה לאהוב ולהיות נאהבת בעתיד.
וכשיש פרידה, מה קורה? אינני רוצה להבהיל, ומובן שבכל מקרה ובכל משפחה הסיפור קצת שונה, אבל אשרטט מהלך כללי של התפתחות הרגישות המיוחדת לילדה שהוריה גרושים. לעתים קרובות, לא תמיד, ילדה כזו מפתחת חרדה הרבה יותר גדולה לגבי היכולת שלה "לכבוש את לבו של אבא". זה יכול להתבטא בתובענות גדולה כלפיו, או בכעס והתרחקות, וגם האבא מצידו, מרגיש לא פעם את האיום והסכנה לשלמותה הרגשית של הילדה. אני מתרשמת, שהתגובות והחששות של אב גרוש לבנותיו שונות מרגשותיו כלפי בנו. וכאן את נכנסת, כי גם את אשה, שהיתה פעם ילדה, שחוותה בצורה כזו או אחרת את השלב האדיפלי.
ההשערה שלי, שהמאבק והחששות שלך מול בנותיו של בעלך קשורים גם לאותה תחרות עתיקה על לבו של הגבר. הבנות אינן רק בנות שלו, הן גם שתי "נשים" קטנות שמתחרות על לבו של הנסיך שלך, וגם את עבורן מהווה איום גדול. בנות שאביהן התגרש חוות חרדה גדולה גם לגבי עצמך ולגבי עתידן. הן רואות שהפירוק הזוגי יכול להתרחש, והחרדה האדיפאלית הנורמלית עלולה להחריף.
מה פירוש חרדה אדיפאלית? זו החרדה שקשורה בדימוי העצמי, ביכולת שלי לכבוש את בן המין השני, למצוא חן, להחזיק קשר. זו חרדה שיכולה להתבטא בפחד מתחרות, פחד מבגידות, נטישה או התרחקות של בן המין השני, פחד להיענש על פתיינות ובכלל, כל מיני חששות שקשורים בזוגיות ובמצבים של "משולש". כמו הביטוי של ילדותנו "משלוש יוצא אחד", הילדה (והילד) בשלב האדיפאלי רווי פחד שהוא יהיה זה "שייצא" ויפסיד בקרב המשולש.
אולי הקשר של בעלך עם בנותיו מציף אצלך הדים ישנים
וכל הסיפור הזה היה כדי להציע לך מחשבה, שאולי העוינות והקושי שלך לקבל את הקשר של בעלך עם בנותיו כפי שהוא קשורים בפחד הנשי העתיק שלך להפסיד בתחרות על "אבא", על הגבר שלך? נסי לחשוב קצת על העבר שלך – כיצד היה הקשר עם אביך? האם חשת שאמך מנצחת אותך או אולי את היית "ילדה של אבא". יכול להיות שהקשר של בעלך עם בנותיו מציף אצלך הדים ישנים ומטענים שקשורים באותו משולש שפעם את היית חלק ממנו.
אחת הפסיכואנליטיקאיות האמריקניות החשובות, ג'ודי מסלר-דייויס, טוענת שפתרון "נכון" של המשולש האדיפאלי הוא מצב שבו אין מנצחים ואין מפסידים, כלומר, ילדה בריאה בנפשה ובמיניותה, היא ילדה שיש לה קשר טוב וקרוב עם אמה, עם אביה, והיא יכולה לקבל את המצב שבו לפעמים היא "בחוץ" וההורים שלה במצב של קירבה ביניהם. משולש טוב כזה הוא בסיס נפשי חשוב להתפתחות הילדה, לאמון שלה בעצמה ובאחרים, לביטחון וליכולת לקבל ולתת. ברגע שיש גירושים כל המשולש הזה משתנה, ונדרשת רגישות גדולה מצד המבוגרים כדי לאפשר לילדה לצלוח את גיל הילדות הרגיש ולגבש בכל זאת ביטחון בקשר בין אשה לגבר. מצד שני, כשאשה רווקה מתחתנת עם גבר שיש לו ילדות, גם אצלה מתעוררות לפעמים "רוחות המלחמה" הישנה שהיא נלחמה על אבא שלה, על הגברים המוקדמים בחייה (אח, דוד וכדומה).
אז לסיכום, אני מציעה לך להרהר על העניין, לנסות למצוא את הסיבות האישיות שגורמות לך להרגיש איוּם ומתח מול הבנות של בעלך, לנסות לפתור קודם כל את השאלות שבינך לבין עצמך, ואולי זה יאפשר לך להיות יותר פתוחה וסובלנית למצב של הילדות שזקוקות להרבה יותר "אבא" מילדות אחרות, ולאבא שלהן - שגם הוא צריך להרגיע את עצמו, שלא פגע בבנותיו ולא עזב אותן.
- עירית קליינר-פז היא פסיכולוגית קלינית, מטפלת אישית וזוגית
, מרצה ומדריכה. ניתן לשלוח באימייל
שאלות, ותשובות נבחרות יתפרסמו בטשטוש הפרטים המזהים. לצערנו, אין אפשרות להשיב אישית על הפניות.