שתף קטע נבחר

 

מחקר: מוחן של נשים משתנה לאחר הלידה

מחקר חדש גילה כי המוח של אמהות אחרי לידה עובר שינויים וגדילה של החומר האפור. להערכת החוקרים הסיבה היא שינויים הורמונליים. "מדובר בשינוי קטן, אבל משמעותי", אומרת למוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" עורכת המחקר

"מוח אמהי" הוא לא רק המצב המרחף, השכחני והמפוזר של אמהות טריות אפופות חוסר שינה. ייתכן שעוד משהו מתרחש במוחן של נשים אחרי לידה.

 

 

ממחקר חדש, שפורסם בכתב העת ‭,'Neuroscience Behavioral'‬ עולה כי האמהוּת עשויה למעשה לגרום לצמיחה של המוח, שמלווה בשינויים באזורים במוח שאחראים על עיצוב התנהגות הורית חמה ויעילה. "באזורים רבים במוח הבחנו בגדילה של החומר האפור, אשר לו תפקיד חשוב בעיבוד של מוטיבציה ותגמול אמהיים‭,"‬ אומרת ד"ר פיליאנג קים, פסיכולוגית התפתחותית, שעמדה בראש המחקר שנערך באוניברסיטת ייל.

 

צמיחה באזורים האחראים על האינטרקציה

ד"ר קים ועמיתיה ערכו הדמיות בתהודה מגנטית ‭(MRI)‬ במוחות של 19 נשים לאחר לידה. הסקירה הראשונה נעשתה כשבועיים עד ארבעה שבועות מיום הלידה. "הזמנו את אותן אמהות שוב לאחר שלושה או ארבעה חודשים, ערכנו סקירה נוספת של מבנה המוח וצפינו בהבדלים בנפח‭,"‬ אומרת ד"ר קים.

 

במקביל, האמהות גם דירגו את התינוקות שלהן ותיעדו את מחשבותיהן לגבי ההורות. הן בחרו מילים מתוך רשימה כדי לתאר את תפיסתן לגבי התינוקות הטריים שלהן או על החוויה שלהן כאמהות. המילים שנרשמו לתיאור התינוקות כללו מושגים כמו: יפה, אידיאלי, מושלם ומיוחד. רשימת המילים לתיאור ההורים כללה מילים כמו: מבורך, גאה ומאושר.

 

בסקירות ה‭MRI-‬ נמצא שהאזורים שהשתנו כללו את אלה שאחראים על מוטיבציה, רגש ותגמול הורי, אינטגרציה חושית, היגיון ושיפוט. "מצאנו צמיחה של אזורים במוח‬ שאחראים על היכולת ליצור אינטראקציה עם התינוק, לראות את התינוק כמיוחד, לתכנן ולבקר את ההתנהגות ההורית ולעסוק בהתנהגות הורית חמה‭,"‬ אומרת ד"ר קים.

 

אצל האמהות שדירגו את התינוק שלהן בצורה הנלהבת ביותר ותיארו אותו כמיוחד או מושלם או באופן חיובי אחר נמצאה גדילה רבה יותר של החומר האפור.

 

המטרה: להבין מה משתבש במוחן של אמהות מתעללות

אז מה קורה שם‭" ?‬החודשים הראשונים להורוּת הינם מלחיצים ואינטנסיביים למדי‭,"‬ אומרת ד"ר קים. "אבל באותה העת עובר מוחן של האמהוֹת שינויים, כך שהן יכולות למקד טוב יותר את האנרגיה שלהן בתינוק, וכן למצוא משמעות חיובית יותר כדי שהן יוכלו לפתח קשר רגשי עם התינוק. קשה לכמת את השינויים של המוח שנמצאו בסקירות. ‬הייתי אומרת שמדובר בשינוי קטן, אבל זהו שינוי משמעותי‭."‬

 

"המחקרים האחרונים גרמו למומחים לחשוב שהמוח האמהי הוא כנראה לא אינסטינקטיבי כפי שאנשים חושבים‭,"‬ אומר ד"ר קרייג קינסלי, מרצה למדעי המוח באוניברסיטת ריצ'מונד בווירג'יניה.

"כשרוב האנשים צופים באינטראקציה שבין אמא לתינוקה, רובם יניחו שזה חד צדדי. אבל למעשה ישנם גירויים רבים שחוזרים מהתינוק לאמא. הגירוי הזה גורם למוח של האם להגיב. יכול להיות שמדובר בשילוב של הורמונים ושל שטף הגירויים שמגיעים מהתינוק (כשהוא רעב, רטוב, מוטרד‭,(‬ שמובילים לשינויים במוח ולשינויים בהתנהגות - וכאן נוצרת סימביוזה‭."‬

 

עד כה, המחקר של ד"ר קים הראה כי קיים קשר בין הלידה לבין שינויים במוח האמהי, ולא סיבה ותוצאה, מסכים קינסלי, "אבל אם הייתי צריך לנחש, הייתי אומר שזה קשור לשינויים ההורמונליים שמתרחשים אצל האמהות במהלך ההריון ולערך המוסף שמגיע מהתינוקות כשהם באים לעולם‭."‬

 

שני המומחים טוענים שממצאי המחקר יעזרו לבסוף להבין מה משתבש במוחן של אמהות שמגלות אדישות כלפי התינוק שלהן או במוח של אמהות מתעללות.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השינויים במוח מסייעים למקד את האנרגיה בתינוק
צילום: Index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים