שגריר ארה"ב לשעבר: שוחד ההקפאה מסוכן
דן קרצר יעץ לאובמה במערכת הבחירות. עכשיו הוא תוקף בחריפות את "עסקת ההקפאה" המתגבשת: "מתגמלים על התנהגות רעה, וישראל בעצמה עוד תצטער יותר על קבלת שוחד. השותפות האסטרטגית תזדעזע מהיסוד"
העסקה שעליה מתמקחים בין ירושלים לוושינגטון טרם סוכמה סופית, אבל אחד האנשים שמכיר טוב מכולם את מערכת היחסים בטוח שמדובר בסכנה רצינית לכולם. במאמר תקיף במיוחד, השגריר האמריקני לשעבר בישראל ובמצרים, דן קרצר, קובע שההטבות בתמורה להקפאת הבנייה בהתנחלויות "תתגמל את ישראל על התנהגות רעה", וגם שישראל עוד תצטער על מה שהוא מכנה "קבלת שוחד".
הדברים הקשים נכתבים היום (שבת) במאמר ב"וושינגטון פוסט" מפי דיפלומט ותיק במחלקת המדינה, עם ניסיון של עשרות שנים במזרח התיכון, ומי שהיה מיועציו הקרובים של הנשיא ברק אובמה בנושא המזרח התיכון במערכת הבחירות.
קרצר מזכיר במאמרו שרק לפני שנה וחצי ממשל אובמה דרש הקפאה ישראלית של כל הבנייה בהתנחלויות "בשטחים הכבושים, לרבות גידול טבעי בהתנחלויות הקיימות".
"אבל עכשיו הממשל אומר שהוא מוכן לשלם לישראל להקפאה של חלק מהפעילות בהתנחלויות ורק באופן זמני. זו הפעם הראשונה שארצות הברית מתכוונת לתגמל את ישראל על התנהגות רעה שלה", כותב קרצר. לגבי הפרסומים על הכוונה לספק לישראל 20 מטוסי F-35 חמקניים בתמורה להקפאה של שלושה חודשים הוא קובע שזה "רעיון רע מאוד. בעוד וושינגטון קרוב לוודאי שתצטער על שיחוד ישראל, ישראל עלולה להצטער בעצמה אפילו יותר על קבלת שוחד".
עדיף להתחיל מההתחלה
הדיפלומט הוותיק מזכיר כי בעבר התנגדות אמריקנית לבנייה בתנחלויות הסתכמה בעונשים, לא בפרסים - ארה"ב הפחיתה מסכומי הערבויות לישראל, השווים לסכומים שישראל השקיעה בהתמנחלויות. עכשיו מדובר בתגמול. "זו תהיה הפעם הראשונה של תגמול ישיר שארה"ב תיתן לישראל על פעילות בהתנחלויות, שיהיה מנוגד למה שהיה במשך יותר מ-40 שנה".קרצר תוהה האם ארה"ב "תפצה גם את הפלסטינים על התנהגות רעה שלהם? האם וושינגטון תשלם להם על הפסקת ההסתה נגד ישראל והיהודים בתקשורת ובחומרי הלימוד"?
לטווח הארוך, מזהיר הדיפלומט היהודי-אמריקני, העסקה הזו עלולה לפגוע בישראל בצורה קשה. אם העסקה תצא לפועל – היא "תזעזע את יסודות השותפות האסטרטגית האמריקנית-ישראלית. מאז שנות ה-80' המוקדמות, שתי המדינות משתפות פעולה באופן הדוק להעריך את ביטחון ישראל, ו-וושינגטון הבטיחה להבטיח את יתרונה הצבאי האיכותי על כל שילוב של אויבים ערבים פוטנציאליים".
קרצר מסביר שהמחויבות האמריקנית לא הושפעה משינויים מדיניים ודיפלומטיים ובלא כל קשר ליחסי ארה"ב-ישראל בכל רגע נתון ולתהליך השלום. "המחויבות לישראל הייתה ברורה, אבל זה לא כך אם העסקה הזו תצא לפועל. על ידי חשיפת צרכי ההגנה של ישראל לדרישות המדיניות של ממשל אמריקני, עושה ראש הממשלה נתניהו משהו מסוכן לישראל – הוא הופך את הצרכים הללו לנתונים למשא ומתן. צרכי הביטחון של ישראל הופכים עכשיו לקלף מיקוח למה שירושלים עושה או לא עושה לקידום תהליך השלום".
לסיכום, קרצר מדגיש שקשירת הקשר בין שלושה חודשי הקפאה לקבלת מטוסים מתקדמים תעמיד את ארה"ב בפני מבול דרישות דרישות מצדדים אחרים, שיבקשו "תגמול על מעשים רעים". הוא טוען שארה"ב וישראל יצטערו על העסקה, ומכיוון שהיא עדיין לא נסגרה, "מוטב לוותר עליה ולהתחיל הכל מהתחלה".
Read this article in English