"קים פסיכופת", אבל הישראלים לא בורחים מסיאול
סטודנטים ואיש היי-טק מישראל סיפרו ל-ynet על המתח באוויר בדרום קוריאה, והשיעורים שבוטלו בגלל תקרית האש הקטלנית עם הצפון. "זה נראה יותר רציני הפעם. יש שמועות שנשיא הדרום נכנס לבונקר, די צוחקים עליו"
הישראלים ששוהים בדרום קוריאה התעוררו הבוקר (יום ג') אל הדיווחים בכלי התקשורת, שתיארו באופן דרמטי את ירי הפגזים המסיבי מכיוון השכנה מצפון. האירוע הוכתר כבר כתקרית החמורה ביותר בשנים האחרונות. "ההרגשה היא שאנחנו עומדים בפתחה של סאגה שלא הולכת להסתיים בקרוב", אמרה ל-ynet ישראלית בסיאול.
שלי פרוסק, סטודנטית לתואר שני בבירת דרום קוריאה, מתגוררת בעיר כבר יותר משלוש שנים. למרות ההסלמה הביטחונית, היא לא חשה כל איום על ביטחונה, אך מתקשה להתעלם מהמתח באוויר. "אני ישראלית. אין לי מה לחשוש כי אני רגילה למצבי מלחמה כאלה", סיפרה בחיוך. "ממה שאני רואה בטלוויזיה יש מתיחות ולחץ. הממשלה והקונגרס התכנסו לדיון חירום והעלו את רמת הכוננות".
פרוסק סיפרה כי חשש נוסף הוא שהתקרית בין שתי הקוריאות תידרדר לכדי עימות אזורי. "יש דאגה, כי סין היא בת בריתה של צפון קוריאה. האנשים ברחוב דווקא לא משדרים לחץ, אבל אני מניחה שהסטודנטים הזרים כאן חוששים באופן טבעי הרבה יותר. דווקא בסיאול כן יש סיבה להיות מוטרדים, כי העיר לא רחוקה מהגבול הצפוני. העימות בהחלט יכול להגיע גם לכאן".
למרות זאת, סיפרה כי תחושה דומה הורגשה גם במרס האחרון, אחרי התקרית החמורה שבה הטביעו חיילי צבא צפון קוריאה ספינה של הדרום.
"היה פה לחץ מפני פעולת תגמול, אבל עכשיו זה נראה חמור יותר כי היה ממש ירי ארטילריה על אי שבחלקו גרים אזרחים".
סטודנטית ישראלית נוספת בדרום קוריאה, צברית עזרא, סיפרה כי בעקבות התקרית, שוררת אי בהירות רבה בקרב תושבי העיר. "האנשים פה פשוט לא מבינים מה הם (בצפון קוריאה) מנסים לעשות או להוכיח. אין פה שיח של שנאה כי בסך הכל מדובר באותו עם. זה שקים ז'ונג איל הוא פסיכופת, זה לא אומר שגם האנשים שם כאלה. הוויכוח מתנהל בין שתי ממשלות, לא בין האזרחים".
אש ותמרות עשן. מתבוננים באי המופגז (צילום: AP)
בזמן שהפגזים נחתו בזה אחר זה, ב-14:34 לפי השעון המקומי, הייתה עזרא באוניברסיטה שבה היא לומדת מינהל עסקים כבר שנתיים וחצי. "ברגע שדווח על התקרית בוטלו חלק מההרצאות, בין היתר בגלל שחלק מהסגל האדמי עובד בממשלה. יש קצת פאניקה באוויר, בגלל שעד עכשיו, וגם אחרי תקרית הספינה, אמרו שמדובר במאבק של צבא מול צבא. עכשיו זה גם הגיע לאזרחים".
עזרא סיפרה כי למרו המתח, ממשיכים החיים בסיאול להתנהל כסדרם וזירת הקרב נותרה, לפחות בינתיים, רק בתחומי האי יאונפיאונג שספג את ההפצצה. "זה עושה פה קצת ברדק, אבל העימת כרגע נמשך רק באי - שם יש בתים בוערים ואזרחים שירדו למקלטים מחשש לחייהם. בתוך סיאול עדיין לא מרגישים את זה, אבל יש שמועות שהנשיא נכנס לבונקר ומקיים משם את הישיבות. די צוחקים עליו בגלל זה".
"זה נראה יותר רציני מפעם"
גם רון רביד, איש היי-טק ישראלי המתגורר זה חמש שנים בדרום קוריאה עם אשתו ושני ילדיהם, תיאר אווירה דומה. "הטלוויזיה משדרת בלי הפסקה דיווחים על האירועים ורבים מדברים על זה. יש כאלה שממש עצרו את היום, אבל הרבה אחרים פשוט המשיכו הלאה".
למרות שהבהיר כי אין בכוונתו לעזוב את המדינה, הסכים גם הוא כי ברור לכל שמדובר בהסלמה. "זה נראה יותר רציני ממה שהיה בפעם הקודמת עם הספינה, אבל נראה שהרוב כאן בכל זאת ממשיכים כרגיל. למזלנו, המקרה הזה עדיין מוגבל. אם הדרום היו מפעילים מטוסים בתגובה זה היה מגיע למלחמה של ממש, אבל בינתיים נשמר האיפוק".
בבית חב"ד בסיאול לא מרגישים בינתיים שמשהו חריג מתרחש, ומשדרים עסקים כרגיל. הרב אשר ליצמן סיפר כי ישראלים ויהודים מרחבי העולם פוקדים את דרום קוריאה כתמול שלשום. "הבסיס האמריקני נמצא במרחק הליכה מכאן, והרבה חיילים יהודים מגיעים לכאן בשבתות ונמצאים איתנו בקשר. עד כה, אף אחד לא עדכן שקרה משהו יוצא דופן".