נס חנוכה: לביבות בריאות
גם מדור שני צמחוני רוצה להצטרף לחגיגות החנוכה, וכדוגל במנות שאמורות להחליף את הבשר, כמו גם הרצון לשמור על הבריאות, מובאים לכם 4 מתכונים ללביבות ללא טיגון שיכולות להיאכל בחנוכה או בכל ארוחה
בכל שנה בחנוכה אנשים רבים אומרים לי שמאז שהפסיקו לאכול אוכל מטוגן אבדה להם ההנאה מהחג. נמאס להם לעמוד מול שולחן מלא בכל טוב ולחפש משהו שלא טוגן בשמן עמוק. מכיוון שמאז ומתמיד היה חנוכה אחד החגים האהובים עלי, חיפשתי דרך להביא לשולחן החג מאכלים המתאימים לרוח החג, שלא עברו טיגון שגזל מהם את הערכים התזונתיים, ושאינם מכילים ביצים או חלב.
במתכונים שלפניכם הלביבות אפויות ומכילות:
- שיבולת שועל: עשירה במינרלים, ברזל וויטמינים (למשל, ויטמין E). מחזקת את מערכת העצבים והפריון ומטיבה עם עור הפנים.
- נבט חיטה: עשיר במיוחד בוויטמיני 1B , B2 ו-E , כמו גם בברזל ובאבץ. צריכתו מומלצת במיוחד לאיזון הורמונלי, להרגעה, לנשים הרות ומניקות, לילדים ולסובלים מאקנה, עור יבש או אנמיה.
- טחינה: עשירה בסידן, ברזל, מגנזיום, שומן בלתי רווי ושלל ויטמינים ומינרלים.
שתי הערות:
- במידה והתערובת ללביבות יבשה מדי, ניתן להוסיף מעט מים. במידה והיא יוצאת רטובה מדי, ניתן להוסיף קמח (עדיף כוסמין או שיפון).
- הרגישים לגלוטן יכולים לוותר על שיבולת השועל ונבט החיטה ולהחליף אותן בפצפוצי אורז מלא או ב-1/2 כוס דגן מבושל כאורז מלא, קינואה או דוחן.
האסייתית: לביבות בטטה ופטריות שיטאקי
ניתן להשיג פטריות שיטאקי מיובשות בשווקים, בחנויות הטבע ובמקררים של חלק מרשתות השיווק. ברפואה הסינית, פטריות שיטאקי נחשבות לממריץ טבעי, מפחיתות כלוסטרול, מאזנות לחץ דם ומחזקות את מערכת החיסון.
המרכיבים (ל-32-36 לביבות):
1 קילו בטטה (כ 4-5 בטטות בגודל בינוני)
3 בצלים גדולים
1 כפית שמן שומשום
2 כפות סויה (תמרי)
4 פטריות שיטאקי מיובשות (מושרות במים רותחים 20 דקות)
3/4 כוס שיבולת שועל
1/2 כוס נבט חיטה
3 כפות פטרוזליה קצוצה
2 כפות טחינה גולמית (רצוי משמשום מלא ומונבט)
קורט מלח ופלפל (לפי הטעם)
מעט אגוז מוסקט
אופן ההכנה:
- מאדים את הבטטות עד כדי ריכוך ומועכים אותן למחית אחידה.
- קוצצים את הבצל לטבעות דקות ו"מטגנים" במים: מחממים מחבת ללא שמן, מכניסים את הבצל ומוסיפים מעט מים עד שהבצל מתרכך ומזהיב מעט. כאשר הבצל מוכן, מוסיפים את שמן השומשום ורוטב הסויה ומורידים מהאש.
- סוחטים בעדינות את פטריות השיטאקי ומסירים את הרגל (שאינה אכילה). קוצצים דק.
- מערבבים את כל החומרים עד קבלת תערובת אחידה. טועמים ומתקנים תיבול.
- בידיים רטובות, או בעזרת שתי כפות, יוצרים כדורים שטוחים ומניחים בתבנית עם נייר אפייה משומן קלות.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 160 מעלות למשך כ-25 דקות (או עד הזהבה).
אפשרויות גיוון:
- מוסיפים כף טימין טרי.
- מוסיפים כוסברה או שמיר במקום הפטרוזליה או בנוסף.
- מוסיפים 2 כפות של גרעיני דלעת או גרעיני חמניה.
לביבות בטטה ופטריות שיטאקי (צילום: דודו אזולאי)
הים תיכונית: לביבות חצילים ופלפלים קלויים
המרכיבים (לכ-20 לביבות):
5 פלפלים קלויים, מקולפים וללא גרעינים
2 חצילים
6 זיתי קלמאטה מגולענים וקצוצים (לא חובה)
1 כוס בצל ירוק / עירית קצוצה
1/2 כוס קמח חומוס
1/2 כוס נבט חיטה
80 גרם טופו מגורר (לא חובה)
4 כפות שיבולת שועל
2 כפות טחינה
1/2 לימון סחוט
1 כוס עשבי תיבול: בזיליקום, שמיר, פטרוזליה
קורט מלח ופלפל (לפי הטעם)
אופן ההכנה:
- שורפים על הגז את החצילים, או אופים בתנור עד ריכוך.
- מוציאים את "בשר" החצילים מהקליפה וסוחטים קלות את הנוזלים.
- קוצצים דק את הפלפלים הקלויים.
- מנפים לקערה את קמח החומוס.
- מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
- בידיים רטובות, או בעזרת שתי כפות, יוצרים כדורים שטוחים ומניחים בתבנית עם נייר אפייה משומן קלות.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 150 מעלות למשך כ-30 דקות (או עד הזהבה).
הערה:
- ניתן להחליף את קמח החומוס בכל קמח אחר (עדיף מלא). הבחירה בקמח חומוס נעשתה על מנת ליצור חלבון מלא (בשילוב עם נבט החיטה ושיבולת השועל). זה חשוב במיוחד לטבעונים.
לביבות חצילים ופלפלים קלויים (צילום: דודו אזולאי)
האמריקאית: לביבות ברוקולי ותפוחי אדמה
בחרתי בתפוחי אדמה קטנים משום שהמדד הגליקמי שלהם נמוך יותר. הלציטין יעיל בהורדת כולסטרול, אך אין חובה להשתמש בו במתכון זה
המרכיבים (לכ-24 לביבות):
600 גרם ברוקולי (מופרד לפרחים וגזעים)
3-4 תפוחי אדמה קטנים
1 כוס בצל ירוק / עירית קצוצה
1 כף טחינה
2 שיני שום
1 כף לציטין (לא חובה, ניתן להחליף בכף טחינה נוספת)
1/4 כוס נבט חיטה
2 כפות שיבולת שועל (לא חובה)
3-4 כפות מים
קורט מלח ופלפל (לפי הטעם)
מעט אגוז מוסקט
אופן ההכנה:
- מאדים את תפוחי האדמה ואת הברוקולי עד כדי ריכוך.
- מועכים את תפוחי האדמה למחית אחידה.
- קוצצים את הברוקולי (ניתן לגרד בפומפיה או לטחון במעבד מזון).
- מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים עד קבלת תערובת אחידה.
- מרטיבים את הידיים, יוצרים כדורים שטוחים בגודל שזיף ומניחים בתבנית עם נייר אפייה משומן קלות.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 160 מעלות למשך כ-20 דקות (או עד הזהבה).
לביבות ברוקולי ותפוחי אדמה (צילום: דודו אזולאי)
החמה והמתוקה: לביבות תפוחי עץ, אפרסמון ואוכמניות
המרכיבים (לכ-22 לביבות):
3 תפוחי גרנד סמיט
1 אפרסמון קשה
1/2 כוס אוכמניות מיובשות
1/2 כוס קמח כוסמין מנופה
1 כפית קינמון
1 כפית גרידת תפוז (לא חובה)
1/4 כפית תמצית וניל באיכות טובה
1 כף סוכר חום או סילאן
4 כפות פשתן טחון מעורבב עם 5 כפות מים
1/2 כפית סודה לשתייה
אופן ההכנה:
- מגררים בפומפייה את התפוחים והאפרסמון וסוחטים אותם (אפשר ורצוי לשתות את המיצים).
- מנפים את הקמח והסודה לשתייה.
- מערבבים בקערה את כל החומרים עד לקבלת תערובת אחידה.
- בידיים רטובות, או בעזרת שתי כפות, יוצרים כדורים שטוחים ומניחים בתבנית עם נייר אפייה משומן קלות.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 160 מעלות למשך כ-30 דקות. אחרי 15 דקות הופכים את הלביבות.
הצעת גיוון:
- ניתן להחליף את האוכמניות במשמשים, תמרים, שזיפים, תאנים, חמוציות או כל פרי מיובש אחר.
לביבות תפוחי עץ, אפרסמון ואוכמניות (צילום: דודו אזולאי)
- חן וינשטיין
– בישול בהתאמה אישית לפי עקרונות הרפואה הסינית