להשאיר את האגו בצד - כך תשרדו מבחני מיון
מצוידים במיתוג עצמי ראוי וברקורד מקצועי מעורר קנאה הגעתם לראיון עבודה, אלא שאז המעסיק הפוטנציאלי מבקש מכם לעבור מבחני מיון. כן, ממש כמו כולם. רגע לפני שאתם מתתפוצצים - קחו אוויר ותאמרו לעצמכם: "זה בסך הכל משחק"
למיתוג טוב של עצמכם יש גם נקודות קשות. אחת מהן היא שהמיתוג המוצלח מעלה גם את האגו שלכם. מה קורה כשיום אחד, מצוידים במיתוג אישי נפלא, אתם מוצאים את עצמכם בדרך ליום מבחני מיון באחד מהמכונים? מקרה כזה אירע ל-ט', שנאלצה ביום המבחנים לשכוח את המיתוג הנפלא שלה ולהתמודד כמו כולם במבחנים שלא רואים אותה ממטר.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קראו בקריירה
"אין מילה אחרת להגדיר את זה - עברתי השפלה", מתארת ט'. "אני שם דבר בתעשייה שלי ופתאום אני מוצאת את עצמי עם מחפשי עבודה שעוד לא התחילו את דרכם, מציירת בעיפרון עץ, ואז דמות אנושית, ואז עוד דמות אנושית הפוכה מהצד השני. בין לבין גם צעקו עלי 'לא להפוך את הדף עד שאני אומרת!'.
הבנתי את ט'. כל אחד מאיתנו מוצא את עצמו לפעמים במצבים שבהם לא משנה מי הוא ומה הוא – הוא מרגיש מאוד לא בנוח.
המכנה המשותף הנמוך ביותר
בהקשר של קריירה, ביקשתי מרויטל הנדלר, מייסדת AllJobs דרושים ומומחית לניהול בקריירה, שתייעץ לי איך לעזור לט'. "אין ספק שיש פער מאוד לא נעים בין מי שאתה נחשב בתעשייה והדרך המקצועית המרשימה שעברת, לבין החוויה של המבחנים האלה, שמתייחסים אליך, אפילו כצורך טכני, כמו לכולם", אומרת הנדלר.
לדבריה, "המכנה המשותף הנמוך ביותר מחויב המציאות מבחינת מכוני הבדיקה, ומצד שני, בתור טאלנט המעמד הזה מציב אותך במבחן אדיר לאגו שלך. במקרים כאלה, כדאי לקחת את הפרדוקס הזה בחשבון מראש, ולהבין שמבחן, יום מיון או ראיון – יכולים להיות לא נוחים במיוחד למי שאינו רגיל להוכיח את עצמו בכל מיני דרכים משונות".
לשאלה כיצד היא התמודדה במצבים מסוג זה, השיבה: "כחוויה ברור שהמצב הזה לא פשוט. אבל ברגע שחוויתי את התחושה הזכרתי לעצמי שזה נפלא להתפתחות הרוחנית שלי. העלמת ה'שם והמוניטין' שלי ליום אחד ממש לא תהרוג אותי. להיפך, היא רק יכולה לתרום קצת לשפיות".
איך עוברים את מבחני המיון בשלום
1. התייחסו למבחנים כאל משחק. שחקנים פעמים רבות הופכים בין רגע לזקנים, ילדים, סרסורים או מפגרים. אם תתייחסו למבחן כאל משחק ליום אחד – תוכלו לעבור זאת ביתר קלות.
2. הכנה נפשית. הכינו את עצמכם למשימות הזויות, לא ברורות, שינחתו עליכם ברצף בלי שתדעו למה אתם באמת מבצעים אותן.
3. תרגלו התמסרות. מחשבות כמו "מה אני עושה פה?", "איך בדיוק העץ שלי מבטא את האישיות שלי?", "למה לכל הרוחות אני צריכה לעבור את הסיוט הזה כדי לעבוד כפקידת דלפק בבנק?", ללא ספק יצוצו בראשכם. זכרו שמחשבות אלה פשוט יהיו שם – ושימו אותן במגירה קטנה בלי להעניק להן יותר מדי תשומת לב. בקיצור – תתמסרו, שחררו, ושחקו את ה"משחק". החלק הכי חשוב, הוא לא לחשוב על זה.
4. אל תהססו לצאת לשתות באמצע. זה אפשרי, ומאפשר למוח להבין איפה אנחנו ומה אנחנו עושים כאן.
5. אל תדברו עם אנשים במסדרון על החוויה. שיחות מסוג זה רק יעצימו את התחושות המעיקות של "מה אני עושה כאן?"
6. ותרו על מחשבות מטרידות. אל תנסו לחשוב מה רוצים מכם ואיך ציפו מכם לענות, אלא תהיו עמוק ב"נוכחות" עם המשימה. ברגע ההווה המוח לא עף למחשבות מטרידות על "מה יהיה אם בסוף לא אתקבל?".
7. בדינמיקה הקבוצתית נסו להשתתף אבל לא להיות לוחמניים מדי. גם אם אתם עצבניים בדרך כלל, אין זה המקום להפגין זאת.
8. זכרו שמנסים לבחון את עצביכם - עומס המשימות ההזויות יחד עם דיילת קרקע אוויר שמקריאה את ההוראות כאילו אתם רובוטים בניסוי מעבדה, אמנם לא מחזקים את הביטחון שלכם, אבל אל תישברו. זכרו שמנסים לשים אתכם בקצה ושהמבחן הוא על כושר הסיבולת שלכם ללחץ ולמצבים פחות נעימים.
9. חייכו – בפעם העשירית שתקומו להגיש את הדף עם ציור העץ שלכם ותרגישו כמו ילדים נזופים בני 6 חייכו בפנים – זה יכול להקל על הסבל.
הכותבת היא עורכת תוכן ב-AllJobs ומומחית מיתוג אישי