שתף קטע נבחר
 

חלק מהעופות הדורסים חזרו לחי בר

32 מהעופות הדורסים הנדירים, שפונו משטח החי-בר כאשר פרצה השריפה הגדולה בכרמל, הושבו בחזרה לכלובי המחייה שלהם. "צריך להשיב אותם לכלובים בדחיפות כי עונת הקינון בפתח", מסביר אקולוג העופות ברשות

בשורה מעודדת: חלק מהדורסים הנדירים שפונו מהחי-בר כרמל לרמת הנדיב בעקבות השריפה הגדולה, חזרו. כ-32 מהדורסים הנדירים הגיעו לשטח החי-בר והוחזרו לתוך הכלובים שלהם.

 

ביל וודלי, האחראי על רביית הדורסים ברמת הנדיב, אמר ל-ynet כי "לדורסים הללו יש מספיק אתגרי הישרדות גם כך בטבע ואנו מקווים שזו השריפה האחרונה כאן באזור".

 

ברשות מסבירים כי האש שאיימה לפגוע בכלובים הגדולים בחי-בר בהם חיים הדורסים, נעצרה לאחר מאבקים עיקשים. עד כה נפגע רק אחד מכלובי הנשרים בשריפה, וכרגע, האזור המרכזי בו חיים הדורסים נחשב למוגן.


צילום: יורם שפירר

בזי צוקים. רגישים להובלה ונדירים בטבע (צילום: יורם שפירר)

 

בסכנת הכחדה בטבע

בחי-בר מקיימים בשנים האחרונות פרויקטי רבייה להצלת עופות דורסים שמצויים בסכנת הכחדה בטבע. חלק מהעופות שגדלים מושבים לטבע, אחרים משמשים כבנק גנטי פעיל שמסייע לרביית העופות.

 

במקרים מסויימים, כדוגמת הרחמים המדבריים והעיט הניצי, נחשב המקום לאחד הבודדים בעולם שמצליחים להרבות את העופות הללו בשבי.

 

ביום חמישי, עם פרוץ השריפה באזור הכרמל, כשהלהבות עדיין היו רחוקות, החליט מנהל החי-בר ברשות הטבע והגנים, בן רוזנברג ומנהל פרויקט רביית הדורסים, יגאל מילר, לנקוט בצעדי ביטחון ולפנות את כל עשרות הדורסים למקום מבטחים. 

 

עשרות אנשי רשות ומתנדבים הוזעקו למקום, והם אספו את כלובי הדורסים שמפוזרים בשטח החי-בר. לאחר שנלכדו כולם, הועברו הדורסים לכלובים מיוחדים ופונו תוך מספר שעות בשיירה ארוכה אל פארק הטבע ברמת הנדיב, שקלט את העופות הרבים.


צילום: יורם שפירר

עיט ניצי. אחד המקומות היחידים בעולם בו הוא מתרבה בשבי (צילום: יורם שפירר)

 

לקח משריפות קודמות

למעלה מ-70 עופות דורסים פונו בשלום, ביניהם 13 בזי צוקים, 18 עיטים ניציים, 23 נשרים מקראיים, עוזניית נגב, ארבעה עיטים זהובים, זוג עיטם לבן זנב ו-11 רחמים מדבריים.

 

ברשות אומרים כי בעקבות לקחים משריפות קודמות, נרכש מלאי גדול של כלובי העברה בטוחים לדורסים שיאפשרו ניוד במקרה הצורך, כפי שנעשה גם בשריפה האחרונה בשמורת גמלא.

 

"אני שמח על ההחלטה החכמה לפנות אותם מבעוד מועד", אומר אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים,  "מדובר בעופות נדירים, שבחלקם אנחנו פועלים מזה שנים רבות כדי לנסות ולהרבותם בשבי ולא יכולנו לקחת סיכון שהם ייפגעו". 

 

הצופה הוסיף כי "אחרי שווידאנו כי ליבת החי-בר לא נפגעה, חיכינו עם ההשבה של חלק מהדורסים, עד שהסתיימו היום פעולות כיבוי האש והגיזום של כל העצים והשיחים באזור הכלובים, כדי למנוע התפרצות או סכנה מחודשת של האש לעופות".


בז צוקים. רגישים לנוכחות בני אדם (צילום: יורם שפירר)

 

סימן מעודד

בעוד שהנשרים, הרחמים והעיטמים שוכנו בכלובי ענק, דווקא הדורסים הקטנים יותר, בזי הצוקים והעיטים הניציים, ששומרים בקנאות על הטריטוריות שלהם ולא מסוגלים לחיות בחברת דורסים אחרים, נאלצו להעביר את הימים האחרונים כשהם מופרדים זה מזה בכלובים קטנים יותר.

 

"היה צורך דחוף להשיב אותם לכלובים הגדולים שלהם בחי-בר. עונת הקינון שלהם בפתח", מסביר הצופה. "שאר הדורסים יישארו בינתיים ברמת הנדיב, הרחק מעיני הציבור". 

 

"רעש המטוסים, ההמולה של עשרות הכבאים והמתנדבים בשטח לא היו מוסיפים לבריאות של הדורסים, שגם כך רגישים מאוד לנוכחות אדם", מוסיף הצופה. "צריך לזכור שמדובר בפרויקטי רבייה, כדוגמת העיט הניצי, שנחשב לייחודי בעולם כולו מבחינת ההצלחות וההיקף שלו".

 

העופות הדורסים סובלים מעקה רבה כשהם נאלצים לבוא במגע עם בני אדם או כאשר הם מוצאים מאזורי המחייה שלהם בשבי למטרות טיפול רפואי. משום כך, ברשות מנסים לצמצם עד כמה שאפשר את הסיטואציות הללו.

 

כעת, עם חזרתם של רבים מהם אל ביתם המקורי, רואים ברשות סימן מעודד בצל אובדן של בעלי חיים רבים שמתו בטבע כתוצאה מהשריפה. "אנחנו נספק להם שוב את התנאים הטובים ביותר כדי שימשיכו להתרבות בהצלחה. מדובר בערך טבע נדיר ומרהיב", מבטיח הצופה.


פורסם לראשונה 05/12/2010 16:24

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיט ניצי, אחד הדורסים הנדירים בעולם, שב הביתה
צילום: יורם שפירר
בז צוקים. נדיר בטבע
צילום: יורם שפירר
מומלצים